Zdenek Sarman
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« kdy: 02.09.2022, 13:45 » |
|
Mám nově postavený dům. Všude mám stejná LED světla - konkrétně https://www.alza.cz/emos-led-panel-2v1-148mm-kruhovy-vestavny-13w-neutralni-bila-d6511646.htm. Všude vše funguje jak má, tedy zmáčknu vypínač a příslušná LED světla se rozsvítí (včetně kombinace se schodišťovými vypínači). Pouze na chodbě (paralelní zapojení) se občas rozsvítí všechna (6), občas jenom 2, občas 5 atd. Pokud vypnu jistič větvě a znovu zapnu, rozsvítí se všechna, ale za 10 minut jsem tam, kde jsem byl. Všechna světla v celém domě zapojoval elektrikář a také si neví rady. Konzultoval jsem i s druhým elektrikářem a abychom vyloučili některé světlo vadné nebo např. špatné "svorky" na světlech, koupil jsem všech 6 světel nových a vyměnil. Výsledek stejný jak byl. Nenapadá někoho, čím by to mohlo být?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 02.09.2022, 20:31 » |
|
Klasický problém. V 98% to vyřeší použití nějakého filtru na svorky světel. Kdyby jste to kupoval u solidního prodejce svítidel, jistě by vám poradil konkrétní typ filtru. Takto budete muset trochu experimentovat, ale vzhledem k ceně filtrů to není tak strašné. Držím palce.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 07.09.2022, 06:08 » |
|
Všem moc za rady. Mě hlavně přišlo divné, že z celkového počtu 60 stejných světel v celém domě se jen těchto 6 chová jinak. Jinak zapojení je dle manuálu výrobce.
A je vyřešeno, nebo ne? V čem byl nakonec problém?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 07.09.2022, 10:35 » |
|
Špatný vypínač, na jehož kontaktech dojde při sepnutí k zajiskření, a elektronika svítidel to vyhodnotí jako další povely. Proto také při zapnutí jističem k problému nedochází. Obdobný jev by mohl způsobovat špatný spoj někde v instalaci ve svorce.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Zdenek Sarman
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 08.09.2022, 08:26 » |
|
Špatný vypínač, na jehož kontaktech dojde při sepnutí k zajiskření, a elektronika svítidel to vyhodnotí jako další povely. Proto také při zapnutí jističem k problému nedochází. Obdobný jev by mohl způsobovat špatný spoj někde v instalaci ve svorce.
Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Při vypnutém vypínači vypnu jistič, pak jej zapnu a následně až zapnu vypínač. V tom okamžiku vše funguje jak má. Průběžně zkouším zapínat a vypínat vypínačem, stále vše v pořádku, třeba po 5 minutách. Ale cca po 15 až 20 minutách, kdy je vypínač vypnutý a následně se zapne, se vše rozhodí. Viděl bych chybu někde v zapojení těchto 6-ti světel. Koupila se nová světla a " chovají " se neadekvátně jako ta původní. Pokud by pán uvedl kraj kde bydlí, možná někdo z OSVČ by to vzal jako výzvu.
Rád si nechám vše zkontrolovat, takže pokud by někdo z Krnova a okolí měl zájem, budu rád.
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 08.09.2022, 13:12 » |
|
Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Při vypnutém vypínači vypnu jistič, pak jej zapnu a následně až zapnu vypínač. V tom okamžiku vše funguje jak má.
Tak to vypadá na vadný jistič. Jaké značky máte jističe? P.S. Do Krnova mám daleko, jinak bych se přijel podívat, je to zajímavá závada.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Vojtěch Běhunčík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 08.09.2022, 16:24 » |
|
Pouze na chodbě (paralelní zapojení) se občas rozsvítí všechna (6), občas jenom 2, občas 5 atd. Martin Procházka, Slaný Odpověď #3 kdy: 02.09.2022, 20:23 Určitě bych zkontroloval zapojení svítidel. Píšete, že jsou "paralelně" - je to provedeno dle návodu výrobce, nebo je kabel rozvětven někde před nimi? Zdenek Sarman Odpověď #7 kdy: Včera v 08:36 Jen mě zaráží, že pokud vypnu jistič pro tuto konkrétní větev a znovu jej zapnu, pak světla fungují jak mají, cca 10 - 15 minut. Pak se opět "zblázní".--- Pořád nevíme, co je to "paralelní zapojení" a jak přesně je zapojen obvod za jističem pro tuto konkrétní větev.
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.09.2022, 16:37 » |
|
... Pořád nevíme, co je to "paralelní zapojení"...
Myslím, že někteří z nás minimálně tuší... 
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09.09.2022, 19:14 » |
|
-6,8Ω/2W->LED panel 13W<
A někdy i víc! 
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|