Janko Barry
|
 |
« kdy: 08.10.2015, 19:21 » |
|
Bydlím v družstevním bytě , družstvo se rozhodlo pro výměnu elektřiny v domě za měděné kabely. rekonstrukci elektroinstala ce. Doma mám hliníkové kabely, starou pojistkovou skříň jsem nedávno vyměnil za jističe. Bylo mi sděleno, že od hodin na chodbě k mým jističům mi vymění kabel za měděný a dále že mi bude v bytě provedena revize. Musím umožnit tuto výměnu a revize provést? Platí to družstvo nebo já? Pokud by pouze vyměnili kus kabelu k jističům tak to by mi až tak nevadilo, spíš by mi vadilo kdyby mě nutili vyměnit rozvody v celém bytě, to doufám nemůžou nemohou. Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 08.10.2015, 19:46 » |
|
... dále že mi bude v bytě provedena revize. Musím umožnit tuto výměnu a revize provést? Platí to družstvo nebo já? Pokud by pouze vyměnili kus kabelu k jističům tak to by mi až tak nevadilo, spíš by mi vadilo kdyby mě nutili vyměnit rozvody v celém bytě, to doufám nemůžou nemohou. Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?
Asi bych nechtěl takového souseda. Staré hliníkové rozvody jsou dnes hrubě za svou životností a tudíž potencionálním zdrojem požáru. Pokud bydlíte v družstevním domě vztahují se na vás nějaká pravidla. Třeba ty požární. Zkuste si přečíst svou poslední větu ještě jednou. Argumentoval byste u dopravní policie stejně, že na STK nepůjdete, když je to auto vaše?
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Lebeda87
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 08.10.2015, 21:45 » |
|
My snad víme v jakém má stavu elektroinstala ci? Udržovaná instalace může ještě dlouho fungovat, i když není podle dnešních platných norem. Záleží jaké máte podmínky v družstvu, co jste si odhlasovaly. Ano, opět přirovnání k automobilu i když automobil není VTZ.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.10.2015, 22:08 » |
|
Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?
Elektroinstala ce není "v bytě", ale je součástí bytu. Byt je ve vlastnictví družstva, a vy jste v tom bytě nájemníkem. Už vám dochází, kdo rozhoduje o provedení či neprovedení revize či rekonstrukce? To, jestli se to zaplatí z fondu oprav, anebo to zaplatí rovnou družstevníci, je v konečném důsledku jedno. Pořád se jedná o vaše peníze.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Joscer
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 09.10.2015, 01:46 » |
|
To, ze to je v konecnem dusledku jedno vetsina naroda v druzstevnich bytech a ve SVJ ponekud nechape :-) aneb co se plati z "FO" moc nresi a jak maji platit neco sami, tak to velmi resi :-))
Hadam ze vymenit v byte rozvody ho nikdo nutit nebude, leda ze byste neprosel revizi, tak nejake doporuceni a uz je na vas, jak se zaridite a pokud ne, bude zaznam, ze jste byl upozornen - ale to si neumim moc predstavit, ze by vas nekdo nutil zrejme v panelakovem byte menit rozvody - budte rad ze vam to nekdo zkontroluje, kdyz se dotahnou sroubky, hlinik muze slouzit dalsich 50 let...
V dusledku to nakonec asi bude tak, jak jste si odhlasovali na schuzi. Pokud byste byl v SVJ, tak bych vas odkazal na
Portalsvj.cz
Muzete to zkusit tam, pokud tedy nevyuzijete moznost se somluvit primo s vasim druzstvem...
|
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 09.10.2015, 06:04 » |
|
O výměně bych vůbec nepřemýšlel! Nové instalace je daleko bezpečnější i pro obyvatele! Jako obyvatel bych do toho družstvo hodně tlačil!! Ne se tomu vyhýbal. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 09.10.2015, 10:24 » |
|
Logika myšlení některých lidí mně ničí.
Tazatel nechce revizi, což není žádné zásadní neštěstí, nepořádku bude minimum, maximálně někde trochu oloupaného malbytu, ovšem, že se zjistí a následně opraví nedostatky a rozvod se stane spolehlivějším a bezpečnějším, to mu uniká.
Většina družstev toto dělá v rámci fondu oprav zdarma, jsou dobří hospodáři a nechtějí vyhořet. Pokud bude náhodou výsledkem revize doporučení na rekonstrukci instalace (dům může být družstevní a přitom třeba z první republiky, už tehdá existovala bytová družstva), tak to znamená obvykle, že je instalace natolik nebezpečná, že se to dá přirovnat k sezení na otevřeném soudku střelného prachu se zapáleným doutníkem v puse.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 09.10.2015, 10:45 » |
|
Tady to majitel téměř vždy okomentuje: Elektrika stále funguje 30 let, bez problému. Tak proč ji předělávat!
Na to je jen odpověď: Jaké spotřebiče byly v domácnosti před 30 lety, a jaké jsou dnes?
