sporťák
|
 |
« kdy: 11.04.2016, 15:45 » |
|
Máme u nás na sportovní hale již nějakou dobu nové LED osvětlení. Po nějakém čase přestávají svítidla svítit, ne všechny ale sem tam nějaké. Vždy přijede elektrikář, vymění ve svítidle napájecí zdroj a zase svítí.
Z diskuzí s nim vyplynulo, že napájecí zdroje odcházejí vlivem vstupního přepětí na zdroji. Používají ve svítidle zdroje: Meawell HLG-150H-42, prý mají vstupní napětí až do výše 305VAC.
Je to nová hala a taky elektroinstala ce je kompletně nová, projektant taky počítal s tím,že v hale budou nové LED svítidla. Nevím jestli to může hrát roli, ale kousek od haly je trafostanice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 11.04.2016, 21:10 » |
|
Navrhněte postup, jak výrobci dokázat, že je to jeho chyba a rád budu svítidla reklamovat.
Také vím o pár případech. Prokazování je těžké, prostě bych to vracel a prokazování nechal na výrobci. Ať si dojde na místo a testuje co chce, jeho výrobek nesmí ohrozit ostatní výrobky. Zažil jsem takhle vzájemně žeroucí se UPS, výrobce to nakonec dal do pořádku.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 12.04.2016, 04:33 » |
|
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
statusquo
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.04.2016, 09:43 » |
|
, může to být přepětí, nebo si při náběhu vytváří zdroje mezi sebou samy problém. Pokud je to v hale, šlo by paralelně k stávajícím rozvodů rozhodit ca po 10 m DEHNcord, tady bych asi volil ten nejjednodušší bez signalizace odepnutím zdroje.
Je důležité kde se přepěťovka umístí, jestli u prvního svítidla nebo někde na konci?
|
|
|
|
|
|
Jan Hájek

Prostě .... HÁJEK!
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 14.04.2016, 11:29 » |
|
Ideální by bylo, kdyby to výrobci montovali do každého svítidla, takhle je to je napravování chyb konstrukce jiného zařízení.
Na začátku LED období to bylo zvykem, ale zákazníci dávali přednost levnějším výrobkům bez ochrany, tak se výrobci přizpůsobili. Pro mne je to dobře  .
|
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 14.04.2016, 11:36 » |
|
Na začátku LED období to bylo zvykem, ale zákazníci dávali přednost levnějším výrobkům bez ochrany, tak se výrobci přizpůsobili. Pro mne je to dobře  . Výrobci podvádějí, výrobky likvidují samy sebe a přitom mají EMC papírově v pořádku. Svítidel je instalováno víc než je instalovaných přepěťovek, dodávat do každého svítidla by bylo lepší. 
|
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 14.04.2016, 12:33 » |
|
Dobrá jedno dvě tři svítidla v obvodu bude v pořádku kde je však hranice počtu kterou musí výrobce splnit.
I když dám třeba 100 světel za sebou do řady, nesmí mě jedno sežrat druhé nebo znemožnit jeho funkci, jinak je to zmetek. Začínáme si zvykat na to, že věci nefungují a nejdou opravit, je to sice jedna z cest, ale nejsem si jist, že bych se chtěl dozvědět kde končí, já tudy prostě jít nechci i když vím, že jen těžko budu mít na výběr. Projektant dnes mnohdy chodí koukat co je namontováno aby to nějak zkreslil, ten s tím nemá vlastně co dělat. 
|
|
|
|
statusquo
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 14.04.2016, 14:31 » |
|
Na začátku LED období to bylo zvykem, ale zákazníci dávali přednost levnějším výrobkům bez ochrany, tak se výrobci přizpůsobili. Pro mne je to dobře  . Pokud se dobře dívám do datového listu zdroje Meanwell tak by zdroj měl obsahovat přepěťovou ochranu.
|
|
|
|
|
statusquo
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.04.2016, 09:36 » |
|
, může to být přepětí, nebo si při náběhu vytváří zdroje mezi sebou samy problém. Pokud je to v hale, šlo by paralelně k stávajícím rozvodů rozhodit ca po 10 m DEHNcord, tady bych asi volil ten nejjednodušší bez signalizace odepnutím zdroje.
Jaký má význam případná varianta s indikací poruchy? Při větším přepětí, zareaguje přepěťovka a pak už dále není funkční?
|
|
|
|