Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Montáže, instalace, zásahy které neodborníci rádi páchají sami
| | |-+  Jak zapojit vypínač v kovové zárubni?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak zapojit vypínač v kovové zárubni?  (Přečteno 1677 krát)
Dan Pospíšil
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« kdy: 21.11.2022, 11:40 »


Nastěhoval jsem se do panelového domu, kde je vypínač lustru v dveřní kovové zárubni. Respektive, vypínač byl odstraněn a otvor zalepen. Vypínač jsem zakoupil, ale po odstranění záslepky jsem nalezl 3 dráty a naprosto nechápu, jak je zapojit (vyzkoušel jsem různé možnosti, v lustru se objevilo napětí - měřeno na spojovací čokoládě, ale nesvítí...). Lustr je v pořádku, vyzkoušen jinde.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #1 kdy: 21.11.2022, 14:01 »

Asi by jste měl kontaktovat elektrikáře!
Pokud jste naměřil napětí ve svorce lustru, musí svítit!!
Měřit musíte ale dvoupólově, ne tzv. fázovkou..... tanecek

Když už, tak vám dnes LED žárovka svítí od 170V a výšše !
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Zdeněk Friedrich
*
Offline Offline




« Odpověď #2 kdy: 21.11.2022, 15:24 »

To jako v bytě, neposkytnul byste foto? Nevím jak ostatní, ale já jsem takové řešení elektroinstala ce v bytě, které může za určitých okolností být nebezpečné, ještě neviděl a ani by mě nenapadlo, že to někdo vymyslel a dokonce realizoval. Kroutím očima
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #3 kdy: 21.11.2022, 16:00 »

Bylo to standardním řešením v některých panelácích. Vypínač se vkládal do předpřipravené otvoru futer. Prodávala se futra přímo s tím otvorem a vypínač byl běžně k dostání v domácích potřebách, elektro prodejnách a podobně. Dodnes se s tím můžeš ještě někde setkat

Taky to ale nepovažuji za dobré řešení


* stažený soubor.jpg (3.28 KB, 259x194 - prohlédnuto 135 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Zdeněk Friedrich
*
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 21.11.2022, 16:23 »

Máš pravdu, dokonce se to dá i koupit, dík za rozšíření obzorů, nikdy jsem panelákové instalace nedělal a jejich opravám i revizím se snažím po poučení z krizového vývoje vyhýbat.  Mrknutí
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 21.11.2022, 16:33 »

Já se dotyčnému pokusím poradit. Pokud jsou tam tři vodiče pro vypínač, není tam náhodou ještě jeden nefunkční nebo zrušený vypínač? Nemá to být zapojení s tzv. schodišťáky? Bývalo to tak zapojeno v novějších bytech s velkým obývákem a dvěma dveřmi do něj. A pokud jste zkoušel vývod pro lustr pouze jednopolově tzv. fázovkou, může být chyba v tom, že chybí "nulák".

Asi by to chtělo elektrikáře ...

to kol. Friedrich: Bylo to v určitém období velice časté provedení, výhoda byla v tom, že se kabely daly umístit do malty v prostoru mezi futrem a panelem. Ze všech možných hledisek je to "fuj" provedení, ale blbě se s tím dá něco jiného udělat, než sehnat původní vypínače a vyměnit je (stále jsou k sehnání). To je tak, když se zapomene na řemeslo a upřednostní se jiná hlediska.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #6 kdy: 21.11.2022, 17:24 »

Ano, bývalo to jeden čas typizované zapojení u jedno typu socialistickéh o panelákového domu...V zárubních byl výlisek pro montáž vypínače.

