Marian Lucký
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 07.01.2013, 17:35 » |
|
jsem vyučen v minulém století a lecos se změnilo a hodně jsem zapomněl, proto prosím o radu.
Panelákový byt, klasika jistič 25A na chodbě a 15A jistič pro sporák. Kupuji nový sporák který má ve specifikaci požadavek na jištění 20A. Mohu použít 20 A anebo raději 16A? V bytě žádné větší spotřebiče mimo lednice nejsou.
|
|
|
|
Jiří Mudra

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 07.01.2013, 18:01 » |
|
Základ pro použití vyššího jističe je dostatečně dimenzované vedení ke sporáku. O tom tu ale nepíšete nic
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
Marian Lucký
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 07.01.2013, 18:03 » |
|
omlouvám se, do bytu je to taženo šestkou CU, sporák je na 4mm²
|
|
|
|
|
Jiří Mudra

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.01.2013, 18:15 » |
|
Jestliže je vedení ke sporáku opravdu Cu 6qmm, pak máte přívod skutečně bohatě nadimenzován a není třeba v tomto ohledu mít obav
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
Marian Lucký
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 07.01.2013, 18:21 » |
|
byl jsem to ještě zkontrolovat a opravil jsem předchozí údaj. Do bytu je 6mm² a od jističe ke kamnům je 4mm² Při předchozí prohlídce se mi zdály ty dráty stejné, tak jsem je raději změřil.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07.01.2013, 18:36 » |
|
Jestliže je vedení ke sporáku opravdu Cu 6qmm, pak máte přívod skutečně bohatě nadimenzován a není třeba v tomto ohledu mít obav
Z jistého pohledu to je i není pravda: - pokud by to bylo jako síť TN-C abyl využit střední vodič PEN i jako pracovní, již "spoustu" let všechna vydání (edice) ČSN 33 2000-5-54 požadují PEN minimálně 10mm2
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 07.01.2013, 19:42 » |
|
Pokud máte přívod ke sporáku čtyřkou mědí tak tam tu dvacítku klidně dejte.
Teď se tu rozběhne ten správný flame  To Marian Lucký: Chybí informace o tom, kolika žilové jsou ony kabely. A jestli je onen kabel mezi bytovým rozvaděčem a sporákem Al nebo Cu
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Marian Lucký
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 07.01.2013, 19:59 » |
|
6x4 Cu a 4x4 Cu, síť TN-C a přeji všem úspěšný rok 2013
|
|
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 07.01.2013, 20:38 » |
|
Jsem zvědav jakou konstrukci kdo dokáže vymyslet... ... hlavne keď podľa popisu okrem chladničky tam už takmer nič nie je, čo by sa naňho dalo teoreticky zavesiť ... již "spoustu" let ... požadují PEN minimálně 10mm2 Klinec po hlavičke  Ešte dátum rekonštrukcie, to nevyzerá na pôvodný stav 70. - 80. rokov.
|
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 07.01.2013, 20:47 » |
|
Klinec po hlavičke  Ešte dátum rekonštrukcie, to nevyzerá na pôvodný stav 70. - 80. rokov. Houby klinec. Majitel prohlásí že elektroinstala ce je původní a měď se tam dostala při opravě převrtaného přívodu pro sporák a je hotovo. Kdyby měl člověk předělávat elektroinstala ci po každé změně norem, tak sem jezdí elektrikáři z širokého dalekého okolí, to by se nedalo stíhat. Ona taková výměna jističe hned po záruce když za něj a jeho vlastnosti už výrobce neručí, to by byl kšeft. S tím by se svezla výměna rozvaděče protože je to zásah do výrobku a hned je tu nový projekt,........, prostě co dva roky to nový dům. 
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 07.01.2013, 20:52 » |
|
Potřeboval bych to vidět. Jistič 15A a měď mi moc dohromady nejdou.
Proč? I v dobách hliníkových se našla místa, kde byla měď a nebylo jich málo. Pak se taky v dobách hliníkových používaly vodiče CYR, zase jiná kapitola, ale něco to do sebe také mělo.
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 07.01.2013, 21:02 » |
|
Potřeboval bych to vidět. Jistič 15A a měď mi moc dohromady nejdou.
Ale jde, už jsem se s tím párkrát setkal. Ale netvrdím, že to nemůže být lokalitou. Myslím tím, že v některých lokalitách se používala měď někde hliník. Taky jsem se setkal, s tím že světelné a zásuvkové okruhy byly provedeny Al kabely a přívod pro sporák byl CYKY? 4x4mm, ale mohlo to být doděláváné později než samotná instalace v paneláku, i když to tak nevypadalo.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Marian Lucký
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.01.2013, 21:13 » |
|
pro : Jirka Š. Svejkovský panelák byl postaven v r 1976, v bytě bydlím od r 1979 a žádné rekonstrukce jsem neprováděl přikládám foto
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.01.2013, 21:16 » |
|
Taky jsem se setkal, s tím že světelné a zásuvkové okruhy byly provedeny Al kabely a přívod pro sporák byl CYKY? 4x4mm, ale mohlo to být doděláváné později než samotná instalace v paneláku, i když to tak nevypadalo.
To jsem taky viděl, sporák a bojler v mědi, zásuvky a světla hliník. Zjevně to tam bylo od začátku.
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.01.2013, 22:55 » |
|
Pokud máte přívod ke sporáku čtyřkou mědí tak tam tu dvacítku klidně dejte. Zabývat se v panelákovém bytě plnou selektivitou je zbytečné.
Protože u jističů ji nelze zaručit. 
|
|
|
|