Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Opravy a servis, údržba , rekonstrukce
| | |-+  Může se naměřit napětí mezi PE a N?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Může se naměřit napětí mezi PE a N?  (Přečteno 1474 krát)
Antonín Horák 3
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« kdy: 14.01.2023, 06:01 »

Zakoupil jsem nový měřák a k mému údivu jsem naměřil 7,2V mezi PE a N . Je to dobře, v případě že ne, jaké jsou možné příčiny tohoto stavu?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 14.01.2023, 11:55 »

Záleží.
Čím měřím
Kde měřím
Jak hodnotu vyhodnotím, někdy by neškodilo uvádět napětí podpořené výkonem.
Kolegové ortodoxní fyzici mě doufám kravinu co jsem uvedl pro pochopení prominou.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #2 kdy: 14.01.2023, 12:36 »

Napište jakým přístrojem a kde konkrétně na zařízení jste měřil
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 14.01.2023, 18:41 »

V síti TN-C-S  by se daly jednotky Voltů brát jako úbytek napětí na N vodiči způsobený průchodem proudu.
V síti TT by to mohlo být i "více jednotek Voltů"
V síti IT to napětí není definované a může být naměřená hodnota i poměrně vysoká

------------
7V už je pro klasickou síť TN (předpokládám TN-C jako hlavní přívod a TN-C-S pro koncový okruh, kde jste měřil) docela dost, to by stálo za prověření zkušeným elektrikářem nebo revizním technikem.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Antonín Horák 3
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 14.01.2023, 19:27 »

Měřil jsem : Smart Digital AC a DC Cĺamp Meter  ANENG ST212.
                   : přímo v hlavním domovním rozvaděči na snorkách země a nuláku. Nejsem elektrikář, jsem z toho trochu vyděšený. Děkuji za radu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 14.01.2023, 23:27 »

Měřící přístroj neznám, jedná se o levný přístroj, ovšem pokud není poškozený,  dá se předpokládat, že měří s dostatečnou přesností.

Hlavní domovní rozvaděč - tím je míněn okruhový rozvaděč v RD?
 Pokud ano, je rozdíl napětí mezi N a PE dost velký a pokud se jedná o síť TN-C-S, může znamenat problém.

Při vší úctě, napsal jste, že nejste elektrikář, proto doporučuji pozvat na kontrolu revizními měřícími přístroji vybaveného elektrikáře nebo RT. váš přístroj umí všelicos, ovšem přístroje pro RT jsou na odhalování takových problémů daleko lépe vybaveny.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Ševčík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 15.01.2023, 10:00 »

Tímto MP naměřil pan Horák rozdílové napětí. Když mezi měřící hroty dáte zátěž např. odpor ( rezistor ) 50 - 100k Ohmů? Napětí zmizí?


* ANENG - ST212.jpg (62.8 KB, 1001x1001 - prohlédnuto 78 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 15.01.2023, 11:00 »

Když mezi měřící hroty dáte zátěž např. odpor ( rezistor ) 50 - 100k Ohmů? Napětí zmizí?

S ohledem na u nás nejběžnější sítě v domovní instalaci TN-C-S by zmizení rozdílového napětí znamenalo přerušený vodič PE nebo také N. To je velice nebezpečný stav, který bych doporučoval měřit jinými metodami. Připojovat "zatěžovací" odpor mezi zkušební hroty není činnost pro laika vhodná a jednoduchá. V případě  napětí N-PE to může představovat závadu v zapojení jak PE, tak N. V prvním případě jsou ohroženy osoby, ve druhém - při třífázovém připojení - zase jednofázové spotřebiče. Řešením je postupné měření impedance sítě mezi kteroukoliv fází (nejlépe proti všem),  N a PE revizním přístrojem a porovnání naměřených hodnot. Tím se také zjistí, kde je chyba. Vždyť vodiče PE a N jsou oba spojeny s vodičem PEN přicházejícím z distribuční sítě k odběrateli a mají být dokonale spojené.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 15.01.2023, 12:05 »

V akom rezime pristroja to bolo zmerane ? Musi to byt prepnute na "voltage  AC",  co je indikovane na displeji napisom a vlnovkou.
Ako laik este mozete s pomocnikom postupne zasuvat rychlovarnu konvicu do zasuviek okruhov na roznych fazach a kontrolovat, ci sa napatie N - PE meni pri zapnuti konvice.
Ak uz merate, mate to odkrytovane, viete sem dat fotku rozvadzaca a tiez displeja pristroja ?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jaroslav Molák
*
Offline Offline




« Odpověď #9 kdy: 15.01.2023, 12:51 »

