| 
			| 

| Zdenek Sarman Neverifikovaný uživatel @2

| 
								|  | «  kdy: 02.09.2022, 13:45 » |  | 

Mám nově postavený dům. Všude mám stejná LED světla - konkrétně https://www.alza.cz/emos-led-panel-2v1-148mm-kruhovy-vestavny-13w-neutralni-bila-d6511646.htm . Všude vše funguje jak má, tedy zmáčknu vypínač a příslušná LED světla se rozsvítí (včetně kombinace se schodišťovými vypínači). Pouze na chodbě (paralelní zapojení) se občas rozsvítí všechna (6),        občas jenom 2, občas 5 atd. Pokud vypnu jistič větvě a znovu zapnu, rozsvítí se všechna, ale za 10 minut jsem tam, kde jsem byl. Všechna světla v celém domě zapojoval elektrikář a také si neví rady. Konzultoval jsem i s druhým elektrikářem a abychom vyloučili některé světlo vadné nebo např. špatné "svorky" na světlech, koupil jsem všech 6 světel nových a vyměnil. Výsledek stejný jak byl. Nenapadá někoho, čím by to mohlo být? |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	|  | 
	|  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Jan Franěk Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik

| 
								|  | « Odpověď #4 kdy: 02.09.2022, 20:31 » |  | 

Klasický problém. V 98% to vyřeší použití nějakého filtru na svorky světel. Kdyby jste to kupoval u solidního prodejce svítidel, jistě by vám poradil konkrétní typ filtru. Takto budete muset trochu experimentovat, ale vzhledem k ceně filtrů to není tak strašné. Držím palce.  |  
						| 
 Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.www.fraja.cz  ,  revize@fraja.cz  ,  tel: 728171585 |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Jan Franěk Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik

| 
								|  | « Odpověď #6 kdy: 07.09.2022, 06:08 » |  | 

Všem moc  za rady. Mě hlavně přišlo divné, že z celkového počtu 60 stejných světel v celém domě se jen těchto 6 chová jinak. Jinak zapojení je dle manuálu výrobce.
 A je vyřešeno, nebo ne? V čem byl nakonec problém? |  
						| 
 Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.www.fraja.cz  ,  revize@fraja.cz  ,  tel: 728171585 |  |  | 
	|  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Václav Třetí 

| 
								|  | « Odpověď #9 kdy: 07.09.2022, 10:35 » |  | 

Špatný vypínač, na jehož kontaktech dojde při sepnutí k zajiskření, a elektronika svítidel to vyhodnotí jako další povely. Proto také při zapnutí jističem k problému nedochází. Obdobný jev by mohl způsobovat  špatný spoj někde v instalaci ve svorce. |  
						| 
 Václav 3
 Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
 |  |  | 
	| 
			| 

| Zdenek Sarman Neverifikovaný uživatel @2

| 
								|  | « Odpověď #10 kdy: 08.09.2022, 08:26 » |  | 

Špatný vypínač, na jehož kontaktech dojde při sepnutí k zajiskření, a elektronika svítidel to vyhodnotí jako další povely. Proto také při zapnutí jističem k problému nedochází. Obdobný jev by mohl způsobovat  špatný spoj někde v instalaci ve svorce.
 Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Při vypnutém vypínači vypnu jistič, pak jej zapnu a následně až zapnu vypínač. V tom okamžiku vše funguje jak má. Průběžně zkouším zapínat a vypínat vypínačem, stále vše v pořádku, třeba po 5 minutách. Ale cca po 15 až 20 minutách, kdy je vypínač vypnutý a následně se zapne, se vše rozhodí. Viděl bych chybu někde v zapojení těchto 6-ti světel. Koupila se nová světla a " chovají " se neadekvátně jako ta původní. Pokud by pán uvedl kraj kde bydlí, možná někdo z OSVČ by to vzal jako výzvu.
 Rád si nechám vše zkontrolovat, takže pokud by někdo z Krnova a okolí měl zájem, budu rád. |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Václav Třetí 

| 
								|  | « Odpověď #12 kdy: 08.09.2022, 13:12 » |  | 

Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Při vypnutém vypínači vypnu jistič, pak jej zapnu a následně až zapnu vypínač. V tom okamžiku vše funguje jak má. 
 Tak to vypadá na vadný jistič. Jaké značky máte jističe? P.S. Do Krnova mám daleko, jinak bych se přijel podívat, je to zajímavá závada. |  
						| 
 Václav 3
 Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
 |  |  | 
	| 
			| 

| Vojtěch Běhunčík Neverifikovaný uživatel @6

| 
								|  | « Odpověď #13 kdy: 08.09.2022, 16:24 » |  | 

Pouze na chodbě (paralelní zapojení) se občas rozsvítí všechna (6),   občas jenom 2, občas 5 atd. Martin Procházka, Slaný Odpověď #3 kdy: 02.09.2022, 20:23 Určitě bych zkontroloval zapojení svítidel. Píšete, že jsou "paralelně" - je to provedeno dle návodu výrobce, nebo je kabel rozvětven někde před nimi?
 Zdenek Sarman Odpověď #7 kdy: Včera v 08:36
 Jen mě zaráží, že pokud vypnu jistič pro tuto konkrétní větev a znovu jej zapnu, pak světla fungují jak mají, cca 10 - 15 minut. Pak se opět "zblázní".
 --- Pořád nevíme, co je to "paralelní zapojení" a jak přesně je zapojen obvod za jističem pro tuto konkrétní větev. |  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| David Hruda 

| 
								|  | « Odpověď #14 kdy: 08.09.2022, 16:37 » |  | 

... Pořád nevíme, co je to "paralelní zapojení"... 
 Myslím, že někteří z nás minimálně tuší...    |  
						| 
 Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČRwww.elektro-hruda.cz |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| David Hruda 

| 
								|  | « Odpověď #16 kdy: 09.09.2022, 19:14 » |  | 

-6,8Ω/2W->LED panel 13W<
 A někdy i víc!   |  
						| 
 Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČRwww.elektro-hruda.cz |  |  | 
	|  |