avalagne
|
 |
« kdy: 28.10.2013, 17:01 » |
|
Obrázky a předmět dotazu snad mluví za vše. Jak zapojit klasický vypínač pro stropní světlo (v této chvíli zatím žárovka)?
Instalace vede takto: Od světla do krabičky vypínače a odtud do rozvodnice. Je použito CYKYLO 3x1.5...
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 28.10.2013, 18:26 » |
|
Pokud se musíte zeptat na tohle, znamená to, že o tom vůbec nic nevíte. Tudíž hrozí obrovské riziko, že to zapojíte nesprávně nebo pomocí nesprávného materiálu, z čehož plyne riziko pro vás i vaše okolí. Pozvěte si někoho, kdo to zvládne, za tu stovku, co mu dáte, to jistě stojí.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
Petr M.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.10.2013, 18:43 » |
|
A v čem je problém ?
No jelikož na vypínači je pouze "1" a "L", tak nevím co s PEN vodičem.
|
|
|
|
Petr M.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 28.10.2013, 18:44 » |
|
Pokud se musíte zeptat na tohle, znamená to, že o tom vůbec nic nevíte. Tudíž hrozí obrovské riziko, že to zapojíte nesprávně nebo pomocí nesprávného materiálu, z čehož plyne riziko pro vás i vaše okolí. Pozvěte si někoho, kdo to zvládne, za tu stovku, co mu dáte, to jistě stojí.
 za velmi cennou radu. Myslel jsem si, že od toho je tu forum jako pomoc...
|
|
|
|
Petr M.
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 28.10.2013, 18:47 » |
|
Ano, hovoří to za vše. Mmch, i zapojit správně obyčejnou objímku, chce znát základní pravidla. No a vzhledem k tomu, že z fotografií nelze objektivně posoudit, který drát je který, je těžké poradit se správným zapojením vypínače. Elektrikář na místě dokáže správný drát určit "na první omak" (zkoušečkou samozřejmě)
Další cenná rada. Je opravdu velký problém napsat pouze odpověď. Pokud nahodím jistič, tak hnědý drát vede proud, vím jaký to je, tak hloupý nejsem... Jde mi to, co s PEN. Jo a objímka je zapojená tak, že ve středu je zapojený hnědý drát, který vede elektrický proud, "po boku" je zapojený modrý drát, tzv. nulák (stýká se s objímkou žárovky pokud ji tam zašroubuji a PEN je "mimo", venku zapojený, kde je to označený příslušným symbolem pro zem.
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.10.2013, 18:49 » |
|
 za velmi cennou radu. Myslel jsem si, že od toho je tu forum jako pomoc... Není zač, jsem rád, že dokážete ocenit radu, která může zachránit život.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Petr M.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.10.2013, 18:53 » |
|
Není zač, jsem rád, že dokážete ocenit radu, která může zachránit život. Pokud bych chtěl, tak vím, kam šáhnout, abych se zabil... Jestli vám jde o tohle  Mě pouze zajímá zapojení, ale to se tu asi nedozvím...
|
|
|
|
|
Petr M.
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 28.10.2013, 18:59 » |
|
To je těžké dilema. Buď vás nechat se oběsit, nebo vám radit jak se nechat potenciálně zkopat od vypínače. Předně musíte vědět, která fáze jde z rozvaděče a která od světla. Podle toho patří na svorky vypínače. No a ty ostatní, mno, jak je asi tak dostat k žárovce...
Ale vždyť já vím, která fáze vede proud, pokud zapnu jistič na toto světlo. Mě jde o to, jestli mám PEN spojit s nulákem nebo co já vím, nebudu psát něco, pokud nevím jak to je.
|
|
|
|
|
Petr M.
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.10.2013, 19:10 » |
|
Máte tam L rozvaděč, L objímka - ty chcete spínat. N rozvaděč a N objímka nechcete spínat PE rozvaděč a PE objímka nesmíte spínat. Čili kupte dvě wagosvorky a je po problému. Hlavně si vypněte jistič.
Funguje, toto mi stačilo napsat hned napoprvé... Teď mi to došlo, to zapojení je logické.  vám 
|
|
|
|
Hájek Jaroslav

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 28.10.2013, 19:12 » |
|
Máte tam L rozvaděč, L objímka - ty chcete spínat. N rozvaděč a N objímka nechcete spínat PE rozvaděč a PE objímka nesmíte spínat. Čili kupte dvě wagosvorky a je po problému. Hlavně si vypněte jistič.
Přesně tak. Ještě bych na té objímce řádně upevnil ZŽ vodič. Možná by bylo dobré i očko pod šroubek. Svorky na vypínači si raději proměřte, protože bývají zdvojené.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 28.10.2013, 22:18 » |
|
...jestli mám PEN spojit s nulákem nebo co já vím, ...
Lidem s podobnými "představami" raději na dálku neradím!!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 28.10.2013, 22:39 » |
|
Lidem s podobnými "představami" raději na dálku neradím!!
Jsem téhož názoru. 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|