|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 23.06.2017, 23:38 » |
|
... ale jak cokoliv omotám páskou FeZn 30/4, to fakt nevím.
Když jí budeš mít dost dlouhý kus, tak třeba Zeměkouli  A můžeš to pak nazvat zemnicí sběrnicí.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Zdeněk Friedrich

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 26.06.2017, 07:07 » |
|
Můžeme si to nazývat jak chceme, dle krajových zvyků, ale jako technici bychom měli vycházet z názvosloví uvedeném v ČSN: ČSN EN 62 305 ed.2, Tab. 6, 7- Tuhý pásek ČSN 33 2000-5-54 ed.3, Tab. 54.1 - Tuhý (tvarovaný) pásek Takže se musím polepšit a místo pásovina se naučit používat při slovním i písemném projevu slovo pásek, i když mi to tak nějak neleze z huby, protože ze strojírenské technologie mám zažito, že úzká válcovaná ocel v nějaké tloušťce a délce se nazývá pásovina. 
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 26.06.2017, 07:25 » |
|
Můžeme si to nazývat jak chceme, dle krajových zvyků, ale jako technici bychom měli vycházet z názvosloví uvedeném v ČSN: ČSN EN 62 305 ed.2, Tab. 6, 7- Tuhý pásek ČSN 33 2000-5-54 ed.3, Tab. 54.1 - Tuhý (tvarovaný) pásek Takže se musím polepšit a místo pásovina se naučit používat při slovním i písemném projevu slovo pásek, i když mi to tak nějak neleze z huby, protože ze strojírenské technologie mám zažito, že úzká válcovaná ocel v nějaké tloušťce a délce se nazývá pásovina.  Pásovina je také terminus technikus. Z pásoviny se řezaly nebo stříhaly krátké pásky. A vznikl ten krátký pásek. Nikoliv ta krátká páska. Páska je prostě izolepa  Ptám se proto, že u nás zařazujeme obsah do témat a v tomto případě zde máme kolizi pojmů.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
Miroslav Minařík

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 26.06.2017, 07:59 » |
|
Stahovací pásky, pásek/páska?
Další takové ... Třeba stahovací páska, se označovala páska která sama o soběstahovala. Podobně jako obinadlo. Přičemž stahovací pásek byl tuhý (nepružný) a stahování se docílilo dalším konstrukčním prvkem. U stahovacích pásků na kabely třeba vroubkováním a zpětným zámkem. U zemnící svorky se pásek ukotvil v provlékacím zámku a napnul utahováním matice. Nepochybuji však o tom, že lidově se to ohýbalo různě.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 26.06.2017, 08:27 » |
|
Vnímám to tak, že zemnící páska je prostě zemnící páska a fertik  Já taky nezkoumám, proč díky svému bydlišti mluvíte jinak, než vás učili již na základní škole 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 26.06.2017, 08:41 » |
|
Když jí budeš mít dost dlouhý kus, tak třeba Zeměkouli  V tejto súvislosti som sa stretol s teoretickým príkladom, že ak zemeguľu ako ideálnu guľu obopneme trebárs týmto páskom tesne na povrchu, a potom tento pások predĺžíme o 1m, do akej výšky sa zdvihne pások od povrchu zemegule? Ide len o zaujímavé porovnanie predstavy a výpočtu, kde sa zdvih o 1mm zdá strašne veľa.  A čo sa témy týka, ostane to len zbožným prianím, ale rovnako ako rozumný projektant na novom sídlisku navrhne asfaltové chodníky až nakoniec, a na miesta kde si ich ľudia v blate sami vychodia, tak aj normálny normotvorca dá na ľudí z praxe, a nebude pápežskejší než je potrebné.
|
|
|
|
Miroslav Minařík

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 26.06.2017, 08:47 » |
|
Pavle, poprosil bych tě abys líp četl co píšu. Toto téma nezakládám abych označil něco za debilní, ale abych zjistil jaký je pohled. Psal jsem, že v některých případech máme problém se zatříděním obsahu portálu. Abychom to udělali dobře, musíme včas rozeznat problém a aplikovat nějaké řešení. Nyní nám vzníká rozpor pro zatřídění obsahu v případě dvou rodů. Může se tedy stát, že po zadání některé ze dvou možností se nezobrazí co by jsi čekal. A proč tomu tak bude? No to jsi správně napsal zde ... Vnímám to tak, že zemnící páska je prostě zemnící páska a fertik  Já taky nezkoumám, proč díky svému bydlišti mluvíte jinak, než vás učili již na základní škole  A tak je téma asi vyčerpáno.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|