Martin Kurka
Projektant automatizace a strojů
|
|
« Odpověď #5 kdy: 27.06.2014, 10:38 » |
|
U každé normy (jak říkám krví psaných sebranými zkušenostmi našich předků techniků) se musíte ptát jako každé správné malé dítě: "PROČ"
Proč se rozlišují vodiče barvou? Protože elektrika není vidět, hmatat ani cítit. A barva vodiče mi má napovědět, co asi mám očekávat od toho vodiče pro svoje tělo a co pro cizí těla a zařízení, když s tíhle vodičem budu něco dělat.
Povinná žlutozelená barva mi říká: nekopu, ale když mne odpojíš, můžeš někoho nebe sebe zabít. Jsem ochranný vodič, rychlá rota poslední záchrany člověka před smrtí. Když mne odpojíš a upadnu ti na živé části, oslepneš. Nejsem totiž jištěný.
Povinná oranžová barva říká. Jestli jsem v pracovním stroji, tak bacha na mne, jsem sakra živý a kopající a to i tehdy, když si vypneš hlavní vypínač stroje. A když mne odpojíš, můžeš způsobit nečekané chování stroje, nebo zamezit jeho vypnutí. Hele koukni se do schematu a přemýšlej, co děláš.
Doporučená tmavomodrá barva mi říká: Jestli jsem v pracovním stroji, možná nekopu, ale možná pěkně popálím. Když mne odpojíš, způsobíš nebezpečný a nepředvídateln ý stav stroje. Možná se zastaví, možná nepůjde zastavit, možná se něco spustí co nesmí a může přímo či nepřímo zabít. Hele koukni se do schematu a přemýšlej, co děláš. Když mne zkratuješ na zem, asi vyhodím pojistky a zastavím stroj, ale zkrat nebude tak silný, jsem totiž ze zdroje s oddělovacím transformátore m a nemá na mně být více než 277V. Dá se očekávat, že jedna strana tohoto modrého obvodu je spojena s PE ale v jediném bodě = svorce XB. Když budeš měřit napětí na tomto modrém vodiči proti kostře, můžeš si ušetřit práci při hledání závady, s vysokou pravděpodobnos tí můžeš nechat jednu strany zkoušečky připojenou na kostru. Takže z tohoto pohledu je napájení PLC, nebo napájení čidel galvanicky spojeno s řídícím obvodem stejnosměrným. Je tedy svými projevy, vlivem, způsobem připojení a funkčností součástí řídícího obvodu a je dobré jej barvou označit jako řídící obvod. Je to tedy řídící obvod a ne silový obvod. Pouhý pohled na zatřídění okruhu, že napájení PLC nenese informaci nestačí. Jde i o okruh a galvanické spojení. Ve strojním zařízení se také ze zkušeností snažíme vyhnout sdružování funkcí vodiče. Mimo jiné je zde zakázaný vodič PEN. Ten se musí na vstupu stroje rozdělit na střední N a na ochranný PE.
Silový obvod slouží ve strojním zařízení jako potrubí pro přenos výkonné, práci vykonávající energie - k přímému vykonávání mechanické, tepelné a světelné práce, nebo slouží jako výrobní nástroj k přímému obrábění (elektoerozivní stroje, svářečky, galvanizace..).
|