123
|
|
« kdy: 10.03.2012, 19:43 » |
|
Přečetl jsem si velmi pozorně bitvu o rozvaděč a rozvaděč. Pokud se mám přiklonit rozvaděči, pak bych měl začít opravovat slovo, které často používám a to je napínač. Pokud vycházíme z faktu, že rozvaděč rozvádí (i když to pan Minarčík logicky vyvrací), pak nám napínač napíná, tudíž je to napínáč! Je to tak, nebo je definice jiná?
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #1 kdy: 10.03.2012, 19:48 » |
|
. . . napínač napíná, tudíž je to napínáč . . .
a přístroj co vypín á je vypínáč Slovní základ není "napín á" nýbrž "napín ati"
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #2 kdy: 10.03.2012, 21:11 » |
|
Ale vypínáč by byl, na rozdíl od ohavného rozvaděče, půvabný
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #3 kdy: 10.03.2012, 21:31 » |
|
Já bych byl v tvorbě nových slov opatrný. Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku. Problém nastává třeba u překladače (z angličtiny) a překládače (z kamionu). Oba překládají.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #5 kdy: 10.03.2012, 22:02 » |
|
...Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku...
Logika zde funguje jediná - a sice, že se u slov odvozených od základu s dlouhou samohláskou velmi často tato samohláska krátí. Nerád bych se v budoucnu musel učit, že se prádlena při prání napíla krávského mléka
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #6 kdy: 10.03.2012, 22:08 » |
|
...z přiloženého obrázku alespoň pro mne plyne ... rozvaděč je hovorový...
Já tam informaci o tom, že by některá z obou variant byla hovorovější nebo spisovnější nevidím... (sorry, jsem na rozvaděč asi tak stejně alergický, jako Honza Hájek na bleskosvod )
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #7 kdy: 10.03.2012, 22:48 » |
|
Jééé to je krásné téma! Já bych byl v tvorbě nových slov opatrný. Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku. Problém nastává třeba u překladače (z angličtiny) a překládače (z kamionu). Oba překládají.
Ano rozvaděč je samozřejmě ... (Pedol promine). Rozvaděč nic nerozvádí, nýbrž rozděluje a řídí. To, co nám rozvádí energii po domě je vedení. Někteří to víme, ale úředník, který neví jaký je rozdíl mezi modrým a zeleno/žlutým vodičem jednou naznal, že rozvaděč je od slova rozváděti. Podobně jako se říká špatně inbus s M nebo se říká laptopu špatně notebook, tak i rozvaděč má hanlivou variantu rozvaděč. A co se týká tvorby nových slov vůbec v ničem opatrní být nemusíme. V UJČ mi bylo sděleno, že etymologie je etymologie a vývoji jazyka nelze bránit. Jinými slovy je to na nás. Psát dle pravopisu je pouze společenská norma, kterou nelze vyžadovat zákonem. Z toho důvodu je u mne rozvaděč rozvaděč a basta fidli! A napínáč začnu říkat na protest rozvaděči! Překládáč, vysáváč, ... Jinak ctím zásadu, že pokud je použita jakákoliv varianta rozvaděče, měla by se v dokumentu objevovat stále jedna ta stejná.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Krýdl Petr
Elektrika má svoje krásné zákony.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 10.03.2012, 23:10 » |
|
... Jinak ctím zásadu, že pokud je použita jakákoliv varianta rozvaděče, měla by se v dokumentu objevovat stále jedna ta stejná.
No konečně vidím smysluplné odůvodnění a rozhodnutí.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #13 kdy: 11.03.2012, 15:44 » |
|
Myslím, že se můžeme ještě chvíli škorpit a za pár let to už bude jedno, jestli projde v novém zákoně o vysokých školách styl, protože většina VŠ má problém s profesorskými a doktorandskými místy, tak zavedeme jejich automatické udělení k pracovní pozici, tak našim diskuzím či diskusím bude rozumnět rozumět rozumjet jen občas niegdo.
PS: To samé se zavedlo u policie, kapitán už nemohl pro to, že neměl VŠ z Plzně honit lumpíky, tak vzal co mu nabídli, protože byl policajt a byl z něj praporčík.
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #14 kdy: 11.03.2012, 15:53 » |
|
Pozor, kdo nectí "pokrok" brzo zestárne, či se stane anarchystou To je o pocitu. Zrovna tak jako mám celý život radši menší prsa se špičkami vzhůru a velká mě netáhnou tak prostě budu psát rozvaděč a o rozvaděči budu pouze informován. Asi budu starý anarchista, což už nadělám.
|
|
|
|
|
XL
|
|
« Odpověď #16 kdy: 11.03.2012, 16:49 » |
|
"lze i: rozvaděč - poznámky k heslu: variantu rozvaděč příručky neuvádějí, v praxi se však užívá natolik běžně, že ji nelze hodnotit jako chybnou"
zdroj: Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR, v.v.i. Internetová jazyková příručka aktualizováno 2008
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #17 kdy: 11.03.2012, 17:36 » |
|
Google: rozvaděč - Přibližný počet výsledků: 1 860 000 rozvaděč - Přibližný počet výsledků: 104 000
Hmm, poslední můj příspěvek na téma rozva(á)děč a nikdy další. Existuje nějaká norma ČSN, kde je výraz rozvaděč?
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|