|
|
Tomáš Žabka

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 08.09.2020, 11:14 » |
|
Teď o víkendu jsem byl nucen řešit něco podobného. Dcera si chtěla zapnou běžící pás a jak ho zapla začali mi problikávat světla mimo jiné i LED.
Když vynechám asi 30min měření a hledání výsledek je následující:
Velká impedance na dané fázi, takže při zapojení velkého spotřebiče se zhouplo napětí a to způsobilo problikávání světel.
U mě bylo byla špatná impedance způsobena tím, že nějaké "....." provrtalo přívodní kabel, přetrhlo jednu žílu hliníku 4x16 a na opravu použilo ocelové lanové svorky do kterých chytlo Al 16 a 2xCu4 možná 6. Takže si dokážete představit těch slov co jsem řval, když jsem stál na žebříku pod stropem a našel jsem tuhle pras...., jedna ocelová svorka vypadala celkem v pohodě, ale druhá byla evidentně vyhřátá, takže jsem to celé rozmontoval opravil vhodným elektrikářským materiálem a celé znova proměřil, ale i tak mám dojem, že ten kabel je podobně pra.... opraveny ještě někde. Jen pro info impedance (vyjádřenou proudy) před opravou L1 25-110A měřeno asi 5x domníval jsem se, že to je vadný jistič, L2 400A L3 320A. Po opravě L1 190A, L2 400A, L3 320A.
Bohužel platí přísloví, že kovářova kobyla chodí bosa, v přípojkové skříni májí všechny fáze cca 860A, ale nevím co s tím kromě toho, to celý rozkopat vysekat a dát nový kabel.
|
|
|
|
|
Peter Novotny
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.09.2020, 13:33 » |
|
Ano vsade to bolo zapojene z jednej faze. Tiez mam podozrenie na 'krabicku' k motoru, ale ako je mozne ze podobny problem sa nikde inde neopakuje? Kedze na motore je najdraksia ta krabicka (konstantne riadenie otacok, pomaly rozbeh, zastavovanie v danych polohach, pocitanie otacok) tak ju nechcem vyhodit a ako som pisal je urobena nerozoberateln e. Uz som vela krat riesil ze na lacnych led svetlach su zdroje velmi ' jednoduche' (v tom dokumente sa to vola Capacitive Half Wave Rectification) a chovali sa absolutne nepredvidateln e. Nie vzdy to slo uspokojivo vyriesit (boli to lacne svetielka na hranie tak prisli do kosa). Ale tieto pripady sa prejavovali vo vypnutom stave, nikdy som to este nezazil v zapnutom stave.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gekon
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 28.10.2023, 00:47 » |
|
, mám podobný problém v obytňáku na 12V síti - některé LED pásy blikají (v celém autě stejně) když běží plynové topení (ventilátor). Společně cca 30W.
Zdrojem je bateriová stanice, která má baterii na 48V a tedy step-down měnič na 12V.
Připadá mi taky že se to děje méně když třeba chladí i lednice (170W). Je možné že když ten měnič musí více makat, tak lépe snáší ty výkyvy?
Jak to řešit? Pomohl by nějaký velký kondenzátor?
Díky za rady.
|
|
|
|