|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #1 kdy: 18.02.2018, 13:32 » |
|
Nejedná se mě nutně o přesný výpočet, ale o logickou úvahu.
Logická úvaha: Milan našel někde nějaký paradox, a rozhodl se nás na něm otestovat. Ergo, ať řekneme A nebo B, stejně to bude špatně
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #4 kdy: 18.02.2018, 15:08 » |
|
Zkusil jsem si to nakreslit.
Pro zjednodušení jsem použil placatou kouli (kruh). Nakreslil jsem si siločáry elektrického pole, tak v tomto tvaru asi budou vypadat. Dá se říct, že čím je siločára delší, tím větší odpor musí překonat. Odpor siločáry jsem tedy nahradil její délkou.
Pak jsem délky paralelních siločar sečetl, jako by to byly paralelní odpory.
Světe zboř se, vypadá to, že vyjde vždy stejné číslo (chyba je daná zjednodušením na 10 siločar).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #6 kdy: 18.02.2018, 16:07 » |
|
Neřeším "kolik", ale "kolikrát".
Pokud ten kruh zarotuju, dostanu kouli. Předpokládám, že součet "délek" (odporů) siločar v obou koulích bude opět stejný.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #7 kdy: 18.02.2018, 17:06 » |
|
Např. je známo, že odpor "čtverce" je pro daný materiál vždy stejný, ale pro krychli to neplatí.
Tak to mě známo nebylo, tzn.že u přípojnice/spojky ve tvaru čtverce je jedno kam vodiče připojím?
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #8 kdy: 18.02.2018, 17:26 » |
|
Tak to mě známo nebylo, tzn.že u přípojnice/spojky ve tvaru čtverce je jedno kam vodiče připojím?
Není to jedno - musíš je připojit po celé straně, nikoli jen bodově, aby platila ta konstantnost. Odporovost odporových vrstev se udává v “ohmech na čtverec”.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #9 kdy: 18.02.2018, 17:32 » |
|
Zkusil jsem si to nakreslit....S věte zboř se, vypadá to, že vyjde vždy stejné číslo (chyba je daná zjednodušením na 10 siločar).
Ve skutečnosti ale budou v tom případě s bočním připojením proudočáry nestejně husté - ty krátké budou hustě (vysoká proudová hustota) a ty dlouhé budou řídce (nízká proudová hustota). Čili evidentně pak součet délek vyjde v tom případě “z boku” podstatně menší.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #10 kdy: 18.02.2018, 18:06 » |
|
Ok. V místě přiblížení bude koule nejteplejší. Ale to nic neříká o celkovém odporu. V místě přiblížení siločáry zhoustnou, na druhé straně zase zřídnou. Typuju, že počet se nezmění a soucet zůstane opět stejný.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #11 kdy: 18.02.2018, 18:11 » |
|
Ok. V místě přiblížení bude koule nejteplejší. Ale to nic neříká o celkovém odporu. V místě přiblížení siločáry zhoustnou, na druhé straně zase zřídnou. Typuju, že počet se nezmění a soucet zůstane opět stejný.
Řeknu to tedy jinak: počet siločar bude stejný (= např. jedna na každou ampéru), ale bude hodně těch krátkých a málo těch dlouhých.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #13 kdy: 18.02.2018, 18:40 » |
|
Z tohoto pohledu má ovšem nejlepší vlastnosti ta koule, která tam není. Tzn. vodiče spojeny rovnou, bez účasti koule
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #15 kdy: 18.02.2018, 19:03 » |
|
Pokud budou vodiče ze stejného materiálu jako koule a budou menšího průměru, pak ta koule vodivost obvodu zvýší.
Tuto výhodu snadno vykompenzuje jeden přechoďák navíc.
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #17 kdy: 18.02.2018, 20:31 » |
|
Milan to má určitě dávno změřené...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|