Něco podobného jako zásuvka 230V u vany v koupelně těchto paneláků...Byl a 55cm od vany,ale v normě bylo 60cm minimálně!!
Dali tomu tehdy výjimku,která platí dodnes!! Při revizi!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 21.11.2022, 19:00 »


Dali tomu tehdy výjimku,která platí dodnes!! Při revizi!
Akorát nevím, jestli RT kontrolují onen podstatný obtisk "...zakázáno sahat..." který tuto vyjímku tak nějak ospravedlňoval a měl by tedy být stále aktuální.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 22.11.2022, 05:53 »

Obtisk lepený vedle zásuvky byl klasický na vodní bázi, takže vlivem vlhka už se dávno sloupl. Pokud ho náhodou neumyla již hned v novém bytě novopečená hospodyňka, které se nelíbil.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Dan Pospíšil
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 29.11.2022, 14:15 »

Já se dotyčnému pokusím poradit. Pokud jsou tam tři vodiče pro vypínač, není tam náhodou ještě jeden nefunkční nebo zrušený vypínač? Nemá to být zapojení s tzv. schodišťáky? Bývalo to tak zapojeno v novějších bytech s velkým obývákem a dvěma dveřmi do něj. A pokud jste zkoušel vývod pro lustr pouze jednopolově tzv. fázovkou, může být chyba v tom, že chybí "nulák".

Máte pravdu, jsou tam dva zrušené vypínače nad sebou (akorát jsou tam tedy jedny futra). A kabely vedly pouze k tomu spodnímu...  za osvětlení "záhady" Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Dan Pospíšil
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 29.11.2022, 14:18 »

Já se dotyčnému pokusím poradit. Pokud jsou tam tři vodiče pro vypínač, není tam náhodou ještě jeden nefunkční nebo zrušený vypínač? Nemá to být zapojení s tzv. schodišťáky? Bývalo to tak zapojeno v novějších bytech s velkým obývákem a dvěma dveřmi do něj. A pokud jste zkoušel vývod pro lustr pouze jednopolově tzv. fázovkou, může být chyba v tom, že chybí "nulák".

Nějak se mi to smazalo:  za osvětlení "záhady" Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan 365
Neverifikovaný uživatel @5
*****
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 29.11.2022, 17:01 »

Ty vypínače máme v celém paneláku a nejen jenom my. Panelák se kolaudoval v roce 1988. V obýváku byl jeden vypínač a tři dráty, zapojeny jen dva. Jeden fáze a další dva končí na stropě. Při dodání druhého vypínače si na lustru rozsvítíš postupně.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 30.11.2022, 07:01 »

To byla také jedna verze, protože se "futrák" v provedení č.5 nedělal, bývaly dva vypínače nad sebou.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Dan Pospíšil
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 30.11.2022, 12:14 »

Ty vypínače máme v celém paneláku a nejen jenom my. Panelák se kolaudoval v roce 1988. V obýváku byl jeden vypínač a tři dráty, zapojeny jen dva. Jeden fáze a další dva končí na stropě. Při dodání druhého vypínače si na lustru rozsvítíš postupně.

To byla také jedna verze, protože se "futrák" v provedení č.5 nedělal, bývaly dva vypínače nad sebou.

Mohl bych poprosit o radu jak je zapojit? Úsměv

Mám totiž pocit, že jsem nekoupil klasický vypínač (https://shop.elektro-sychra.cz/ovladac-zapinaci-zarubnovy-abb-3555-80428-p9250/),  ale přepínač (předpokládám, že klasický schodišťový - https://shop.elektro-sychra.cz/prepinac-stridavy-zarubnovy-abb-3555-06428-p9249/)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #14 kdy: 30.11.2022, 14:31 »

Prepinac ma len kontakt navyse oproti vypinacu, nie je to na zavadu. Ako zapojit sa da urcit meranim na vypinaci cez multimeter v rezime "pipak" a ktory drot v zarubni kam pripojit sa da zase urcit ich postupnym spajanim po dvoch pri vypnutom istici. Po nahodeni istica sa pri jednej kombinacii rozsvieti svietidlo.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #15 kdy: 30.11.2022, 14:38 »

