gebo82
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 08.04.2013, 11:00 » |
|
Koupil jsem si hotové akvárium s horním víkem ve kterém je zabudované světlo: zářivková trubice, která po čase začala hodně blikat a pak zhasnula, vzal jsem ji teda, zašel do prodejny s elektrem a koupil trubici novou + k tomu jsem vzal i nový startér, namontoval trubici i startér do akvárka a stále nesvítí. Poradíte mě prosím jak zjistit kde by mohla být chyba? Multimetr k vyzkoušení mám.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 08.04.2013, 16:59 » |
|
Je to "klasika" s tlumivkou a startérem? Pak je dobré vše odpojit od sítě(!), zkusit multimetrem v režimu pro měření Ohmů zda není přerušen přívodní kabel - kde se to ohýbá (láme) je největší pravděpodobnos t, nemělo by tam být více než nějaké desetinky Ohmů.. Stejně tak se dá zkusit tlumivka, ta nebude mít hodnotu blížící se nule, podle provedení desítky Ohmů by mohlo být OK. Vypínač je nebo není? V sepnutém stavu by měl mít odpor v desetinách ohmů. A pak když je to akvárium, je provedení světla s "vyšší krytím"? (myslím IP, který proti vniknutí pevných látek a vody) Pokud ne, což tak trochu předpokládám, vůbec by mě nepřekvapily "uhnilé" kontakty
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.04.2013, 08:53 » |
|
V zapojení s klasickou tlumivkou jako předřadným prvkem je třeba rozlišovat, zda je trubice zapojena na tlumivku jedna, nebo do příkonu 20W mohou být na tlumivce pro dvojnásobný příkon zapojeny dvě stejné trubice v serii. Pro jednu trubici se používá starter 4-80W (ozn. nápisem "Single"), pro dvě v serii se používá typ označený 4-20W (ozn. "Series"). Rozdíl mezi nimi je ten, že u typu pro 4-80W je použita doutnavka s bimetalovým kontaktem, která má zapalovací napětí kolem 180V, kdežto u typu pro 4-20W je doutnavka se zapalovacím napětím kolem 90V. Při použití jedné trubice do 20W (s vhodným typem tlumivky) je to jedno, výrobci obvykle osazují starter 4-80W.
Odrušovací člen jsem viděl naposledy u demontovaných těles vyrobených v 60. létech, v současnosti bývá použit obvykle pouze kompenzační kondenzátor a ten potrápit umí buď tím, že vyteče(staré typy s olejem) nebo u nových (hlavně italských) se potichu ztratí kapacita. Nedávno jsem opět řešil problém s dvoutrubicovým i tělesy 2x36W, kondenzátory 8uF měly všechny po dvou létech 2-3uF! Ovšem tělesa svítila samozřejmě normálně, pouze spínače začaly odcházet tam, kde na nich bylo více těles najednou. Jalovina umí své...
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
gebo82
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 02.07.2013, 13:09 » |
|
Potřeboval bych spíše poradit kde co bych měl naměřit multimetrem abych zjistil funkčnost toho zapojení?
|
|
|
|
|
|
|
gebo82
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 03.07.2013, 00:40 » |
|
já to nafocené všechno mám, ale nedaří se mě to sem poslat..
|
|
|
|
gebo82
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 03.07.2013, 00:41 » |
|
..
|
|
|
|
gebo82
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.07.2013, 00:42 » |
|
..
|
|
|
|
gebo82
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 03.07.2013, 00:43 » |
|
..
|
|
|
|
|
Terinka
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 03.07.2013, 06:08 » |
|
Copak je toto? Nebude to pojistkové pouzdro?
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 03.07.2013, 07:37 » |
|
No, není to moc dobře vidět, ale bude to zřejmě patice na startér.
Nechápu jednu věc. Kdyby jste to odnesli k nějakému elektrikáři, snadno najde závadu během 5minut. Její odstranění je pak dalších pár minut. Zatím tady děláte fotky, udržujete diskusi a ztrácíte čas. Do 15 minut bych to opravil jen s tím, co mám sebou v pracovním autě, stejně jako většina elektrikářů. A to nemluvím o bezpečnosti a legislativě.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|