Osobně se domnívám, že je to hlavně o porušení mnoha pravidel, které měl musí elektrikář znát. Navíc lézt do vody za porouchaným čerpadlem a nevytáhnout jej ze zásuvky, je hlavně proti zdravému rozumu. Zde se vůbec nemusíme ohánět předpisy a návody.
Nevím, v úvodním článku psaly, že čerpadlo normálně fungovalo. V tom druhém že se dostala fáze na kostru a vodič PE byl uvolněn, + nevhodné připojení na síť.
Takže dotyčný asi ani netušil co na něj číhá ve vodě.
Otázkou je, kdo by lezl do tý vody když by si byl vědom né úplně ideálního připojení.
Nechci odsuzovat dotyčného, přeci jen je to velká tragédie, ale on taky není elektrikář jako elektrikář.
Sa priznám, kus vás nechápem...to akože výrobca považuje svoje čerpadlo v sieti bez chrániča za nie dosť bezpečné?..
Žeby chránič bol 100x lepší..to je jasné, i kvôli viacerým predlžovačkám jak píše p. Schwarz,. no aby musel byť osadený do dajakej starej EI po kúpe čerpadla pred jeho použitím som ešte nepočul...teda keď vás dobre chápem, že jak ste to myslel s tým že ho výrobcovia predpisujú..
Ono když si koupíte jakýkoliv elektrický spotřebič, máte k němu manuál (návod k použití) - to je taková ta věc, co lidi moc nečtou.
Zatím co jsem kupoval čerpadla, tak u všech byl požadavek na zásuvku vybavenou proudovým chráničem. U nasávací vodárny navíc chtěli předjištění 1x10A "D".
To mi je jasné..šak som to aj napísal..
Podľa môjho každému výrobcovi na ochranu pred žalobou celkom stačí dodržať výrobkovú normu, výstupnú kontrolu, a na trh dodať bezpečný výrobok...ale žeby dajaký výrobca s takou požiadavkou išiel sám proti svojim ziskom..to mi príde čudné..no ale keď chce predávať menej, a len do EI podľa nových noriem.., je to jeho vec..
To je zase teorie. Nevím co se nad tím pohoršujete, zvláště jako technik, který tu četl o případu kde chránič mohl někoho zachránit ale nezachránil, protože tam nebyl ale měl tam být.
No nevím jestli je pro kupujícího rozhodující faktor, jestli není třeba doplnit chránič. Zvlášť když si to tam napíšou všichni a manuálem se málo kdo zabývá.
Což se vrátit k pumpě?