Marekkk
|
|
« kdy: 26.11.2011, 01:01 » |
|
U mého domu teče potok a napadla mě taková myšlenka, že bych využil proud vody k pohánění alternátoru který by mi vypomáhal částečně vytápět dům. Na internetu jsem se dočetl, že dnešní nové alternátory musí být zapojeny ke kontrolce, aby alternátor začal fungovat, co je na tom pravdy? Jsem totální laik a představuji si, že si pořídím tento alternátor: z něho budou trčet 2 kabely které povedou do měniče z 12V na 220V a to povedu přímo do topení? Je to realizovatelné, nebo je to totální blábol?
|
|
|
|
Matthes
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #1 kdy: 26.11.2011, 09:38 » |
|
No rozhodně bych nekupoval starline alternátor . Radši bych doporučil mírně ojetý BOSCH za stejnou cenu. Jinak by byla potřeba ještě baterka z auta kvůli regulaci a buzení při rozběhu. Tolik teorie. Problém vidím v tom, že potok nebude mít takový průtok vody, aby dostatečně rychle roztočil alternátor. Aby mohl alternátor dodávat rozumný proud, musel by se točit alespoň přes 2000rpm. Maximální výkon z 90A alternátoru je něco přes 1kW. To je docela málo na topení, nemluvě o ztrátách v měniči. Jinak řečeno, je to celé na prd.
|
|
|
|
Ivo Hil
|
|
« Odpověď #2 kdy: 26.11.2011, 09:53 » |
|
No ale možná vyhřívací dečku na autosedačku do postele by to utáhlo... :-)
|
|
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #3 kdy: 26.11.2011, 10:20 » |
|
alternátor v autě má příkon často několika koní, při velmi vysokých otáčkách bežně atakujících 10000ot/min. přičemž plný výkon je možný odebírat třeba od 6-7000 (alternátor má převod vůči klikové hřídeli min. 2:1, často se blíží 3:1)
takže abyste dokázal přenést tak vysoký výkon (příkon alternátoru/účinnost) musel byste mít spíš nějakou turbínku, než vodní kolo, a na to zase potřebujete spád a regulaci otáček... Alternátor má víceméně ztrátovovou vlastní regulaci odbuzením, účinnost měniče taky není ukázková a těžko byste honil měnič na tak vysoký výkon.....
takže jednoduše řečeno, můžete to udělat jako veeeelmi drahou hračku s nekonečnou návratností, a nebo se na to vysr.t, protože byť by to z technického hlediska bylo za určitých podmínek řešitelné, ekonomicky je to v tomto rozsahu úplná blbost.
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
Hájek Jaroslav
|
|
« Odpověď #4 kdy: 26.11.2011, 11:24 » |
|
U mého domu teče potok a napadla mě taková myšlenka, že bych využil proud vody k pohánění alternátoru který by mi vypomáhal částečně vytápět dům. Je to realizovatelné, nebo je to totální blábol?
