Veselý Jan
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 07.10.2012, 16:29 » |
|
Mám dlouho tuto vizi:Chtěl bych si udělat, nebo koupit alternátor, který by vyráběl aspoň 200W, abych když si to převedu na 230V fungoval počítač o příkonu 100W. Představoval bych si to tak, že když by vypnuli elektřinu, tak bych mohl šlapáním vyrábět elektřinu. Na rotopedu vydržím, tak by to nemusel být zas takový problém, když bych nezvládl 100W, tak aspoň 15W na televizi.  Hledal jsem různé alternátory na internetu. Hledal jsem i návody na výrobu, ale moc mi to nepomohlo. Potom jsem začal uvažovat o elektromotoru, jenomže nemám zkušenosti s tím jak to předělat, aby to elekřinu začalo vyrábet. Proto se ptám, je možné si nějak jednoduše šlapáním vyrábět elektřinu? Kde si mohu alternátor koupit a popřípadě za kolik.
|
|
|
|
Jakub Sedláček

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 07.10.2012, 17:40 » |
|
Hezký obrázek jsem našel na netu  ještě mě napadá na tu baterii napojit měnič napětí, který se používá do aut...  .
|
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.10.2012, 18:43 » |
|
TO:Doležal  TO:Veselý Jan No nevím , jestli bych měl zájem se dívat na televizi když budu u toho celou dobu šlapat ? To raději se nepotřebuji dívat na naše politiky v TV....  Jinak existuje dobíjení malého AKKU třeba z větru, ze slunce a pod...apod....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07.10.2012, 19:02 » |
|
Z kohotku.  To bych dlouho nepřežil, jakmile by přišel účet... Mě by zajímalo kde se to dá koupit. Třeba od pana Doležala to vypadalo velmi dobře. 
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 07.10.2012, 21:05 » |
|
... No nevím , jestli bych měl zájem se dívat na televizi když budu u toho celou dobu šlapat ? ....
Já znám člověka, co jezdí na kole a když je hodně špatné počasí, sedne na rotoped, pustí si na videu záznamu ze závodů např. "kolem Španělska" a šlape a šlape... Někdy se ho zeptám jestli o "dynamu" nepřemýšlel...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 07.10.2012, 21:30 » |
|
Starší a cenově dostupný alternátor a regulátor napětí se dá sehnat na aukru. http://auto. [Odkaz zde!]/skoda-felicie-alternator-14v-55w-i2677817967.html http://auto. [Odkaz zde!]/regulator-na-alternator-70a-favorit-felicia-rele-i2680425113.html Pak to jen řádně zpřevodovat, alternátor potřebuje asi 800 otáček/ minutu, asi tak jako je to na obrázku v příspěvku pana Sedláčka. Koukal jsem na starší i nové alternátory, ale ne vždy jsem našel podprobnosti, které bych chtěl znát. Je tam napsáno třeba pro auto škoda felicia, ale už ne kolik to ma ampér. Ještě se zkusím kouknout na to aukro. EDIT: Tak jsem se spletl, ampéry vidím skoro pořád, ale už nevidím otáčky a napětí.
|
|
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 07.10.2012, 21:58 » |
|
To asi nebylo.
UPS je poměrně drahý a má omezenou dobu výdrže. Ale s tím alternátorem na aukru to nebyl špatný nápad. 50A a 12V by mělo úplně v pohodě stačit. Pokud si správně pamatuji tak je to 50*12=600W, 10% je ztráta měniče, takže to je 540W.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 07.10.2012, 22:04 » |
|
... takže to je 540W.
Převedeme si to na HP (koňské síly), dojdeme cca na 0,75 HP a můžeme přemýšlet jak dlouho dokáže člověk tento "výkon odevzdávat"...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.10.2012, 10:01 » |
|
Doplním: Pýtal som sa cyklistov, trénovaný profesionál dokáže vyvinúť výkon cca 300-350W po dobu 4-5 hodín. Ako však potom vypadá vidíme na záberoch z cieľovej pásky  .
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
|
novy1
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 08.10.2012, 11:23 » |
|
To asi nebylo.
UPS je poměrně drahý a má omezenou dobu výdrže. Ale s tím alternátorem na aukru to nebyl špatný nápad. 50A a 12V by mělo úplně v pohodě stačit. Pokud si správně pamatuji tak je to 50*12=600W, 10% je ztráta měniče, takže to je 540W.
Kupte si najlacnejšie UPS a podla potreby si ho ručne ( nožne ) dobijajte tým alternátorom.. .
|
|
|
|
Veselý Jan
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.10.2012, 15:19 » |
|
Mě jde spíše o to mít pocit nezávislosti.  Nerad bych zas makal 3 hodiny. Netušil jsem, že to je tak těžké. Tady cituji jeden článek z domaci-radce.ic.cz: Dne 5,5,2009 větrno síla VĚTRU BYLA JEN 6m/s naměřené napětí na výstupu naprázdno bylo 19,5V, po připojení zátěže bylo naměřené napětí 13,5V a proud 10A. elerktrárna je prozatím jen 1,2m nad zemí, což je málo. Optimální výška je 6m, tam byl vítr určitě větší. Tak když tohle vyrobí 135W, myslel jsem si, že když budu šlapat vyrobím více.  Ale ono i těch 135W stačí. 
|
|
|
|