Andrzej Cymorek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 19.01.2015, 14:17 » |
|
Na zkoušku jsem si pořídil do lustru několik LED žárovek na 230V s patici G9. Jejich světlo je však docelá nepříjemné - blikají a vzniká stroboskopický efekt. Vzhledem k požadovaným rozměrům jsem na výběr moc neměl. Žárovky jsou zalité v silikonu a tedy se dovnitř moc jednoduše nedostanu. Je nějaká možnost jak toto blikání odstranit? kvalitnější usměrňovač zřejmě použít nemůžu, protože na vstupu je kondenzátor, který propustí jen střídavé napěti.
Napadlo mne použit nějaký předřadník, který by znásobil frekvenci. Pokud by nebyl velký, šel by schovat do těla lustru.
Vzhledem k tomu že jednotlivé LED jsou docela blízko, tak by řešením možná bylo provést fázový posun napětí pro některé LED. Tím by to blikání jako celku nemuselo být tolik výrazné. Je tento problém řešitelný? nebo se mám vrátit k halogenkám?
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 19.01.2015, 15:19 » |
|
...blikají a vzniká stroboskopický efekt. Vy máte v obýváku nějaký motor, že vzniká stroboskopický efekt? nebo se mám vrátit k halogenkám?
To bude nejrozumnější. Ono zdroje do patice G9 jsou tak miniaturní, že se tam prostě kvalitní elektronika nevleze. Možná by šlo, mít žárovky na 12V a mít pro ně jeden kvalitní zdroj, který by se vešel do lustru, ale nevím jak je to příkonově. Aby se to vlezlo....
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Andrey Gregor
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 19.01.2015, 18:12 » |
|
Několikrát se mi stálo, že některé ledky po několika měsících začínali blikat jako stroboskop a to kusy za 400 Kč a dražší. Naštěstí nevyhazoval jsem účtenky, tak s reklamaci v obchodu jsem neměl problémy, ihned mi je vyměňovali za nové.
|
|
|
|
|
Andrzej Cymorek
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 19.01.2015, 18:59 » |
|
Vy máte v obýváku nějaký motor, že vzniká stroboskopický efekt?
To bude nejrozumnější.
Ono zdroje do patice G9 jsou tak miniaturní, že se tam prostě kvalitní elektronika nevleze. Možná by šlo, mít žárovky na 12V a mít pro ně jeden kvalitní zdroj, který by se vešel do lustru, ale nevím jak je to příkonově. Aby se to vlezlo....
Motor nemám, ale manželka lítá tak rychle, že vypadá jako kdyby byla na místě:)
|
|
|
|
Andrzej Cymorek
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 19.01.2015, 19:10 » |
|
Několikrát se mi stálo, že některé ledky po několika měsících začínali blikat jako stroboskop a to kusy za 400 Kč a dražší. Naštěstí nevyhazoval jsem účtenky, tak s reklamaci v obchodu jsem neměl problémy, ihned mi je vyměňovali za nové.
V mém případě to je bohužel vlastnost ledky, protože do patice G9 se toho moc nevleze. Je tam jen základni usměrnení a pár součástek pro omezení proudu. Bliká to teda na frekvenci 100Hz a je to hlavně takový divný pocit z toho světla. Při rychlejších pohybech jde vidět, že ten pohyb je takový rozkouskovaný. ..
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 19.01.2015, 19:21 » |
|
Mě se také stalo, že zářivka LED (120cm) asi po roce provozu začala blikat jak stroboskop. Ale jen jedna ze sta namontovaných! Asi odešla elektronika v ní!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 19.01.2015, 22:30 » |
|
V mém případě to je bohužel vlastnost ledky, protože do patice G9 se toho moc nevleze. Je tam jen základni usměrnení a pár součástek pro omezení proudu. Bliká to teda na frekvenci 100Hz...
Ano, v patici G9 je zoufale málo místa, a najít takovou LED svítivku, která nemrká, bude dost obtížné. Aby nemrkala, musí obsahovat dvě dost rozměrné součástky (jednou z nich je ellyt několik µF/400 V, druhou transformátor anebo srážecí kondenzátor) a ty se tam těžko vejdou. Řešením je a) zapomenout na LED b) LED kuchnout, vypreparovat z nich napájecí obvody a použít externí napájecí zdroj malého napětí. c) hledat a zkoušet, třeba konstrukce dle přílohy by mohla poskytovat dostatečný prostor pro napájení obsahující vyhlazovací kondenzátor.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
Andrzej Cymorek
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 22.01.2015, 13:12 » |
|
Jenom to ne. Změna frekvence = změna reaktance = změna proudu = destrukce.
Díky, to jsem si neuvědomil...
|
|
|
|
Michal K
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.02.2015, 11:48 » |
|
Zkuste do serie předřadit ke každé žárovce NTC termistor (NTC100/1226). Ve firmě to máme vyzkoušené u některých typu blikání přestane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.02.2019, 23:18 » |
|
Nezkoumal jsem to tak detailně, takže jediný poznatek mám, že "jednoduché" LED, které nemají měnič, ale jen sériový kondenzátor, si při signálu HDO trochu zablikají. Netvrdím že všechny, ale ty, u kterých jsem hledal proč si občas zablikaly, to k tomu dost jasně směřovalo (osciloskop jsem netrápil a nehlídal, zkusil jsem fázový závěs s LM567 schopný se zavěsit na cca 217Hz s pípákem na výstupu)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.02.2019, 07:33 » |
|
Signál HDO má mít úroveň 1,5V, což je 0,66% z 230V. To jednoznačně ukazuje, že výrobci s průnikem takového typu signálu do LED nepočítají. Tak by mě zajímalo, jak raegují tyto LED na HDO impulsy s kmitočtem 1060Hz, bohužel já mám možnost to sledovat jen v oblastech s 216,67Hz.
U Filament LED jsem tento jev ještě nezaznamenal.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|