Už samotný historický vývoj ukazuje, že stát považoval elektrotechnic
ké činnosti za natolik důležité, že je podřizoval koncesím,
předpisům a odborné kontrole.Elektrotechnik tedy nebyl obyčejný řemeslník, ale člověk, který vstupoval do oblasti strategického významu.
Téma: Elektro-technik tehdy, elektrotechnik dnes a elektro-technik zítra
Když jsem včera stál na zámeckém nádvoří v Jindřichově Hradci
a obdivoval skoro končící rekonstrukci Černínského pivovaru, který ponese název Smetanova galerie, tak je starý mlýn s elektrárnou , kde je Francisová turbina a Křížíkovo dynamo tak nějak ve stínu.
A přitom bude v roce 2027 výročí, kdy před 150 léty uvedl František Křižík do provozu elektrárnu a osvětlil tak zámek, Černínský pivovar, náměstí a Panskou ulici svými obloukovými lampami.
Elektro-technik dnes.
V názvu profese není ta pomlčka náhodně. Elektrotechnik není elektrikář, ani elektro-montér.
Ale z elektromontéra, nebo elektroinstala
téra se může stát Elektro-technik, nebo i Pán Elektro-technik. Přitom elektro-technik je stále široký oborový pojem. Ale Pán Elektro-technik v určitém oboru, úzkém oboru je (měl by býti) považován za autoritu a jeho slovo něco má znamenat.
.....
Společnost je více demokratická, ale ztratili jsme část slepé poslušnosti, dobře. Ale spolu s ní jsme ztratili i část přirozené úcty, což už tak dobře není. Jenže lidský svět se řídí téměř neovladatelným i principy, nikoli rozumem. Vliv rozumu (obzvláště toho zdravého) lidstvo naopak často a rádo přeceňuje....
Ono se těžko něco srovnává. I když stále platí jedno Šalomounovo přísloví, že počátek moudrosti je v úctě před každým člověkem (Bible říká i před Hospodinem).
Pokud jsem byl v "procesu" do roku 1990, byl jsem profesně v zajetí hutnické elektrotechnik
y a poznal jsem v mnoha velkých a nejen hutnických závodech, ale i institucích opravdové Elektrotechnik
y. A mohl bych jmenovat Pány Elektrotechnik
y v době budování socializmu ve velkých firmách jako Hutní Projekt, EZ Brno, LZ Plzeň, ČKD Praha, Energetický institut, Siemens a další projektové a výrobní organizace. Ale také ÚTD, IBP a TIČR a také SÚBP.....
Ale za posledních 25 roků jsem v důchodu poznal spoustu firem a stovky elektrikářů a desítky Elektro-techniků. A to jak v oblasti revizní činnosti, tak v oblasti pohonů a poradenství v oboru elektro.