|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 28.04.2025, 07:43 » |
|
Krásné foto, tak tam je špatně všechno! Pokud to není obrázek vytvořený AI, tak je otázka, jak je ta lampa (svítidlo) namontované na trámek. Korunu tomu dává vodič PE "zaizolovaný""americkou" lepenkou.
Musí být k tomu ještě komentář. Osobně jsem viděl chatu,daleko od napojení elektřiny,majitel elektrikář a měl soláry,baterii z náklaďáku,svítil LEDkami na 12V.....V případě zatažení oblohy měl centrálu na měnič 230V-12V s auom. přepínáním. Tento případ (kdyby tomu tak bylo) by bylo max neestetické v zapojení.
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.04.2025, 16:33 » |
|
Kutil si svou instalaci realizuje spíš navzdory předpisům.
Kdo si dovolí takovému machrovi radit, jak to má správně udělat, když materiál někde posháněl a co neví, tak si přečte na internetu? Ale ne na odborném fóru, tam jsou jen blbci kteří si na něco hrajou a otravujou číslama norem. Kdo by to četl. Na jiných fórech si lidé mezi sebou radí jak ušetřit a udělat si to sám zadara. Tam se zeptám.
Jo, někomu (asi většině) to nějak projde, druhému to naopak vyjít nemusí. To je prostě život. Co na tom že to nic nezapálilo a nebo že to někoho ohrožuje. Mám to tady už 5 let a ještě se nic nestalo, tak co mě budou furt strašit.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.04.2025, 17:16 » |
|
Musí být k tomu ještě komentář.
Prasácká práce nepotřebuje oslavný komentář. Na obrázku v úvodu vlákna je oholený plášť kabelu mimo svítidlo, jednotlivé vodiče protažené každý jinou průchodkou, které proto nemohou těsnit. Svítidlo je nejspíše přišroubováno jedním šroubem uvnitř svítidla (jeden z vně výrobcem připravených úchytů není použit, druhý není vidět). Zda je napájení z běžné sítě, nebo z baterií 12 nebo 24V, či případně z nějakého měniče s isolovaným výstupem nic nemění na požadavku na řemeslné provedení.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 29.04.2025, 07:57 » |
|
Kutil si svou instalaci realizuje spíš navzdory předpisům.
Kdo si dovolí takovému machrovi radit, jak to má správně udělat, když materiál někde posháněl a co neví, tak si přečte na internetu? Ale ne na odborném fóru, tam jsou jen blbci kteří si na něco hrajou a otravujou číslama norem. Kdo by to četl. Na jiných fórech si lidé mezi sebou radí jak ušetřit a udělat si to sám zadara. Tam se zeptám.
Jo, někomu (asi většině) to nějak projde, druhému to naopak vyjít nemusí. To je prostě život. Co na tom že to nic nezapálilo a nebo že to někoho ohrožuje. Mám to tady už 5 let a ještě se nic nestalo, tak co mě budou furt strašit.
Tak ono je to složité, asi každý z nás zažil x obdobných rozhovorů. Karle, tak jak jsis to namontoval není podle norem. Milane, normy jsou vaše teorie abyste si co nejvíc vydělali, na to neskočím. Karle fakt to máš blbě, vyhoříš, neblbni Milane, takhle to tu maji všichni leta a v pohodě, jaká je šance, že to blafne zrovna mě, 1 ku milionu? takhle to maj v republice "všichni" a nic moc nehoří, ani lidi od elektriky ňák moc neumíraj, běžte s tím strašenim do pr.. a bavne se o něčem jinem. Vždy si připadám jako bezpečák, který buzeruje a nemá k tomu na rozdíl od Karla onen protiargument "stovek mrtvých".
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 29.04.2025, 09:51 » |
|
Zda je napájení z běžné sítě, nebo z baterií 12 nebo 24V, či případně z nějakého měniče s isolovaným výstupem nic nemění na požadavku na řemeslné provedení. Já měl na mysli hlavně bezpečnost u 12V ......Ne řemeslné provedení, to je další závada...!
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 29.04.2025, 09:56 » |
|
Kutil si svou instalaci realizuje spíš navzdory předpisům. U RD je to na majiteli,co dělá a jak? Většinou si to dělá on sám. Ale vidím to čím dál víc u firem, kteří nemají elektrikáře (nejsou) a elektriku dělá zámečník,instalatér,zedník...  To bývá kabaret! 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 29.04.2025, 15:03 » |
|
Já měl na mysli hlavně bezpečnost u 12V ......Ne řemeslné provedení, to je další závada...!
12V ani 24V = nezabíjí, ale zase spolehlivě zapaluje, bezpečnost je dána zase trochu něčím jiným. Správné řemeslné provedení je ještě náročnější na práci, dimensování vodičů, pojistek, délku vedení. To si neuvědomují ani někteří elektrikáři.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 29.04.2025, 19:46 » |
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 29.04.2025, 20:46 » |
|
... když materiál někde posháněl ...
Před rokem 1989 byla u nás (na druhém konci okresu) sovětská vojenská posádka. Spousta garáží a podobných objektů má celou instalaci telefonními kablíky PK2, které vojáci "rozdávali"... A pokud se to používá rozumně, poruchovost minimální... Pak přijde rejpal jako já a nechce se podepsat pod revizi, kde je 3f přívod kabelem NK4, se 4 stejnými vodiči
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|