To není pravda. Mám eauto, nikdo mi na jeho pořízení nic nepřispěl a nabíjím ho za čisté nedotované spotové ceny, nemám FVE. Jeho provoz je velmi výrazně ekonomicky výhodnější, než provoz našeho druhého nafťáku. Reálná roční úspora jsou nízké desítky tisíc korun. Kdybych k tomu přičetl úsporu za údržbu a opravy, bude jeho ekonomická výhodnost ještě mnohem větší.
Tak jste si pořídil EV a jste nekriticky nadšený.
Proč ne, pokud jej využíváte jako přibližovalo z A do B, bez dalších nároků na tažnou sílu, prostor, nebo dosah.
Abyste nemyslel, že jen tak plácám, mám najezděno s elektrickým Vitem i jsem měl možnost vyzkoušet ion a i3.
Na ježdění do kolbenky jsou ta dvě miniauta asi fajn, akorát dělník v kolbence raději sáhne po feldě, nebo ovci, protože ekonomika.
Vito je zářným příkladem toho, o čem se tu dohadujete. Prázdný jelo, i dojezd se jevil slušný, ale zatížení a běžný styl jízdy a ejhle 100-150 km bylo maximum. Tedy výhodné pro dopravu po městě, nepoužitelné na dálniční přelety. Vzoreček pro kinetickou energii zkrátka platí pro všechno, co se hýbe.
Ten váš přepočet taky kulhá na obě nohy, protože upravujete procenta aby to líp vycházelo. Začnete účinností parní elektrárny, pokračujte ztrátami při přenosu, ztrátami nabíjení (mimochodem ADAC na tohle téma dělal několik testů) a pak si vemte, že moderní spalovák má účinnost 40% a v zimě navíc vytopí kabinu, což elektromobilis
ti řeší často tak, že si natápí auto ze zásuvky, což zapomínají započítat, stejně jako klimatizaci akumulátorů.
Jinak s tou rekuperací, ta funguje z kopce, ale do kopce táhnete větší váhu, tedy větší spotřeba.
Ale to jsou pořád zanedbatelná čísla.
Úvahy o odporu a zvyklostech jsou liché, neřeším kolik auto stojí, ale zda splňuje požadavky na výkon, tažnou sílu, dosah a uživatelský komfort. Elektromobil splňující tyto požadavky jsem nenašel. To neznamená, že je zatracuji. Ať se prosadí na trhu samy, bez direktivy unie, stejně jako elektrokola a elektrokoloběž
ky. Kdo to chce a vyhovuje mu, ať si koupí, ovšem v demokratické společnosti by měl mít možnost koupit auto i ten, komu EV nevyhovuje, což začíná být EK potlačováno tak nějak po bolševicku.