Hmm, luxmetr pro fotgrafii mám - nenapadlo mne jej použít ;o) nebo jinak si to zmeřit sám. Díky za tip!
Co se barevného spektra a dalších kvalit světla týče, tak doufám, že ty bytosti co tam budou žít, to ve zdraví prežijí

Šlo mi spíše o to, nějak to dopředu odhadnout či spočítat .. ale asi mi nezbyde nic jiného, než koupit nepajivé pole a udělat nějakou pracovní verzi ... cemuž jsem se chtěl vyhnout.
Už jsme zde psal před časem prosbu o pomoc se světlem do akvária, ale mám dojem, že nebyl autorizován ... jelikož ho zde nemůzu najít.
Příběh je stručný: v srpnu jsem dostal šílený nápad koupit rohové akvárium ... a až když bylo napušteno s osázenýma rostlinkami a ancíci čekali v sáčku vedle, jsem si vědomil že obdélníkové světlo se do zmíněného rohového akvária nevejde

Takže jsem začal vymýšlet jak tam dostat světlo ... nic takového se totiž běžně neprodává ... našel jsem jen jedno adekvátní světlo, ale těch tisíc co za něj chtěli nejsem už ochoten dát (za ty prachy odvezu raději děti k moři na dovolenou).
Další šílený nápad byl něco ubastlit sám (mám dojem, že to je obvyklá činnost u lidí s akváriem). Už když jsem měl v hlavě připravenou "pyramidu" trubic a předředníků, ale nahlodal mne známý, ať to udělám z diod: nic to nežere, ... .
Na intenetu je mnoho lidí co podobnou věc dotáhli do konce, dokonce inzerují že pomohou druhým/poskytnou ... ale realita je jiná.
Když jsem spočítal matroš na výrobu osvětlení akvária z LEDek, byl jsem opět v tisícových položkách ... a tak jsem dospěl ke kompromisní variantě = udělat celodenní svícení z diod a denní hlavní svícení z trubic přes časový spínač na zásuvce.
Jelikož jsem mezitím našel náhodou člověka co mi slíbil pomoc s vývojem (v práci mi udělá tišták) ... našel jsem totiž mezitím návod na zajimavý předřadník
http://danyk.wz.cz/zarivk_p.html a napadlo mne také přidat k němu světlo citlivý prvek.
Normálně bych potřeboval min 120, optimálně 150W světla z trubic na toto akvárko.
Předevčírem se mi náhodou přes Au**o podařilo získat necelou stovku 3W diod za dvě stovky (jsem zvědavý co přijde v balíčku) a tak mne napadl plán B = naházet tam všechny diody (přes zenerky, abych to nemusel řešit když nějaká chcípne) ... a zbytek i s rezervou dosvítit trubicemi. U toho předřadníku se mi líbí jeho variabilita - teď si dám menší výkon/množství trubic a časem mohu přidat trubice aniž bych neco předělával (různé rybičky/rostlinky/prosředí potřebují různé množství světla). Hlavní důvod proč chci použít diody je prostorový (kontrukce akvária je s průhledným vrchním plastovým víkem, na které bych zespodu rád přilepil diody a produkované teplo by jej zároveň i vytápělo) a také, že podle mého názoru lépe snašejí vlhkost. Kdybych měl běžné obdélníkové akvárko, tak tam naházím trubice a prdím na to.
Bohužel člověk co mi přislíbil pomoc nějak nemá pořád čas ... a tak pokud by se zde našel někdo kdo by mi pomohl, nebo alespon konkrétně poradil, byli bychom velmi rádi. S uctou a díky, Jaromír