Dominik Rafaj
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« kdy: 11.02.2026, 16:17 » |
|
Na fasádě rodinného domu, který je v rekonstrukci, je HDS napájená horním vedením, měl bych spojit svorku PEN v HDS s novým obvodovým uzeměním domu? Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m. Vodič PEN bude uzemnět v hlavním rozvaděči přez svorkovnici MET v místě rozdělení sítě TN-C-S. Pomůže mi tohle někdo rozlousknout, dovysvětlit?
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.02.2026, 11:41 » |
|
Na fasádě rodinného domu, který je v rekonstrukci, je HDS napájená horním vedením, měl bych spojit svorku PEN v HDS s novým obvodovým uzeměním domu? Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m. Vodič PEN bude uzemnět v hlavním rozvaděči přez svorkovnici MET v místě rozdělení sítě TN-C-S. Pomůže mi tohle někdo rozlousknout, dovysvětlit? Pokud jsem správně pochopil, tak obvodový zemnič bude z části sloužit coby paralelni vodič PEN? Což se tak rozdělit do S již za EM? Není nad to si k tomuto sednout na kafe přímo na místě činu, zdánlivě jednoduchá otázka má mnoho dalších niancí, které vidí jen odbornik.
|
|
|
|
|
|
|
| |
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 12.02.2026, 14:23 » |
|
Říkám si, z jakého důvodu bych měl posilovat ochranu distribuční sítě mým majetkem? Přizemnění distribuce nechte na distribuci a vy si velice správně nechte přizemnit bod rozdělení soustavy v hlavním rozvaděči vašeho domu.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 12.02.2026, 16:08 » |
|
Říkám si, z jakého důvodu bych měl posilovat ochranu distribuční sítě mým majetkem? Přizemnění distribuce nechte na distribuci a vy si velice správně nechte přizemnit bod rozdělení soustavy v hlavním rozvaděči vašeho domu.
Nojo, ale ta distribuce bude posílena stejně, jen o pár metrů dál v hl.rozv.
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 12.02.2026, 16:29 » |
|
Nojo, ale ta distribuce bude posílena stejně, jen o pár metrů dál v hl.rozv.
To máš samozřejmě pravdu, ale proč to připojovat do jejich vlastnictví, kterým přípojková skříň (HDS) bezesporu je. Jak by ses koukal z pozice drážáka na to, kdyby se vám nějaký baráčník připojil se svým zemničem na součást vaší soustavy ve vašem zařízení? Asi nic moc, že? Pro mě je distribuce samostatným celkem, který mě při návrhu elektroinstala cí zajímá jen co do hodnot jejich sítě, ale abych navrhl propojení soukromého zemniče s jejich, to určitě ne. A nebo ano, ale museli by se finančně podílet stejně tak, jako to chtějí v opačném případu po ostatních smrtelnících.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 12.02.2026, 16:48 » |
|
Na fasádě rodinného domu, který je v rekonstrukci, je HDS napájená horním vedením, měl bych spojit svorku PEN v HDS s novým obvodovým uzeměním domu? Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m. Vodič PEN bude uzemnět v hlavním rozvaděči přez svorkovnici MET v místě rozdělení sítě TN-C-S. Pomůže mi tohle někdo rozlousknout, dovysvětlit? HDS je součástí přípojky, spadá tedy pod PNE. Není-lí uzemněna, zřejmě jsou splněny podmínky vzdálenosti a netřeba se tím zabývat. Jenže PEN jakéhokoli objektu s uzemněním, stejně pomáhá vylepšit RB. Prakticky je rozumnější uzemnění HDS realizovat, je-li k tomu příležitost, z prostého důvodu. Odchozí PEN je majetkem odběratele a čas od času se stane, že se vyhřeje ve spoji, nebo je poškozen třeba při zateplování. Uzemnění HDS na společné uzemnění je zdvojením PEN HDV a zároveň jeho odlehčením. Na první pohled pochybná pomoc distribuci, na druhý zvýšení provozní bezpečnosti vlastní instalace. A takový zvláštní nešvar poslední doby, kdy se ve smyčkových HDS v developerské zástavbě, objevují AlMgSi či FeZn dráty… 
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 12.02.2026, 16:54 » |
|
Připojovací podmínky EGD, strana 4, článek 1 Úvod: Uzemnění související s elektroinstala cí objektu nesmí být uvažováno a instalováno do kabelové přípojkové skříně.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 12.02.2026, 17:08 » |
|
To máš samozřejmě pravdu, ale proč to připojovat do jejich vlastnictví, kterým přípojková skříň (HDS) bezesporu je. Jak by ses koukal z pozice drážáka na to, kdyby se vám nějaký baráčník připojil se svým zemničem na součást vaší soustavy ve vašem zařízení? Asi nic moc, že? Pro mě je distribuce samostatným celkem, který mě při návrhu elektroinstala cí zajímá jen co do hodnot jejich sítě, ale abych navrhl propojení soukromého zemniče s jejich, to určitě ne. A nebo ano, ale museli by se finančně podílet stejně tak, jako to chtějí v opačném případu po ostatních smrtelnících.
