ALCR
Neverifikovaný uživatel @1

|
 |
« kdy: 01.07.2009, 19:47 » |
|
Jak se díváte na umístění rozvaděče tak, že při otevřených dveřích místnosti je těmito dveřmi zablokován (viz. přiložená fotka). Konstatovali byste v revizi, že se jedná o porušení normy? Já se domnívám, že tímto stavem je porušen čl.2.1.11 ČSN 33 2130 : . . . rozvaděče a rozvodnice se osazují ve svislé poloze na místě přístupném podle provozních a bezpečnostních podmínek. . . .............. .............. .............. . . . . Před elektroměrovým rozvaděčem (rozvodnicí) nebo jádrem musí být volný prostor o hloubce alespoň 80 cm s rovnou podlahou. . .
Souhlasíte, se mnou, že byl tímto provedením porušen tento požadavek normy? Nebo se požadavek na volný prostor aplikuje při zavřených dveřích a tudíž toto provedení je v pořádku? Popřípadě jestli víte o nějakém jiném článku normy/předpisu s kterým by bylo toto provedení v rozporu?
#112#
|
Elektromechani k el. zařízení §6+8 Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A -------------------------------------------------- Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňován í českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.
|
|
|
|
|
|
|
|
ALCR

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 01.07.2009, 23:16 » |
|
.............. ......... A jak se zajistí, aby mě další člověk, vcházející dovnitř, nevmáčkl mezi pojistky ? Že bych se tam zamknul ? Tabulkám nevěřím.
Přesně, dle mě je jen otázka času než tam někdo dveřmi sejme někoho kdo bude v rozvaděči provádět obsluhu, údržbu, opravu, revizi. Jediné opatření je dveře zamknout jenže to nejsou dveře, které by se běžně zamykali, já už vidím jak za chvilku od těch dveří nebude prostě klič k dispozici, navíc zamknout hlavní průchozí trasu v objektu by taky nebylo bez problémů. Projektant co to projektoval je pěkný ..... (dosaďte si sami) a elektrikáři při realizaci buď nemyslely, nebo jim to bylo ukradený, měli přeci projekt a přitom v tom objektu je hromada vhodnějších a bezproblémovýc h míst k umístění hlavního rozvaděče, ach jo.
|
Elektromechani k el. zařízení §6+8 Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A -------------------------------------------------- Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňován í českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 01.07.2009, 23:25 » |
|
Tak už jen zbývá vypracovat nějaký nesmyslný bezpečný pracovní postup práce na tom rozvaděči tak, aby se nemohl stát úraz. Nakonec to stejně nikdo dodržovat nebude a pokud se náhodou něco stane, bude to chyba řemeslníka, co nedodržel stanovené postupy. At žijí úředníci a jejich šiml. Všichni ostatní budou z obliga a odnese to zase ten na konci a nejmenší.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
FTTx
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 02.07.2009, 00:51 » |
|
Mňa napadá ešte to, že tie zárubne mali biť osadené tak, aby sa dvere otvárali do druhej miestnosti a nie do miestnosti kde je rozvádzač. Aj majstri murári sa mohli seknúť  a pritom v projektoch môže biť všetko v poriadku. V prípade nevyhovujúceho stavu je schodnejšie riešenie vysekať zárubne zo steny a osadiť ich opačne, ako prekladať rozvádzač. 
|
|
|
|
Miloslav Dunda
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 02.07.2009, 01:11 » |
|
Nechce se mi to hledat, ale rozvaděče a přípojkové skříně by měly být umístěny mimo evakuačního pásma.
|
|
|
|
|
Ladislav Koštejn
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 02.07.2009, 10:07 » |
|
Souhlasím s kolegou Doležalem jak s výbuchem a natlačením do rozvaděče i s vysazením dveří. Já osobně bych si ty dveře vysadil.  Ještě je možnost vyměnit stávající dveře za "zašupovačky"!?  Souhlasím s kolegou ALCR , že to odporuje ČSN 33 2130, osobně bych na to každopádně v revizi upozornil. P.S. Asi si k "vercajku" přibalím dřevěný klínek a kladivo pro tyto případy! 
|
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10
|
|
|
|
|
Ladislav Koštejn
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.07.2009, 12:25 » |
|
|
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.07.2009, 12:38 » |
|
TO: ALCR Umístění rozvaděče za vstupní dveře je nestandardní a naprosto "přiblblé" řešení.  Osobně bych ještě použil ČSN 33 3210 "Rozvodná zařízení. Společná ustanovení" a to celý oddíl 5, hlavně čl. 5.2, 5.5 a 5.9. Dveře z místnosti s rozvodným zařízením (např. hlavní rozvaděč) mají být otvírány ven z místnosti.  PS: Určitě to není v pořádku a v souladu s platnými předpisy! 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Jan Hájek

Prostě .... HÁJEK!
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.07.2009, 12:42 » |
|
Myslím, že by to mohlo takto v pohodě zůstat, pokud by na dveřích rozvaděče byl nápis, Před otevřením vypnout hlavní vypínač objektu a zajistit ve vypnutém stavu! Pro zvýšení bezpečnosti by bezpečnostní klíč rozvaděče mohl být ve schránce, kterou by otevřel beznapěťový stav a nahodit by to šlo až by byl klíč zpět. Pokud by s tím majitel/provozovatel objektu nesouhlasil, tak se to může celé předělat  Doufám že všichni postřehli ironii v mém příspěvku.
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 02.07.2009, 19:52 » |
|
... a rozvodna to také dle pohledu není...
TO: Alin Já jsem netvrdil že se jedná rozvodnu (správně stanici  ), ale o rozvodné zařízení a tím je každý rozvaděč a někdy i malá rozvodnice.  Zda je rozvodné zařízení umístěné ve stanici, rozvodně nebo v jiném prostoru, to řeší příslušné předmětové normy. Proto jsem uvedl ČSN 33 3210, která dle mého názoru platí všeobecně pro umístění a instalaci všech rozvaděčů = rozvodné zařízení.  Pro stanice platí ČSN 33 3220 a pro rozvodny platí další ČSN 33 3230, ČSN 33 3225. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|