Petrstr
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 01.09.2009, 09:03 » |
|
..., známá si přivezla vinotéku z USA a i když jsem koupil menič napětí k tomu určený, tak mi po dvou dnech odejde. Stítek na vinotéce obsahuje tyto udaje 120V 96W 60Hz. Koupil jsem trafo 230V/110-120V 100W. Podle mě je tam problém s tím kmitočtem, protože převádí taky na sekundár 50Hz, ale mohu se mýlit. Poradte prosím. Podotýkám, že již jsem koupil trafa dvě od různých výrobců.
#112#
|
|
|
|
Jirka Š.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.09.2009, 09:57 » |
|
Chybí mi informace o tom, co vlastně odchází. Předpokládám, že to trafo 230/120V, které jste dokoupil. Tady bych si dovolil upozornit, že udávaný příkon chladničky 96W bude pravděpodobně hodnota nominální, ustálená. Tedy 100W trafo může být slabé i při shodě frekvence. Nižší frekvence než předepsaná tady může navíc znamenat ještě vyšší příkon zařízení a bez detailní znalosti jeho funkce se ani nedá spolehlivě říci, jestli nehrozí jeho poškození při provozování na 50Hz.
|
|
|
|
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 01.09.2009, 11:56 » |
|
Chybí informace, jak trafo "odešlo". Shořelo, zasmrdělo nebo jinak? S frekvencí je problém jistý. Induktivní reaktance se sníží o 20%, kapacitní naopak vzroste. Tím se vám změní všechny štítkové hodnoty spotřebiče.
|
|
|
|
Petrstr
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 02.09.2009, 18:42 » |
|
,děkuji všem za názory.No nevím jestli se spalilo ale vím,že kde jsem předtím naměřil na výstupu 120V,tak po "atacku" jsem tam naměřil 240V.takže fakt nevím jestli je spálené nebo něco jiného.Ale zkusím tu variantu s tím silnějším trafem a změřím kleštakem proud,pak dám určitě vědět.
|
|
|
|