To bych nedělal pro energetiku, ale pro sebe. Nechci aby mým PEN mezi elektroměrem a rozvaděčem/MET tekl zbytečně proud při např.přechodak u na PEN u "souseda".
|
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Včera v 14:21 » |
|
Uzemňovat či neuzemňovat svorku PEN v HDS?
Tuto otázku jsem řešil v roce 1965 s ředitelem oblastní správy tehdejší ROZ.
V malém městě do 5000 obyvatel se začala provádět rekonstrukce distribuční sítě. Rušily se pojístky na sloupech a RD se osazovaly HDS. A novinkou bylo, že přívody do HDS se udělály trojfázové. Až po HDS vše prováděla firma rozvodných závodů. A protože jsem měl 25 roků a vystudovanou průmyslovku v oblasti energetiky, založil jsem malinkou firmičku se 3-4 pracovníky pod hlavičkou Technických služeb MNV. A začali jsme provádět práce od HDS po elektroměry a případně nové celé instalace. Práce mimo hlavní úvazek. A protože se tehdy žádné revize neprováděly, ale muselo se žádat o "povolenku k připojení" v případě rozšíření s 1F na 3F. A tu vydávali pouze pověření pracovnící rozvodných závodu. Přijel ředitel a hned u první HDS se ptá, kde máš uzemnění? Odpovídám, ale před barákem je sloup s FeZn uzemněním. Podívej mladej ( já 25 on 50) u každé HDS bude uzemnění páskem FeZn s deskou....ale v ČSN je uvedeno, že...... jseš mladej a nechápeš, že sousede se budou hádat u jednoho ano a u druhé ne. Deska FeZn s 10 m páskem stala tehdy 157 korun, jistič 16A stal 39 korun. Prostě všude bude uzemnění v každé HDS, je ti to jasné? Ano, je mi to jasné.
Já vím, časy se změnily, ale zákon pana Ohma pořád zůstává a stejně i ostatní zákony v elektrotechnic e. Jen ty ČSN se trochu změnily.
Pro znalce problematiky jsem to napsal jen pro odlehčení a jako vzpomínku, že jsme ten "problém" řešili již před šedesáti léty. Ale tehdy nebyl MT ani InterNet ani Elektrika web.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #12 kdy: Včera v 17:21 » |
|
Na fasádě rodinného domu, který je v rekonstrukci, je HDS napájená horním vedením, měl bych spojit svorku PEN v HDS s novým obvodovým uzeměním domu? Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m. Vodič PEN bude uzemnět v hlavním rozvaděči přez svorkovnici MET v místě rozdělení sítě TN-C-S. Pomůže mi tohle někdo rozlousknout, dovysvětlit? V tom článku se píše, že pokud je vzdálenost zemnění hromosvodu objektu a zemnění silového zařízení větší než 5m...... Bavíme se těchto zemničích, nebo o něčem jiném? Mám pocit že dotaz nebyl správně položen a ........
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|