Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #36 kdy: 30.03.2021, 09:25 » |
|
Výrok jednoho RT: V ochranných a pospojovacích vodičích žádné proudy nejsou. Když se tam objeví proud, tak vypne proudový chránič.
A to je mýtus?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jan Yossarian
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #38 kdy: 30.03.2021, 09:57 » |
|
Ochranné a pospojovací vodiče asi těžko přesvědčíme, aby nevedly proud mezi uzemněním a bodem rozdělení PEN. Alespoň si to myslím, ale nejsem elektrikář, jen kutil. Také jsem ještě neslyšel o PCH, který by poznal, že ochranným vodičem teče proud.
Ano, to se říká. Když je to zeleno/žlutý vodič, tak je to přece zem. Pak je to zejména u odpojování PEN opravdu zábavné sledování jak taková zem, až takovou zemí zase není! :-)
|
Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
|
|
|
|
|
|
Zdeněk Dančák
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #41 kdy: 30.03.2021, 12:01 » |
|
Když bod rozdělení PEN není na tom samém místě jako MET, tak protože alespoň PEN bývá běžná zatížený, tak délky vodičů vám mohou způsobit úbytek napětí a způsobit rozdílné napětí mezi MET a místem rozdělení PEN, resp. PE
Když pak někde provedete místní pospojení, třeba pračka (spojeno již s PE) + topení (spojeno již s MET), tak zde srovnáváte rozdílný potenciál, který vyvolá proud, který chránič neregistruje.
Jo, v klidovém stavu, bez zatížení L1,L2,L3 a tím pádem i PEN a za předpokladu, že k vám nic nepřitéká přes vodiče MET (Plyn, atd..) bude proud na všech ŽZ nulový.
Nebo se mýlím? Jsem jen laik.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #42 kdy: 30.03.2021, 12:13 » |
|
U ochranného vodiče v soustavě TNCS nemá co unikající proud dělat a chránič vybaví. U pospojování to nastat může, např. mezi MET a plynovou trubkou. Tam ale žádný chránič není V PEN a PE žádný chránič není a být nemůže. Taktéž u vodičů pospojování. A proudy tam tečou. Proudy to dělají podle zákonů p. Kirchhofa a nelze je podplatit.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #45 kdy: 30.03.2021, 20:17 » |
|
Zásuvky v ložnici a pokoji nechci, jen jednu u dveří, protože vyzařují negativní (nebezpečnou) energii, já to úplně cítím. Ti co spí blízko zásuvek, tak z toho dřív, nebo později dostanou rakovinu. Jo, a tu zásuvku u dveří mi dejte na slabý jistič, aby to vyzařovalo jen málo. Ne že tam bude nějaký silný jistič, jak to běžně elektrikáři dělají. To je podobné, jako když si někdo kupuje Bluetooth handsfree sadu proto, aby neměl mobilní telefon vyzařující to škodlivé záření u hlavy, aby mu to nevyvařilo mozek.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #46 kdy: 30.03.2021, 20:19 » |
|
A to je mýtus?
Musíme uvažovat, že v ochranných vodičích se mohou vyskytnout proudy i z jiných zdrojů.
|
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #47 kdy: 30.03.2021, 20:21 » |
|
V PEN a PE žádný chránič není a být nemůže.
I takové existují, četl jsem o tom. Ale je s nimi více problémů, než užitku.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #49 kdy: 30.03.2021, 21:04 » |
|
Musíme uvažovat, že v ochranných vodičích se mohou vyskytnout proudy i z jiných zdrojů.
Kdo se pohybuje na dráze, kolem trakce, už asi ledacos viděl a zažil... ------------------ Dobrý mýtus je také "...ty si to nevypneš? Ne, já mám dobře izolované nářadí"
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #50 kdy: 30.03.2021, 21:49 » |
|
I. Kirchhoffův zákon : Součet všech proudů vytékajících z uzlu je rovný nule.
No moment, já se to tak učil a do dneška tomu věřím. I když to byl součet proudů do uzlu vtékající (nepodstatný rozdíl ve znaménku). Mimochodem, teď jsem zjistil, že tento zákon neplatí v MaR. Do regulátoru proudové zmyčky mi vtékalo 5 mA, z regulátoru zpět 2,5 mA. Autoelektrika a MaR jsou pro mě záhadou.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jan Kelbich
|
|
« Odpověď #51 kdy: 31.03.2021, 01:08 » |
|
No moment, já se to tak učil a do dneška tomu věřím. I když to byl součet proudů do uzlu vtékající (nepodstatný rozdíl ve znaménku).
No, to tvrzení je sice pravdivé, ale I. Kirchhoffův zákon je obecnější a mluví o řezu.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #52 kdy: 31.03.2021, 07:56 » |
|
Čo viem, tak je to dosť rozšírený názor stojaci len na rýchlosti mechanizmu chrániča ...
No jak elektrikár musím byť toho istého názoru jak p. Kurka, (prísp. 6)...že keď chránič v plne funkčnom a bezporuchovom stave môže spôsobiť smrť, tak jak elektrikár nemôžem zodpovedne vyhlásiť že „chránič chráni“, ...samozrejme píšem to jak moje presvedčenie.. viem, že na chránič sú všelijaké uhly pohľadu....
No iba fakt, že chránič štatisticky znižuje úrazovosť, ja osobne za ochranu podľa noriem považovať nemôžem (a ani to v nich nikde nie je..), ..šak ono úrazovosť znižuje napr. aj osveta...
No vidíte a já si přesto pevně stojím za tvrzením, že "chránič chrání" . Už z logiky věci, kdyby nechránil, nebyl by nazýván chráničem :-) To je jako byste řekl, že svodič nesvádí a vodič nevede. Tak schválně...... . Když vyberu sto lidí a ty vystavím shodným účinkům proudu s vybavením obvodu chráničem a pak bez chrániče. A už dnes mohu bezpečně tvrdit, že těch osob na obvodu bez chrániče zemře daleko více. Pokud budete tvrdit, že to není pravda, budete lhát sám sobě. Já bych se třeba pak na sebe nemohl podívat do zrcadla, protože lež výsostně nesnáším. Snad víte, že vážnost úrazu el. proudem závisí na momentálním stavu zasažené osoby, na prostředí, ve kterém se osoba pohybuje a hlavně na poloze kmitu srdečních komor v době zásahu. Chránič je schopný vybavit v čase, který svoji délkou eliminuje vzniku fibrilace či úplné zástavy srdce. Jistič nikoli. Tak co myslíte. Chránič ještě stále nechrání?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|