Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Je minimální zátěž transformátoru klíčový parametr pro jeho správnou funkci?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je minimální zátěž transformátoru klíčový parametr pro jeho správnou funkci?  (Přečteno 1266 krát)
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« kdy: 14.03.2022, 17:31 »

Chci připojit pouhé 2 LEDky s výkonem 2x2W, tj celkem 4W a hledám vhodné trafo z 230V - ale nacházím jen něco jako třeba "Elektronický transformátor QLT PT60 20-60W 12V" ... u čehož mě ve specifikacích mate ten minimální výkon 20W, toho nedosáhnu ani náhodou. Trafa s tak malým výkonem nenacházím - da se použít tohle (nebo podobné) trafo nebo je min výkon něco, co je zásadní a pro malé odběry to nebude fungovat?

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 15.03.2022, 03:39 »

Klasický transformátor nemá problém ani s nulovým zatížením, ovšem tyto elektronické zdroje mnohdy minimální zatížení potřebují pro správnou funkci regulace napětí ve zpětnovazebním obvodu. Ty vaše LED jsou určené na připojení ke zdroji 12V DC (stejnosměrných) ? On ten vámi zmiňovaný elektronický transformátor má střídavý výstup s vyšší frekvencí a je vhodný pro halogenové žárovky, pro běžné LED nikoliv, bylo by možné použít LED náhrady halogenových žárovek, které v sobě obsahují potřebný usměrňovač.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 15.03.2022, 08:27 »

.
Že to trafo nemá usměrnovač vím, má napájet LEDky, které umí AC/DC, něco jako https://www.ledlumin.cz/led-zarovky-g4/led-zarovka-g4-12v-ac-dc-2-5w-tepla-bila/ (jen ilustrace).
Je tohle typ "LED náhrady halogenových žárovek" co jste měl na mysli?

(původně v tom osvětlení byly právě halogenové žárovky na 20-60W a to po připojení LEDek brzo odešlo. Jde mi o to, jestli to byla náhoda nebo jestli když koupím nové, tak zase brzo odejde, protože to je špatně)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Juraj Rojko
*
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 15.03.2022, 09:06 »

Zdroje s nižší výkonem se běžně prodávají. Koukněte třeba na T-LED.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 15.03.2022, 11:17 »

, asi bych měl říct, že chci vyměnit trafo v digestoři a nechci použít originál za 2300Kč, když v parametrech nevidím rozdíl proti trafům za ~400Kč. Původní trafo je právě na 12V AC 20-60W, ale byly tam halogenové žárovky s vyšším odběrem, ty chci nahradit ledkami. Digestoř funguje i bez trafa (to už jsem demontoval),  tj je tam fakt jen na osvětlení, ale přece jenom nevím, jestli by DC trafo nečemu nevadilo ...

Asi to budu muset rozebrat více a podívat se, jak přesně to trafo tam je zapojené.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 15.03.2022, 11:35 »

Na LED dejte trafo pro LED a máte pokoj. Čemu by mělo vadit, že je DC, když je pouze pro osvětlení?

Nevím, jaký by mohl být problém v zapojení. Přívod sítě - vypínač - vstup zdroje - zdroj - výstup - žárovky.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 15.03.2022, 12:35 »

Jasně, jen ověřit to zapojení. Zatím vidím:
přívod sítě (žádný vypínač) - trafo - deska s elektronikou, která spojuje ovládací panel, světla a motor. Skoro jistě většina té elektroniky je kvůli ovládání motoru a ten jak jsem ověřil trafo nepotřebuje, ale třeba vypínač není mechanický, ale elektronický - což by pořád nemělo vadit (je tam nějaké relé),  ale co já vím....
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 15.03.2022, 12:44 »

Ten elektronický zdroj napájí také desku elektroniky?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 15.03.2022, 15:19 »

Asi nenapájí, protože i bez něj samotný motor funguje ok, dokonce se dají přepínat stupně výkonu, tj i ovládání motoru ok. Prostě zcela bez trafa funguje odsávání v pohodě jak má.
Ale když jsem připojil 12V DC, tak světla svítila ... jen nešla zhasnout Úsměv

Tj spínací relé neumí rozepnout DC - jen doufám, že chyba není i v desce elektroniky.
Testovací zdroj 12V AC doma nemám, asi budu muset risknout nákup.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 15.03.2022, 15:59 »

Možná je problém ve výrazně nižším příkonu LED žárovek oproti halogenům. Je světlo určitě ovládáno relé, není tam třeba triac?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 15.03.2022, 17:02 »

To fakt nevím, při spínání to lupe, tak jsem si řekl, že to je relé Úsměv

Ale možná jsem to nenapsal jasně: se starým AC zdrojem to fungovalo dobře i s LEDkami, jen zdroj velmi brzo odešel (možná náhodou). S DC zdrojem to svítí, ale nefunguje zhasínání, svítí to pořád.
LEDky umí 12V AC i DV.