Kolegové chtějí vás zvídavými otázkami dostat jak Slováci říkají "dostať do pomykova"
Nemějte zbytečné obavy.
Energetická síť spojuje zdroj (střed alternátoru v elektrárně ,  resp. uzel se spotřebičem pro vás v jednoduchosti pohledu vzpomínaným vodičem PE a fázovými vodiči.
Jeho přerušením, vskutku vznikne nebezpečný stav. Nebudu dál rozvíjet.
Nesmíte naměřit větší napětí než bezpečné t. j. 50 V, pozor v koupelně, resp. jinými slovy kde je vlhko (tedy podle vlivu prostředí) hodnotu 12 V. Vše je dáno rozdílem hodnot uzemnění PE a N. Kde je rozdíl napětí je po spojení proud a ten se nesmí uzavírat přes tělo.
pak platí elektrika je dobrý sluha, ale zlý pán. Proto si pozvěte pro začátek revizního technika, (pokud u vás ještě nikdy nebyl),  který je povinen vám sdělit, zda máte doma bezpečné zařízení.
 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #10 kdy: 15.01.2023, 14:57 »

Nesmíte naměřit větší napětí než bezpečné t. j. 50 V, pozor v koupelně, resp. jinými slovy kde je vlhko (tedy podle vlivu prostředí) hodnotu 12 V. .......

Zde si dovolím trochu oponovat. Pokud to tazatel opravdu měřil v místě kde to chápeme, tedy v bytovém rozvaděči, je takový napěťový rozdíl divný. Rozdělení PEN na PE a N je buďto přímo v tom rozvaděči, nebo nedaleko u elektroměru. Tedy by dle mého šlo o nebezpečný, nebo přinejmenším podivný stav.
Další otázkou ještě ovšem zůstává, jak kvalitní je ten měřící přístroj a zda neměří díky svému vnitřnímu odporu trochu nesmysly. Nenašel jsem v dostupných odkazech jeho přesné technické specifikace a přesnost měření. Možná bude některý z kolegů úspěšnější. Potom by to byl pouze problém špatného přístupu k měření, nebo nevhodná volba přístroje.

Tato všechna "možná" by minimalizoval, nebo úplně odstranil právě přizvaný RT, který by využil svých znalostí a kvalitních pravidelně kalibrovaných přístrojů.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 15.01.2023, 16:09 »

Uzemněný střed alternátoru v elektrárně ani uzemněný střed distribučního trafa nezpůsobuje problém rozdílového napětí mezi N a PE v domě odběratele. To by mohlo vzniknout za trafem v čisté síti TN-S, ta u nás v distribuci neexistuje. Vodič PEN je rozváděn až k elměru odběratele a až tam se síť mění na TN-C-S. V tomto místě jsou vodiče PE a N oba spojeny s PEN přívodu a doporučuje se jejich přizemnění. V tak malém rozsahu rozvodů jako je RD nebo byt není v pořádku ani rozdíl 7V - pokud se nejedná o nějakou chybu měření. Jak by v tomto případě vznikl rozdíl 7V (nebo třeba 50V) jinak než přerušením některého z vodičů PE nebo N netuším. Rozdíl např. těch 7V by mohl být naměřen mezi vodiči sítě N nebo PE (popř. PEN) a nějakým nezávislým uzemněním nebo náhodným zemničem, který není s PEN sítě propojen. Obdobný stav by mohl vzniknout v u nás již zanikající síti TT, kde vodič PE je v rozvodu objektu spojen pouze s uzemněním a vodič N je uzemněn pouze v místě připojení na střed DT. To se vyskytuje již jen v omezeném množství lokalit na jižní Moravě a postupně jsou tyto rozvody přestavovány na TN-C(-S).

Použitý přístroj by nemusel být až tak špatný, z toho co se mi podařilo najít, měl by používat TRMS.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*
Offline Offline




« Odpověď #12 kdy: 15.01.2023, 16:19 »

Na JM bylo do revoluce distribuční sítě provedeny jako TT. Běžně se při revizích měřila podobná hodnota.
Vodič N se uzemňoval pouze u trafa a na konci vedení. Podle zátěže, délky sítě - vzdálenosti od trafa, pak byly měřitelné i podobné úbytky mezi N-PE.
Dnes jsou distribuční sítě TNC, ale pořád se dá najít dávno připojený RD s kovovou poj.skříňkou, zejména na fasádě, která je stále zemněna. Pokud není do takového RD zaveden kovový ZP nebo voda, stále jdou v síti TT...
V síti TN je to známka vadných spojů na PEN nebo absence galvanického uzemnění PEN na trase.
Je to úkol pro RT.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Antonín Horák 3
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 17.01.2023, 21:40 »

