Filip Horáček
Nic není samosebou ...

Apple fan running, GTD, TM, Omnifocus, Evernote ..
|
 |
« kdy: Včera v 08:02 » |
|
Kdy jde o opravu a kdy o rekonstrukci elektroinstala ce Projekt elektroinstala ce nezačíná kreslením kabelů, ale správným pojmenováním zásahu: novostavba, rekonstrukce, částečná rekonstrukce, nebo jen oprava. Právě tady se často láme bezpečnost, odpovědnost i cena celé práce. Je to ještě oprava, nebo už zásah, který mění základní technické a bezpečnostní vlastnosti instalace? Staré vedení, PEN vodič, nové spotřebiče a napojení na původní rozvody totiž nesnesou odhad od oka. Projektant musí nejdřív zjistit, co skutečně zůstává, co se mění a kde vzniká rizikové rozhraní. Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Víš, kdy jde o opravu a kdy o rekonstrukci elektroinstala ce?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #2 kdy: Včera v 10:25 » |
|
Já bych to chápal tak, že původní mez je daná jištěním, takže přidat zásuvku není problém, pokud při tom např. místo IJV10 nenasadím C16...
Já mám spíše trochu nejasno kde je hranice mezi opravou a rekonstrukcí, pokud se mi rozpadne zásuvka, vypínač, stykač... starého provedení, co už není na trhu, tak to nahradím modernějším modelem se srovnatelnou funkcí
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
| |
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Včera v 12:26 » |
|
Já bych to chápal tak, že původní mez je daná jištěním, takže přidat zásuvku není problém, pokud při tom např. místo IJV10 nenasadím C16...
Chápu to stejně. ... kde je hranice mezi opravou a rekonstrukcí, pokud se mi rozpadne zásuvka, vypínač, stykač... starého provedení, co už není na trhu, tak to nahradím modernějším modelem se srovnatelnou funkcí
To chápu tak, že pokud nahradíš jednu část částí jinou, jako ekvivalentem (byť s novými fcemi), tak jde o opravu. Je otázkou, zda nasazený xComfort na 53 roků staré elektroinstala ci v hliníku a nulováním, je co?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 08:26 » |
|
Já mám spíše trochu nejasno kde je hranice mezi opravou a rekonstrukcí, pokud se mi rozpadne zásuvka, vypínač, stykač... starého provedení, co už není na trhu, tak to nahradím modernějším modelem se srovnatelnou funkcí
Hranice jsou pružné  Nicméně k tomu jištění: Dejme tomu původní 10A jistič, vedení třebas CYKY 2x2,5 (TN-C), proč by tam nemohl být 16A, za podmínky, že vyjde na zatížení (což asi ano) i na smyčku počítanou do přísna (dle 1010, 41 a dejme tomu 6tky)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 15:13 » |
|
Hranice jsou pružné  Nicméně k tomu jištění: Dejme tomu původní 10A jistič, vedení třebas CYKY 2x2,5 (TN-C), proč by tam nemohl být 16A, za podmínky, že vyjde na zatížení (což asi ano) i na smyčku počítanou do přísna (dle 1010, 41 a dejme tomu 6tky) Pokud to vedení vyhoví bezpečnosti z pohledu uložení, zatížení, oteplení,..., tak proč ne. Ale k tomu ještě bude potřeba přepočítat oteplení rozvaděče a vyrobit novou dokumentaci, protože jsi změnil vlastnosti rozvaděče tím, že jsi do něj zasáhl. A hle, už tu máme částečnou rekonstrukci. Jo, hranice jsou pružné, ale pořád musíme koukat na to, jestli jsme pro bezpečnost udělali dost a to i pro svou vlastní. Ušetřit zákazníkovi tisícovku a riskovat oplétačky se soudy, prostě nestojí za to. To chápu tak, že pokud nahradíš jednu část částí jinou, jako ekvivalentem (byť s novými fcemi), tak jde o opravu.
 naprostý souhlas 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 16:48 » |
|
Jak prakticky vypočítáš změnu oteplení u starého rozvaděče, nemusí to být nutně samodomo svařenec, ale výrobek třebas ze 70-80 let.
To se ptám spíš já tebe. Jen upozorňuji na to, že se tak dostáváš na úroveň rekonstrukce, což je vlastně to o čem se tady bavíme. Někomu poradit Á- tedy že kabel snese vyšší předjištění je jedna věc. Pak to ale musí pokračovat, tedy říci Bé, že se změnily vlastnosti rozvaděče a je potřeba to vyřešit je další věcí. Jo asi 90% elektrikářů to nechá být, ale ty jsi velmi zkušený revizní technik. Neměl by jsi zohlednit nejen ten rozvaděč, ale třeba i stáří té instalace? Co izolace toho kabelu, nebo laické/kutilské zásahy v té instalaci? Budeš věřit že to bude OK? Na internetu se to radí, ale co dělat když stojíš před tím rozvaděčem a máš svoje jméno poté na faktuře? Byla by tvoje rada pořád stejná? Co revize, v klidu by jsi ji provedl a napsal s kladným výsledkem po takovém zásahu? Jen pro pořádek, od začátku se zde píše o tom, že změna jištění se už bere jako rekonstrukce. Ty jsi to začal zpochybňovat tím že prakticky nevidíš žádné riziko, proto ty otázky jestli je to podle tebe v pořádku. Navíc pokud píšeš o CYKY 2x2,5, nebude to instalace ze 70-80 let. V té době byly dostupné u běžných instalací především AYKY kabely.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Dnes v 17:58 » |
|
Tak znovu, píši o tom že jen tak prohlásit že je to OK pokud vyjde zatížení a třeba impedance, není podle mého jednoznačně správná odpověď. Jako RT musím provést nejen měření, výpočet, ale třeba i vizuální kontrolu, nebo provést dotažení spojů. Už jsem viděl zásuvku propálenou do dětské postýlky, propálený otvor v šatní skříni přiražené na starou zásuvku a nebo propálená víčka odbočných krabic či rámy obrazů. Kutilské zásahy kdy byla zásuvky vytažená pro TV pod kobercem jen dvoulinkou, která začala hořet když si k televizi majitelka připla i žehličku a tak dále. TO bych mohl psát celé odpoledne, vždyť elektriku dělám už poměrně dlouho a domácností jsem prošel nepočítaně. Proto neberu prosté - není to problém, bez dalších kroků a místní znalosti. Považuji to za zavádějící a laici to pak využívají proti nám. Na internetu psali....... OK, tak ať vám to z internetu udělají, nemám s tím problém. Pokud se ale někdo ptá, považuji za rozumné mu dát všechny informace ať se sám rozhodne zdali chce jít vlevo, nebo vpravo s mou pomocí. Jo, výrobce neudává životnost kabelu a nikde jsem netvrdil opak. Nicméně jako RT jsem povinen zohlednit všechny okolnosti, včetně stáří instalace a její stav. Volba každého  Ale zpět k tomu kde je hranice oprava/rekonstrukce
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|