Lukáš S.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 27.09.2010, 17:38 » |
|
Potřeboval bych poradit s výměnou stykače v bytě v rozvodné skříni.
Než ho budu měnit, potřebuji vypnout proud a v tom je ten problém.. Vypnu hlavní pojistky co máme na chodbě a světla nesvítí, el. nefunguje atd..ale stykač stále je pod napětím (svítí a bzučí)
Co mám vypnout aby byl i stykač vypnut?
PS: omluvám se za blbý dotaz, ale já fakt nevím ?
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 27.09.2010, 19:02 » |
|
Ano, máte pravdu. Toto je opravdu hodně "blbý" dotaz. Myslím, že na něj existuje jediná správná odpověď a to taková, že si máte k takovémuto výkonu pozvat elektrikáře. Vím, takovou odpověď jste slyšet nechtěl, ale věřte mi, nemám absolutně žádné výčitky, když vám takto odpovím. Jinou radu bych vám opravdu nedal. Je vidět, že tomu opravdu nerozumíte, tak to nechte na odborníkovi.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.09.2010, 00:44 » |
|
TO Jiří Schwarz: Já třeba nevěřím vašemu tvrzení, že "stykač svítí" Jsou stykače s kontrolkou.  To Lukáš S. : Ale raději si přizvěte odborníka...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 28.09.2010, 04:07 » |
|
Obávám se, že bude nezbytné poslechnout rady kolegů a pozvat odborníka, protože se zřejmě jedná o zapojení stykače, které se používalo v dávnější době, kdy se ze společné spotřeby domu napájely všechny stykače na sazbování v celém domě pomocí jednoho HDO nebo spínacích hodin. Dnes už - pro mnoho nevýhod - většinou zrušené zapojení se vyjímečně ještě někde používá. Bude třeba dohledat odkud je obvod cívky stykače napájen a jeho jistič vypnout.
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.09.2010, 17:58 » |
|
Nejste u dobrovolných hasičů? Existují jisté podobné pokyny jak "odpojit objekt od napájení" před zákrokem vodním proudem...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 29.09.2010, 06:22 » |
|
TO:Jiří Schwarz Nejsem a ani jsem nikdy nebyl...  Možná že to někdo převzal do stanov pro Hasiče. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Lukáš S.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 30.09.2010, 12:51 » |
|
 za odpovědi. Ano, odpověď typu: zavolej elektirkáře jsem slyšet nechtěl. To bych to sem asi nedával. Ale  aspoň za reakci. Potřeboval jsem to velice rychle. Už dva dny nám netekla teplá voda a topení bylo studené. Přiznávám, elektrice vůbec nerozumím, ale na to aby svítila žárovku musí, do ni jít el. proud tak to vím. Proto jsem žádal o radu. Stykač jsem si vyměnil sám. I když sjem to dělal poprvé a viděl jsem to poprvé za 5 min nebylo co dělat. Ke s tykači byla zvlášť pojistka, kdesi zašitá a proto jsem ji nemohl najít  no, jo jsou ty zkušenosti co nemám. No co, aspoň jsem zase o něco chytřejší (někteří z vás by dodali - buď rád, že jsi naživu)
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 30.09.2010, 13:53 » |
|
Přiznávám, elektrice vůbec nerozumím, ale na to aby svítila žárovku musí, do ni jít el. proud tak to vím. Proto jsem žádal o radu. To jsme všichni rádi že nám můžete napsat, jak to dopadlo?Kdyby jste už nám nic nesdělil....by lo by to tragické... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 30.09.2010, 22:06 » |
|
Spousta lidí prostě potřebuje k životu adrenalin. Chápu, že bez teplé vody to je dneska těžké, ale riskovat prací pod napětím bez oprávnění a znalostí, mi také příjde jako velký, životu nebzpečný risk.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Lukáš S.
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 01.10.2010, 11:54 » |
|
Spousta lidí prostě potřebuje k životu adrenalin. Chápu, že bez teplé vody to je dneska těžké, ale riskovat prací pod napětím bez oprávnění a znalostí, mi také příjde jako velký, životu nebzpečný risk.
Když jsem na to přišel na tento problém, nevěděl jsem co za tím může být. Myslel jsem si, že HDO. Jako první co mě napadlo, bylo zavolat technika ať se mi na to podívá. Zavolal jsem do E-... od kterých odebíráme el. . Po 5 min řekl, že to HDO není, že je vše v pořádku. Nicméně mě to nedalo a ptal se ho čím to může být. Řekl, že je to stykač, ale že on to vyměnit nemůže protože to nespadá už do jejich "výbavy". Říkal, že je to lehké, ať si to vyměním sám. Člověk, jakož to nedůvěřivý tvor, jsem proto volal kamarádům co tomu aspoň z vlaku rozumí a co to už dělali a po pár radách jsem to vyměnil.. Měnit u atua autobaterii může být taktéž životu nebezpečné a dělá to opravdu "kdekdo". Ale každý svého štěstí stůjce sám.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 01.10.2010, 12:37 » |
|
Ano měnit může autobateri měnit kdo chce a má aspoň základní znalosti ze základní školy a je šikovný. To je bez problémů. Není to životu nebezpečné. Je to malé napětí, proti zemi nic neucítíte. Jenže v domácí instalaci běhá voltů nepoměrně více. Zde už nízké napětí a to při průchodu proudu tělem proti zemi dokáže zabít. Zde už nebezpečí je a dost velké.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
|