No, chlapi, ste sa tu rozbehli s diskusiou a provokáciami ako na sme.sk, a to nie je zrovna kompliment.

Kolegom Franěkom spomínaný prípad Koposu, kedy orezky a úlomky vzniknuté počas výrobného procesu putujú do drviča a naspäť do extrúdera, v ktorom je presne ten istý plast presne známeho zloženia, by som ani neoznačil za recykláciu, ale za optimalizovaný výrobný proces. Naproti tomu sú k zhliadnutiu na internete mnohé videá, kde Pakistanci bosí alebo v
bezpečnostných sandáloch wannabe-recyklujú plasty tými najprimitívnej
šími spôsobmi. Zvyčajne na konci procesu sú plastové rúry na odpad, niekedy dokonca rúry na vodu, ale i výrobky, ktoré zaiste doputujú až do vyspelej Európy, ako bedničky na ovocie. Z kontextu je zrejmé, že na tých recyklátoch tam funguje spoločnosť, a to až prekvapivo úspešne.
O recykláciu plastov som sa istú dobu intenzívne zaujímal. Výroba panenských plastov je, žiaľ, stále ekonomicky a kvalitatívne výhodnejšia ako recyklácia plastov existujúcich. To o menšej uhlíkovej stope recyklátu sú v prípade plastu marketingové drísty; platí to u kovov, skla, diskutabilne papiera. Výrazne ale recyklácii plastu pomáha, ak je z ohľadom na recykláciu už vyrobený: so známym zložením, správne označený a s nejakou formou podpory návratu po použití, a'la PET fľaše.
Za mňa je plast úžasný materiál, ak sa použije správne: nie na jednorazové výrobky krátkej životnosti, ale na výrobky so životnosťou v rokoch. Také plastové vedro v domácnosti, a pod. A nevadí mi ani recyklát, ak spĺňa nároky konkrétneho použitia. A kľudne môže byť nedostok jeho mechanických vlastností vyvážený vyššou hrúbkou materiálu, dodatočným rebrovaním, a pod. Tu samozrejme realita narazí na fakt, že o peniaze ide až v prvom rade: jednak, ako som spomínal, je recyklát drahší ako panenský plast, jednak sa výrobca bude snažiť z určitého objemu plastu vyrobiť tých vedier čo najviac, namiesto uprednostnenia ich trvanlivosti, ktorá je vlastne nežiadúca.
Suma summarum, v súčasnosti je efektívne využitie recyklovaného plastu v dvoch oblastiach: v marketingu, čo je aj prípad spomínaných AFDD či klietkových svoriek, a na dotačné či investičné masírovanie stakeholderov. No a zvyčajne tieto dva prípady použitia idú -- a musia ísť -- ruka v ruke: treba robiť marketing, aby boli investície, a treba sa zavďačiť investorom a robiť marketing.