Toto řešení je asi pro vás nereálné, jak píší kolegové. Letos na veletrhu v Letňanech však firmy nabízely různé druhy zdrojů elektrické energie sestávající z alternátoru, meniče a akumulátoru. Jako pohon byl vítr i voda. Vyhledal bych si na internetu hotová řešení. Pro laika asi bude nerálné vyvíjet něco nového, navíc když to existuje. Je to sice dražší řešení, zato je funkční. Ještě upozorňuji, že pro využití potoka bude potřeba určitě spoustu úředních povolení. Mnohem jednodušší se mi zdá využití energie větru, jsou-li u vás vyhovující podmínky.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #5 kdy: 26.11.2011, 11:36 » |
|
Alternátor je pro dost přesně dané podmínky a pro vaše použití to rozhodně není nic ideálního! Pokud se budeme bavit o "alternátoru", je to zařízení, které má statorové vinutí, usměrňovače, dále má rotorové vinutí, kam se pouští přes kroužky buzení, velikostí buzení se reguluje výstupní výkon (napětí). Roztočit alternátor tak, aby dal nějaký použitelný výkon, to není na nějaké lopatkové kolo, to je na turbínu,... Nevidím to moc nadějně...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Marekkk
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.11.2011, 11:44 » |
|
za názory, mohl byste mi prosím poradit kde hledat ty hotová řešení? Trochu jsem zkoušel hledat ,ale něják sem nic nenašel... Jinak jsem si představoval že bych stvořil něco podobného:
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #7 kdy: 26.11.2011, 11:54 » |
|
Tady je více o problematice vodních elektráren:
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Lojzaaa
|
|
« Odpověď #10 kdy: 26.11.2011, 12:22 » |
|
výkon vodního toku
P= ro*g*H*Q
ro - hustota vody = 1000 [kg/m3] g - gravitační zrychlení 9,83 [m*s-2] H - Spád vody před a za turbínou(vodní kolem). ten bude u potoka možná pár centimentrů Q - průtok vody. (kolik kubíků vody proteče za 1 sekundu času m3/s)
|
|
|
|
Lojzaaa
|
|
« Odpověď #11 kdy: 26.11.2011, 14:26 » |
|
ted mě napadá že ten spád H není to co sem napsal ale je to trochu jinak. Ale nevím jak si to představit. Na potoku, který je dlouhý třeba desítky kilometrů.
|
|
|
|
Marekkk
|
|
« Odpověď #12 kdy: 27.11.2011, 23:10 » |
|
Spád budu mít tak metr a půl, takže se o otáčky na alternátoru zas až tak nebojím... Kdybych si pořídil ten alternátor BOSCH, tak jak bude vypadat zapojení povedou z alternátoru pouze 2 dráty, které povedou do měniče?
|
|
|
|
Matthes
|
|
« Odpověď #13 kdy: 27.11.2011, 23:17 » |
|
Spád neni vše. Co průtok? Podle mě otáčky nebudou moc vysoké. Jina dráty jsou potřeba 3. Plus, mínus a regulace. Resp drát od žárovky + autobaterie.
|
|
|
|
Marekkk
|
|
« Odpověď #14 kdy: 27.11.2011, 23:42 » |
|
Průtok tam je docela masivní neřeknu teď kolik, ale malej potůček to není. Jinak ta žárovka co si pod ní mám představit? Je toto schéa správné?
|
|
|
|
Marekkk
|
|
« Odpověď #15 kdy: 27.11.2011, 23:44 » |
|
Schéma:
|
|
|
|
Marekkk
|
|
« Odpověď #16 kdy: 27.11.2011, 23:55 » |
|
Takto teda:-)
|
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #17 kdy: 28.11.2011, 06:57 » |
|
Spád budu mít tak metr a půl, takže se o otáčky na alternátoru zas až tak nebojím...
Tak na spáde 1,5 metra by som sa o otáčky veľmi obával. To je spád na vodné koleso, ktoré budete musieť sprevodovať do rýchla tak obrovským prevodovým pomerom, že straty na prevodoch budú mnohonásobne vyššie, ako nakoniec výkon na alternátor. Pri použití turbíny by som sa o otáčky neobával tak na spáde 15-20 metrov, a to by to stále nešlo bez prevodov. Predpokladám teda, že Kaplanovu turbínu inštalovať nechcete. To by úplne nový špičkový alternátor bol zanedbateľnou investíciou. Ničmenej, skúste to z opačného konca. Zistite priemerný prietok a zmerajte spád. Potom k možnostiam, ktoré máte, skúste dohľadať nalepšiu alternatívu využitia. Asi to nebude vykurovanie, ale zavlažovanie by to byť mohlo. Mimochodom, veľmi by ma zaujímali tie hotové riešenia, ak by mal niekto linku. Pred nedávnom som sa o to zaujímal, a nenašiel som zhola nič, teda aspoň nie na tomto brehu Atlantiku.
|
|
|
|