Veselý Jan
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 15.12.2012, 11:16 » |
|
Už se nad tímto problémem zaobírám druhý den a pořád mi to nevyhází.
Máme takovou jednoduchou stavebnici boffin.
Tam je led dioda a já jsem si chtěl vypočítat jaký proud led diodou prochází.
Mám led diodu, zdroj 2,56V a tyto rezistory: 100, 1000, 5100, 10000, 100000 ohmů. Kontroloval jsem jestli mají opravdu tolik, kolik by měli mít a mají.
Když jsem zapojil 1000 ohmů a rezistor naměřil jsem: Zdroj: 2,56V Rezistor: 0,69V Led dioda: 1,86V 0,01V někde vypadlo
Po zapojení 100 ohmů jsem naměřil: Zdroj: 2,56V Rezistor: 0,44V Led dioda: 2,11V 0,01V zase někdě vypadlo, nejspíš to bude na led diodě.
Mělo by to jít vypočítat z jednoho pokusu, ale druhý jsem udělal, abych ověřil výsledek, který mi stále nevyhází. Moje výpočty sem radějí psát nebudu, protože nakonci už jsem začal dělat totální blbosti.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 15.12.2012, 13:56 » |
|
Kirchhofův zákon nám říká cosi o napětí v obvodu. Pokud sešteme všechna napětí v uzavřeném okruhu, výsledek je NULA (pozor na polaritu, jak započítáme napětí na zdrojích a jak na "spotřebičích"), pokud je jeden zdroj, je to jednodušší - součet napětí na všech pasivních prvcích se rovná napětí zdroje. A pak tu máme Ohmův zákon. Proud je poměr napětí a odporu.
Vezmu napětí zdroje. Odečtu napětí na diodě (pro červenou mohu počítata cca 1,7V) Rozdíl napětí vydělím odporem a vyjde mi proud, který tam poteče. Nebo obráceně, rozdíl napětí vydělím požadovaným proudem a vyjde mi odpor. Samozřejmě musí dosadit napětí ve Voltech, proud v Ampérech a odpor v Ohmech (nebo proud v mA a odpor v kiloOhmech)
Rozdíl napětí v setinách V neřešte, to je dáno i chybou měření, tak přesné měřidlo určitě nemáte.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 15.12.2012, 14:11 » |
|
Tak rezistorem a led diodou teče stejný proud.
Když vezmu moje měření, tak rezistor má 1000 ohmů, napětí je 0,69V. Rozdíl je 1,87V. 1,87/1000=0,00187A
Pokud mám rezistor 100 ohmů a rozdíl je 2,12V, tak proud je 0,00212A.
Je správně, že v obouch případech prochází jiný proud, když je tam stejná led dioda?
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 15.12.2012, 14:12 » |
|
0,01V někde vypadlo
Jinými slovy - když se kouknete do technických parametrů toho volt/multimetru, kterým jste to změřil, tak zjistíte, že "zdroj: 2,56 V" ve skutečnosti znamená něco jako 2,56 ± 0,03 V. To, že se vám zatoulalo jen 0,01 V, je náhoda.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 15.12.2012, 14:24 » |
|
To avšak stále nesedí.
R = 1000 ohmů U = 0,69V I = 0,69mA
R = 100 ohmů U = 0,44V I = 4,4mA
Jediné řešení, které mě napadá, je že odpor diody je závislý na napětí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 15.12.2012, 16:35 » |
|
Takže jsem to spočítal správně: R = 1000 ohmů U = 0,69V I = 0,69mA
R = 100 ohmů U = 0,44V I = 4,4mA ?
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 15.12.2012, 16:39 » |
|
... Jediné řešení, které mě napadá, je že odpor diody je závislý na napětí.
Na diodě je v propustném směru jisté napětí, které je dané technologií a poud diodou se mění podle parametrů zbytku obvodu. Odpor diody se nedá "jednoznačně vyjádřit", protože je to jakási fiktivní hodnota závislá na protékajícím proudu.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 15.12.2012, 16:46 » |
|
No, tak koukám, že jsem se tady pěkně ztrapnil a vůbec jsem tohle nemusel zakládat.  Původně jsem myslel, že bych zapojil zdroj-rezistor-led, spočítal bych proud a nakonec bych se druhým pokusem ujistil, že je to správně. Jenomže když se odpor led diody mění, vůbec mi to nemůže a proud vypočítam pouze u konkrétního zapojení s rezistorem. Nebo si ampérmetrem proud změřit bez rezistoru. 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 15.12.2012, 16:50 » |
|
.... Nebo si ampérmetrem proud změřit bez rezistoru.  Změřit ano, ale omezit ne a pozor na přetížení diody... Ale když seženete správný "typ", dá se např. zelená dioda rozsvítit červeně... Ale moc dobře jí to nědělá a "umí" to jen některá provedení při větším přetížení
|
|
|
|
|
|
|