Řeším, jestli koupit nový AC zdroj s min 20W nebo jestli zase brzo odejde kvůli nízkému odběru. AC zdroj s méně watty moc nevidím, všechno DC. Asi to risknu, koupím nějaký obyč 15+W a uvidím.
Originál za 2200Kč se mi kupovat nechce, má stejné parametry jako ten za 400Kč a pořád má min 20W, je původně na halogenové žárovky.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 16.03.2022, 06:29 »

Místo primáru zdroje připojte klasickou 230V žárovku s vláknem 15W (třeba provedení do lednice) a zkuste, zda to vypíná.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 16.03.2022, 10:23 »

To asi nechápu, primární svorky trafa jsou přímo na 230V bez jakéhokoliv vypínače, tj trafo je pořád pod napětím. (Elektronický) vypínač je až ve 12V části.
Nicméně už jsem objednal 12V AC trafo, buď to bude fungovat ... nebo mi zbude relativně levné trafo na hraní Úsměv

(ze servisu mi odpověděli, že 12V AC trafo 20-60W mi s ledkami fungovat nebude, protože ledky budou blikat. Což jsem si docela jistý, že nenastane - nikdy jsem to nepozoroval a ani nevidím důvod, proč by zrovna blikaly)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 16.03.2022, 14:31 »

To spínání ve 12V části jsem asi přehlédl, takže tudy cesta nevede. Jinak je to tedy hloupé provedení, proč to má brát elektriku stále, to konstruktéry nechápu. Je sice pravda, že moderní spínané zdroje bez zatížení mají nízkou spotřebu, ale je zde otázka opotřebení, stárnutí součástek. Stejně je to podezřelé, je-li tam relé, tak musí být vadné, tam nemůže hrát roli ani malý příkon, ani rozdíl AC-DC - hlavně u malého napětí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Novak 99
Neverifikovaný uživatel @3
**
Offline Offline



« Odpověď #14 kdy: 21.03.2022, 09:41 »

Abych to uzavrel - koupil jsem bezne trafo za 200Kc 230AC/12AC a vse funguje jak ma, uvidime jak dlouho. Ze je trafo porad pod napetim je skoro jiste dane tim, ze vypinace uz snad nikde nejsou mechanicke, ale elektronicke, tj nejake napeti porad potrebuji.
(jo, dusledkem vsech stand-by zarizeni je to, ze potrebujeme cely jeden Temelin zbytecne, ale to je jiny pribeh)

diky vsem za nazory!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Mohu použít na zařízení, který potřebuje 5V/0,5A adaptér 5V/5,5A?
 Jake poridit poradne trafo k halogenovym zarovkam do koupelny ?
 Kde sehnat tranformator 120V- 230V?
 V čem spočívá úprava UPS na měnič 230V?
 Měli byste odvahu použít k laptopu neoriginální zdroj ?
 Jaký měnič napětí mám zvolit při přechodu z Ameriky?
 Proč mi odchází trafo od vinotéky z Ameriky?
 Má být nemá být u trafa 230/24V zemnění?
 Jak elegantně připojit elektrocentrálu s 230/12V?
 Jak zapojit elektronické trafo 12V s dvojitými vývody?
 Jaké trafo koupit pro světlo 3x35W s dotykovým stmíváním?
 Mohu používat domácí spotřebiče o kmitočtu 60Hz v naší síti?
 Můžu nahradit síťový transformátor u nabíječky akuvrtačky impulzním zdrojem?
 Jaký zvolit adaptér pro podhledové světlo (12V)?
 Jaký zvolit zdroj na dveřní pípačku?
 Je možné napájet cnc na 110V upraveným generátorem ?
 Jsou nějaká omezení pro trafo 230/12V umístěné na půdě?
 Je možné využití vodního kola k výrobě elektrické energie?
 Da sa spravit zo 6 V adaptera 12V ?
 Jak zapojit alternátor, aby mi pomohl s výrobou elektrické energie?
 Je možné, že všechny UPS značky APC nevyhovují ČSN 33 1600 ed.2?
 Opravdu mám vyhodit spotřebiče z USA a udělat normální instalaci?
 Proč nemá automobil dynamo místo stávajícího alternátoru?
 Jak funguje transformátor pro LED světelné zdroje?
 Jaká je životnost trafa pro LED osvětlení?
 Existuje zvonkové trafo šířky 1U na DIN lištu?
 Jak zprovoznit vysoko odběrové zařízení z USA v ČR?
 Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?
 Prodává se třífázový měnič pro USA spotřebiče?
 Je normální bručící zvonkové trafo?
 Kde koupit nebo jak vyrobit alternátor pro nouzové sledování TV?
 Jakou elektrocentrálu potřebuji, aby utáhla 12x 55W úspornou zářivku + 700W?
 Může nefunkčnost UPS souviset se změnou elektroměru?
 Môže sa zdroj elektrické energie pripojiť do zásuvky?
 Může zůstat trafo při výměně halogenových žárovek za led žárovky?
 Jde nějak odrušit rušení od impulzního zdroje?
 Jaké elektonicke trafo použít pro čtyři bodovky 12V/50W?
 Lze zapojit 2x12V větráky z PC, aby byly napájené ze zásuvky?
 Mohu zapojit 12V-10A minikompresor na 12V-15A PC zdroj?
 Mohu poskodit pristroj adapterem s vyssim proudem?
 Mohu k trafu 24V~24VA připojit LED pásek 24V se 48W?
 Je pro malý soustruh vhodnější jednofázové nebo sdružené napětí?
 Jakým způsobem vyřešit instalaci zásuvky na půdě pro napájecí adaptér k anténě?
 Co může být s napájecími zdroji v LED svítidlech, že tak často odcházejí?
 Jak zapojit LED žárovky a zdroj na DIN liště?
 Lze nahradit napájecí zdroj 8V/0,5A zdrojem 8V/1A?
 Vyplatí se úprava napájení spotřebiče z Ameriky?
 Bude UPS řešením pro tepelné čerpadlo které vypíná z důvodu poklesů v sítí?
 Jak z 230V udělat co nejlevněji 110V?
 Jak výkonnou centrálu mohu potřebovat pro stánek s občerstvením?
 Mohu z rozvaděče, který je napájen 5ti žílovým kabelem, odejít 4žílovým kabelem?
 Proc nabíječky občas brumí?
 Jaká je přípustná hodnota napájecího proudu u napájecího zdroje?
 Je možné regulátorem PWM s rozdvojkou napájet TV a set-top box?
 Jakou doporučíte vhodnou elektrocentrálu?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.035 sekund, 22 dotazů.