fsdfsd
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 11.06.2012, 18:15 » |
|
Jaký je rozdíl mezi jištěním a ochranou?
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #2 kdy: 11.06.2012, 18:32 » |
|
Já jsem se vždy jistil tak, že jsem použil ochranu, takže jsem se vlastně chránil uvedeným jištěním. Logické, ne?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #3 kdy: 11.06.2012, 18:34 » |
|
Tak to mi připomíná kamaráda: měl to projištěný, ale nepoužil ochranu. Výsledek se dostavil za 9 měsíců - vozil kočárek.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #5 kdy: 11.06.2012, 18:49 » |
|
Myslím si, že zde není pořádně co rozebírat a vysvětlovat.
Např. jištěním vedení chráním kabel před přetížením a zahořením v případě poruchy (zkratu). Pokud to takového okruhu přidám ještě proudový chránič, pak tímto chráním a jistím zdraví osob při případném úniku části proudu do země přes neživou část el. zařízení, kterou můžeme zrovna v tu dobu držet v ruce nebo s touto věcí můžeme být jinak vodivě spojeni.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #6 kdy: 11.06.2012, 20:51 » |
|
Jištění je způsob provedení ochrany odpojením, zatímco ochrana je obecnější pojem, zahrnující mimo odpojení i jiné způsoby (kryt, zábrany, poloha, dvojitá izolace apod.).
|
|
|
|
|
Vladimír Huba
|
|
« Odpověď #8 kdy: 12.06.2012, 00:48 » |
|
Štefan to měl pěkně napsané ve svém profilu:
Měl? Snad Má - nebo né?
|
Ži a nechaj žiť
|
|
|
Ižák Ctibor
|
|
« Odpověď #9 kdy: 12.06.2012, 17:42 » |
|
Pokiaľ sa bavíme o istení alebo chránení zariadenia proti nad prúdu ,môže sa to brať aj tak, že istím ističom, poistkami, ktoré priamo vypínajú obvod. Napriek tomu ochrana väčšinou dáva len vypínací impulz na vypínač(napr. vn , alebo iné výkonové zariadenia.)Mimo to ochrana môže pôsobiť aj pri iných veličinách , ako napr. frekvencia, napätie a iné , čo poistky alebo istič nedokáže.Ak zoberieme FI-čko, tiež je to ističo-chránič. Istí zariadenie voči nad prúdu a chráni pred el úrazom.Tie funkcie môžeme aj rozdeliť. (Je to len môj názor ničím nepodložený) Polemizovať na túto tému by sa dalo ešte hodne viac.
|
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #10 kdy: 12.06.2012, 18:05 » |
|
Jištění jistí před nadproudem, ochrana chrání před úrazem nebo požárem. Často je to jeden přístroj, který plní obě funkce.
Doplněk: bavíme-li se o nn. U vn je to malinko jinak.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
|
|