Všem velmi děkuji a zvu revizního technika.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Mohu použít na zařízení, který potřebuje 5V/0,5A adaptér 5V/5,5A?
 Jake poridit poradne trafo k halogenovym zarovkam do koupelny ?
 Kde sehnat tranformator 120V- 230V?
 V čem spočívá úprava UPS na měnič 230V?
 Měli byste odvahu použít k laptopu neoriginální zdroj ?
 Jaký měnič napětí mám zvolit při přechodu z Ameriky?
 Proč mi odchází trafo od vinotéky z Ameriky?
 Má být nemá být u trafa 230/24V zemnění?
 Jak elegantně připojit elektrocentrálu s 230/12V?
 Jak zapojit elektronické trafo 12V s dvojitými vývody?
 Jaké trafo koupit pro světlo 3x35W s dotykovým stmíváním?
 Mohu používat domácí spotřebiče o kmitočtu 60Hz v naší síti?
 Můžu nahradit síťový transformátor u nabíječky akuvrtačky impulzním zdrojem?
 Jaký zvolit adaptér pro podhledové světlo (12V)?
 Jaký zvolit zdroj na dveřní pípačku?
 Je možné napájet cnc na 110V upraveným generátorem ?
 Jsou nějaká omezení pro trafo 230/12V umístěné na půdě?
 Je možné využití vodního kola k výrobě elektrické energie?
 Da sa spravit zo 6 V adaptera 12V ?
 Jak zapojit alternátor, aby mi pomohl s výrobou elektrické energie?
 Je možné, že všechny UPS značky APC nevyhovují ČSN 33 1600 ed.2?
 Opravdu mám vyhodit spotřebiče z USA a udělat normální instalaci?
 Proč nemá automobil dynamo místo stávajícího alternátoru?
 Jak funguje transformátor pro LED světelné zdroje?
 Jaká je životnost trafa pro LED osvětlení?
 Existuje zvonkové trafo šířky 1U na DIN lištu?
 Jak zprovoznit vysoko odběrové zařízení z USA v ČR?
 Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?
 Prodává se třífázový měnič pro USA spotřebiče?
 Je normální bručící zvonkové trafo?
 Kde koupit nebo jak vyrobit alternátor pro nouzové sledování TV?
 Jakou elektrocentrálu potřebuji, aby utáhla 12x 55W úspornou zářivku + 700W?
 Může nefunkčnost UPS souviset se změnou elektroměru?
 Môže sa zdroj elektrické energie pripojiť do zásuvky?
 Může zůstat trafo při výměně halogenových žárovek za led žárovky?
 Jde nějak odrušit rušení od impulzního zdroje?
 Jaké elektonicke trafo použít pro čtyři bodovky 12V/50W?
 Lze zapojit 2x12V větráky z PC, aby byly napájené ze zásuvky?
 Mohu zapojit 12V-10A minikompresor na 12V-15A PC zdroj?
 Mohu poskodit pristroj adapterem s vyssim proudem?
 Mohu k trafu 24V~24VA připojit LED pásek 24V se 48W?
 Je pro malý soustruh vhodnější jednofázové nebo sdružené napětí?
 Jakým způsobem vyřešit instalaci zásuvky na půdě pro napájecí adaptér k anténě?
 Co může být s napájecími zdroji v LED svítidlech, že tak často odcházejí?
 Jak zapojit LED žárovky a zdroj na DIN liště?
 Lze nahradit napájecí zdroj 8V/0,5A zdrojem 8V/1A?
 Vyplatí se úprava napájení spotřebiče z Ameriky?
 Bude UPS řešením pro tepelné čerpadlo které vypíná z důvodu poklesů v sítí?
 Jak z 230V udělat co nejlevněji 110V?
 Jak výkonnou centrálu mohu potřebovat pro stánek s občerstvením?
 Mohu z rozvaděče, který je napájen 5ti žílovým kabelem, odejít 4žílovým kabelem?
 Proc nabíječky občas brumí?
 Jaká je přípustná hodnota napájecího proudu u napájecího zdroje?
 Je možné regulátorem PWM s rozdvojkou napájet TV a set-top box?
 Je minimální zátěž transformátoru klíčový parametr pro jeho správnou funkci?
 Jakou doporučíte vhodnou elektrocentrálu?
 Jak u zdroje pro LED poznám jeho požadovaný minimální proudový odběr?
 Proč trafo k led páskám opakovaně odchází?
 Jak zapojit spínané zdroje laptopů aby nevybavil jistič?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.032 sekund, 22 dotazů.