To byla také jedna verze, protože se "futrák" v provedení č.5 nedělal, bývaly dva vypínače nad sebou.
Jak to bylo s uzemnèním futer?
Při rekonstrukcích jsem zažil jak pospojená, tak nepospojená.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 01.12.2022, 06:53 »

Jak jsem zde již před časem psal (v jiném vlákně),  na výstavbě paneláků jsem nepracoval, takže jak to bylo ošetřené původně nevím, ale při různých opravách a rekonstrukcích jsem se s uzemněnými futry setkal, ale není to časté.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #17 kdy: 01.12.2022, 08:21 »

Kdysi jsem komunikoval s jedním starým elektrikářem a dle jeho slov se uzemňovala samozřejmě futra v koupelně a ta, kde byly instalovány právě ty vypínače. Ostatní futra se přizemňovat nemusela. Ale není to potvrzená informace, nebo podložená konkrétní normou

Osobně bych se na dálku bál poradit správné zapojení těchto vypínačů. Potkal jsem se s více zapojeními kde neseděly barvy a bylo nutné si to důkladně proměřit. Doutnavkou se to nepozná a je potřeba mít dvoupólovou zkoušečku a alespoň základní znalost. Zde se může i dobře míněná rada k zapojení, změnit ve zlo. Obzvlášť kvůli tomu, že se přímo "držíte" velké kovové plochy.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Poradíte mi jak přivést do vypinače proud bez sekaní do zdi?
 Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?
 Poraďte mi prosím s montaží spínače?
 Je nejake pravidlo pro bezny pokojovy vypinac ve ktere poloze ma byt zapnut?
 Jak zapojit ctyri vypinace do schodistoveho zapojeni?
 Jak udělat ze schodistových vypínačů tlačítka?
 Jak zapojím schodišťový vypinač z pěti míst?
 Jak mám zapojit 3-4 vypínače na jedno světlo?
 Jak zapojit tento šňůrový vypínač?
 Co s vodiči PE a N ve vypínači?
 Pokud existuje schodistový dvojvypínač, kolik mezi ním vést vodičů?
 Proč mi při zapojení dvou vypínačů č.6 vypadává chránič?
 Ako zapojiť vypínače 5 a 6 do funkčného celku?
 Zvládnu vyměnit vypínače sama?
 Kde se bere napětí na vypnutém schodišťovém vypínači?
 Jak zapojit 2 střídavé vypínače?
 Lze zapojit schdišťový spínač jako stmívač?
 Jak správně umístit vypínací a zapínací tlačítko?
 Proč je napětí 100 V mezi kontakty schodišťového a křížového vypínače ?
 Co mě to koplo?
 Jak propojit tři vypínače pro ovládání jednoho světla?
 Jak zapojit spinače s orent.doutnavkou aby neproblikávaly při užití úsporek?
 Setkali jste se u rodiného domu se stop tlačítkem i pro zásuvkové obvody?
 Jak jsou zapojeny spínače v bezpečnostní liště rolovacích garážových vrat?
 Jak napojit nový vypínač v místnosti?
 Kolik kabelů cyky 3x1,5 je možné spojit pod vypínačem?
 Poradíte mi s kombinací dvojspínače ř. 5 a 6?
 Kde hledat chybu v zapojení dvou obvodů pomocí schodišťových spínačů?
 Bude mi stačit pro přesun vypínače CYKYlo A 3x1,5mm?
 Jak zapojit schodišťové vypínače na jedno světlo?
 Jaké volit bezdrátové ovládání světel s rychlými přechody mezi stavy (VYP/ZAP)?
 Jak nahradit klasický vypínač bezdrátovým?
 Jak zapojit křížový vypínač mezi schodišťové?
 Ako zapojit vo vypinaci radenia 6+6 vodic CYKY 3x1.5?
 Jak zapojit šňůrový vypínač na kabel s třemi vodiči?
