Pavel S
|
 |
« kdy: 16.03.2008, 14:04 » |
|
Lze jistit ve stávající zásuvkové instalaci kabel AYKY 2Bx2,5 jističem Moeller 16A/B? Kabel je uložen pod omítkou, délka kabelu cca 30m.
|
|
|
|
|
Pavel S
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 16.03.2008, 14:09 » |
|
Nemohl by jste specifikovat důvod?
|
|
|
|
|
Jura Krikl

Brno
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 16.03.2008, 14:24 » |
|
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,2394.15.htmlDuvod: Pruřez kabelu a uložení. Netuším proč tam chcete dat 16A jištění. Čim byl jištěn dosud? U hliníkových vedení je přetížení ještě nebezpečnější než u Cu . Je nutné častěji prohlížet a dotahovat spoje. 16A určitě ne.
|
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
|
|
|
Pavel S
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 16.03.2008, 14:37 » |
|
Z praktického důvodu je mmě to jasné, ale snažím se vyřešit otázku proč např. v knize Dimenzování a jištění je uvedena možnost použít jistič 16A. V normě 5-523 je uveden proud pro toto uložení 21A a SICHR nehlási žádný problém u jističu LSN 16A/B. Neberu v potaz souběh více kabelu.
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 16.03.2008, 16:38 » |
|
Velmi nerad dimenzuju vedení "nadoraz". Debaty o jištění 2,5qmm Al jističem 16A neberou konce. Lepší se mi spí, když zvolím jistější variantu. Mimochodem, znáte tu o kovářově kobyle? Dneska jsem měnil v kuchyni lustr. Zjistil jsem, že mám na jističi 16A rozvod 1,5qmm Cu.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Pavel S
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 16.03.2008, 18:22 » |
|
Tady se potká vetšinou s praktiky a ti vědí proč si stojí za tímto názorem. Možná by vám stačilo vidět pár takových důsledků v praxi a hned byjste otočil.
Myslím si, že tvůrce citované knihy Dimenzování a jištění elektrických zařízení Ing. Kříž má dostatek praxe v oboru a tvůrci norem nebudou taky jenom teoretici 
|
|
|
|
Pavel S
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 16.03.2008, 18:32 » |
|
Pokud to mate teoreticky zmáklý, sichrem posichrovaný, pak netuším proč se ptáte.
Ptám se proto že např. revizní technik řekne že to nejde a mě zajímá proč, když se běžně v různých publikacích a tabulkách píše 16A jištění jako vyhovující. Pokud vím závada by se měla opřít o nějaký článek ČSN a ne pouze o praktické zkušenosti, které má každý trochu rozdílné.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 16.03.2008, 18:34 » |
|
Za určitých okolností lze jistit 1,5qmm i jističem 32A (vnitřní prostor mrazícího boxu). Jste si jist, že pro vámi navrhované řešení splňujete všechny podmínky (uložení, souběh, zatížení..)?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Pavel S
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 16.03.2008, 18:41 » |
|
Uložení pod omítku - C, bez souběhu, teplota 30C, zatížené dva PVC
|
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 16.03.2008, 21:49 » |
|
Myslím si, že tvůrce citované knihy Dimenzování a jištění elektrických zařízení Ing. Kříž má dostatek praxe v oboru a tvůrci norem nebudou taky jenom teoretici  Nebaví mně v laické sekci neustále dokola citovat normy  a vysvětlovat laikům nevysvětliteln é, když to nechtějí slyšet  . Zkrátka a stručně jištění kabelu AYKY 2x2.5 jističem 16 A vám nedoporučuji. Vámi uváděnou publikaci Ing. Kříže jsem nečetl a ve vší úctě k Ing. Křížovi, pokud se vám pod tuto obludnost podepíše, nechť je po Vašem. Ostatně to je jeden z důvodů, proč jsem ve firmě zrušil poruchovou službu. Každý byl chytrej jak rádio Jerevan, všemu rozuměl, všude byl, viděl Lenina a bylo mu 60. A já pak měl zkaženej víkend, když jsem měl výjezd k takové nějaké obludnosti a byl ještě za zloděje, když jsem to chtěl zaplatit  . Tak si dělejte co chcete, stejně vám to nikdo nezakáže. Doporučuji alespoň investovat do kvalitního hasícího přístroje  .
|
|
|
|
Pavel S
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 17.03.2008, 06:02 » |
|
Nebaví mně v laické sekci neustále dokola citovat normy  a vysvětlovat laikům nevysvětliteln é, když to nechtějí slyšet  . Zkrátka a stručně jištění kabelu AYKY 2x2.5 jističem 16 A vám nedoporučuji. Vámi uváděnou publikaci Ing. Kříže jsem nečetl a ve vší úctě k Ing. Křížovi, pokud se vám pod tuto obludnost podepíše, nechť je po Vašem. Ostatně to je jeden z důvodů, proč jsem ve firmě zrušil poruchovou službu. Každý byl chytrej jak rádio Jerevan, všemu rozuměl, všude byl, viděl Lenina a bylo mu 60. A já pak měl zkaženej víkend, když jsem měl výjezd k takové nějaké obludnosti a byl ještě za zloděje, když jsem to chtěl zaplatit  . Tak si dělejte co chcete, stejně vám to nikdo nezakáže. Doporučuji alespoň investovat do kvalitního hasícího přístroje  . Tak to je přesně proč jsem položil dotaz na jištění. Argument prostě to tak musí být protože já jsem odborník a nikdo na mě nemá je typický pro ty co nejsou schopni zdůvodnit své tvrzení.  BTW Normy znám taky a jestli jsem vás profesionála urazil laickým dotazem na který nemáte profesionální argumet tak promiňte.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 17.03.2008, 06:21 » |
|
I když z jištění 16A u kabelu AYKY (Ls) 2Bx 2,5 také nejsem nijak nadšený, musím z praxe čestně přiznat, že spousta lidí to takto bez větších problémů provozuje už řadu let. Někdy je až z podivem, co všechno jsou lidé schopni na jednom zásuvkovém okruhu AY 2,5 provozovat. Kladl bych ale důraz na častou vizuální kontrolu a dotahování spojů. Také by nebylo od věci čas od času nechat překontrolovat "impedanci poruchové smyčky".
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Jaroslav Mrázek
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 17.03.2008, 07:39 » |
|
Změnou jištění z 10A na 16A dojde k tomu, že vodičem může protékat ustálený proud o velikosti až 18A (jističe vypínají nadproudy cca 1,13 násobku jmenovitého proudu až po více než hodině). Tím tedy zajistíte, že vodič s jmenovitým zatěžovacím proudem 17,5A bude přetížen. Pokud se podíváte do SICHRu, tak zjistíte že se docela pěkně ohřeje. Tím bude docházet k rychlejšímu stárnutí izolace a tedy ke zkrácení životnosti elektroinstala ce. Pokud si zadáte jistič 10A, bude oteplení poloviční. S nadměrným oteplováním souvisí i větší tečení hliníku. Měl by ste tedy mít zaručenu pravidelnou kontrolu spojů (myslím že je to 1x za 1/2 roku, ale teď zrovna nevím ve které normě to je napsané, ale platí to pro veškeré rozvody v hliníku). ČSN 33 2130 v čl. 4.9.6 sice při rekonstrukci připouští změnu jištění na 16A, musí ovšem vyhovovat průřez a použité zásuvky. Teoreticky tedy je možné kabel AYKY 2Bx2,5 jistit jističem 16A, ale proč to při rekonstrukci neudělat pořádně a čekat až to někde vyhoří.  Každý svého štěstí strojvůdcem. 
|
|
|
|