Ať si každý sám spočítá, kolik kW spotřeboval před těmi lety a kolik teď v domácnosti...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Jiří Novotný- Stryker
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 09.10.2015, 11:02 » |
|
Vidím, že zde každý odpovídá na něco jiného než zněl původní dotaz. Dotaz zněl-musím? Předně, budete sám proti sobě, ale pokud si postavíte hlavu, neznám páku, která by vás donutila. Za asistence policie vám nikdo nevleze do bytu a nebude vám proti vaší Vaší vůli cokoli předělávat. Toto si dovedu představit jen v případě havárie, či ohrožení zdraví (mejtku) ostatních družstevníků a i u tohoto bych byl velice opatrný. A tak, jako tak, by se jednalo jen o nouzové, dočasné např. odpojení instalace, dokud nedoložíte její bezpečnost. Za vlastní elektroinstala ci jste zodpovědný sám. Neznáme stanovy družstva. Je tam klauzule např. o tom, že budou družstevníci v nějakých intervalech dokládat revizní zprávy? Mám pocit, že tam nic takového nemáte, protože toto není legislativně o co "opřít".
|
|
|
|
Michal Šenkýř

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 09.10.2015, 11:29 » |
|
Něco z vlastní zkušenosti. Dům v majetku družstva. Družstvo se rozhodlo, že vymění kabely od elektroměrů do jednotlivých bytů. Původní kabely hliníkové nové již předpřipravené do budoucna měděné pětižilové. Sekání minimum (téměř vše šlo protáhnout původními trubkami. V bytě sekání asi 20 cm (předpokladem je ovšem domovní rozvaděč blízko vstupních dveří). Jelikož se rozplombovával i elektroměry, musela být tato akce zakončena revizní zprávou (pouze na přívody), aby bylo možné znovu zaplombovat. V bytě nic nerevidováno. Akce trvala asi týden, firma vše uklidila (i v bytech), vymalovala, hrazeno z fondu oprav. Zeptejte se na družstvu, jestli to mají takto naplánováno. Pokud ano, běžte do toho.
|
Drážní energetika, vedení vn.
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 09.10.2015, 12:41 » |
|
Ale no nejde jenom o bezpečnost, ta je očividně tazateli buřt. Ani spolehlivost asi moc neřeší. Tady jde o to, že údržbou bytu zvyšuje jeho tržní hodnotu. Pokud by se byt jednoho dne rozhodl prodat, tak má jinou pozici pro vyjednávání o ceně, než bez ní.
Kupující si raděj připlatí, pokud se může hned a bez oprav nastěhovat. Nikdo asi netouží po tom, aby úspory ležely v realitce jako záloha, starý byt byl prodaný, výnos z prodeje ještě ležel u právníka, měl týden na vyklizení starýho bytu a nový byl bez dalších oprav nepoužitelný.
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 09.10.2015, 13:59 » |
|
Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt? To je sice pravda,ale můžete ohrozit i další spoluobyvatele -třeba přes potrubí...  hlinik muze slouzit dalsich 50 let... To je také pravda, ale za nějakých podmínek....ji nak životnost hliníkového vedení je 25-30let...  Platí to družstvo nebo já? To si musíte zjistit sám...každý to má jiné. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 09.10.2015, 16:09 » |
|
Bylo mi sděleno, že od hodin na chodbě k mým jističům mi vymění kabel za měděný a dále že mi bude v bytě provedena revize. Musím umožnit tuto výměnu a revize provést? Platí to družstvo nebo já? Pokud by pouze vyměnili kus kabelu k jističům tak to by mi až tak nevadilo, spíš by mi vadilo kdyby mě nutili vyměnit rozvody v celém bytě, to doufám nemůžou nemohou. Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?
Také jsem v družstevním a kéž by někdo chtěl to samé udělat u nás. Pokud já kouknu do stanov družstva, dozvídám se, že jsem povinen tyto kontroly a úpravy umožnit. Je to logické, stav rozvodů v bytě, ve kterém bydlím (nevlastním ho, jsem tam v nájmu), ovlivňuje i ostatní nájemce. Forma úhrady je jasná, platíte to vy, buď hotově hned, nebo ve splátkách jako součást nájmu. Družstvo totiž hospodaří s penězy nájemníků, kteří jsou zároveň jeho členy a tím pádem cokoli koupí, je z peněz nájemníků a tím částečně i z vašich. Jiná situace by byla, kdyby byl byt odkoupen do osobního vlastnictví, ale to zjevně není váš případ.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09.10.2015, 18:53 » |
|
...také vznikl požár od elektroinstala ce ...
Občas když jsem "zachraňoval" elektroinstala ci v bytových domech, kde je přívod v Al do bakelitové krabice nad kuchyňskou linkou na "papundeklovém jádře" jsem se cítil jako hrdina, který zachránil celý dům před požárem. Ono to funguje, ale svorky jsou těsně před rozpadnutím zuhelnatělé, zuhelnatělá je několik cm izolace na vodičích, opakovaným přehříváním se mění struktura kovu... Nechat si vyměnit přívod, zkontrolovat rozvody a nechat si "poradit" co je už v takovém stavy, že je nejvyšší čas na výměnu a "nemuset nikoho shánět nepotřebovat nic organizovat" - jako majitel staršího domku bych občas bral, kdyby se "někdo staral"...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|