 Do jaké výšky osadit vypínače u postele?
 Proč občas nezafungují schodišťáky?
 Poradíte mi kam na vypínač č.7 připojit signalizační led diodu?
 Je možné umiestniť 5 káblov pod vypínač?
 Existuje jiná kontrola rosvícení na WC než doutnavkou ve vypínači?
 Moze prudovy chranic nahradit vypinac?
 Jak zapojit dvojitý vypínač pro dvě samostatná světla?
 Jaké použít kabely pro zapojení stropního světla a vypínače s rezervou ...?
 Akým káblom pripojiť svetelný spínač SOU-3, keď chcem spínať slaboprúdový obvod?
 Ako spojiť prepinač 5A a 6?
 Jak argumentovat u nesprávně instalovaných vypínačů?
 Jak zapojit vypínače s orientačními doutnavkami?
 Jaký je rozdíl ve vypínači mezi černým a hnědým vodičem?
 Jak zapojit vypínač světla s třemi vodiči?
 Jak zapojit spínače řazení 6?
 Lze mít ve vypínači 6+6 vodiče různých rozvaděčů?
 Jak připojím ventilátor na dva nezávislé vypínače?
 Jak zapojit střídavý přepínač s orientační a signalizační funkcí?
 Kde mám chybu v zapojení sériového spínače č.5.?
 Jak sestrojit lampičku s časovým vypínáním?
 Jaké barvy vodičů mohu použít pro zapojení schodistového vypínače?
 Nakreslíte mi prosím schéma řazení vypínačů 6+5B+5B+6 pro tři žárovky?
 Jak zapojit paralelně dva vypínače čerpadla?
 Proč funguje vypínač pouze při sepnutí jiného?
 Jde přehodit orientační kontrolku na vypínači firmy Schneider?
 Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?
 Jak přepojit 6+6 dvojitý schodišťový vypínač na stmívač DR2-SD?
 Mohou být v krabici dráty Al a Cu spojené čokoládou?
 Jak zapojit bezdrátový vestavěný spínač?
 Ako zapojit 5b+5B+6 vypinace?
 Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?
 Složitější zapojení vypínačů?
 Proč jsou u vypínače č.6 tři vodiče?
 Je toto zapojení osvětlení s lustrovými vypínači správné?
 Lze ovládat světla ze 3 míst vypínačem s dvojpáčkou?
 Dá sa vypínač radenie 1s zapojiť aj bez prítomnosti vodiča N?
 Jak zapojit přepínače 5b (6+6) pro dvě vzdálenější světla?
 Jak lze přepnout dva světelné okruhy jedním pohybem, jedním tlačítkem?
 Jak zapojit vypínače na prodlužku, kde vypínač bude o dva metry dál?
 Které dva vypínače s doutnavkou mohou signalizovat i provoz spotřebiče?
 Lze dva spínače řazení 2 zapojit jako schodišťové vypínače?
 Může mít odečet elektroměru vliv na polohu klapky osvětlení?
 Jak lze bezdrátově sjednotit 2x vypínače?
 Jak mam rozdelit svetlo, ktere je spolecne zapojene s ventilatorem na wc?
 Existuje kombinace vypínače 6+6 a 6?
 Je možné, že by vypnutý vypínač vypnutý nebyl?
 Proč jsem ve vypínači naměřil 140V?
 Je možné zapojit vypínač schodišťového osvětlení modrým vodičem?
 Jak demontovat vypínač ABB Swing?
 Jak zapojit stropní ventilátor se světlem do dvojvypínače?
 Proč mám na vypínači dva vodiče L?
 Může se dát u zapojení vypínače na modrý vodič fáze?
 Jak se nastavuje na dotykovém vypínači stav po opětovném obnovení napájení?
 Použili ste niekto 230V/AC vypínače pre osvetlenie 48V/DC?
 Lze zapojit orientační doutnavku na signalizační zapnutého stavu?
 Může vypínač rozpojovat nulový vodič?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.05 sekund, 22 dotazů.