Autorský článek
|
 |
« kdy: 17.12.2024, 08:02 » |
|
Rozhodné skutečnosti posuzování aktivních jímačů ESE Článek se zaměřuje na posuzování aktivních jímačů ESE (Early Streamer Emission) v českém prostředí. Přinášejí opravdu vyšší účinnost než tradiční hromosvody? V České republice nejsou zahrnuty v platných normách ČSN EN 62305, které stanovují pravidla pro ochranu před bleskem. Proč nejsou aktivní jímače ESE dostatečně vědecky podloženy? Nedostatek důkazů o jejich vyšší účinnosti zvyšuje otázky ohledně bezpečnosti jejich použití. Je tedy bezpečné tyto systémy instalovat v souladu s aktuálními požadavky? Pro rozhodování je klíčové řídit se aktuálními normami a dbát na doložené vědecké poznatky. Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci? Rozhodné skutečnosti posuzování aktivních jímačů ESE
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 21.12.2024, 13:58 » |
|
Na tuto část z úvodu Je tedy bezpečné tyto systémy instalovat v souladu s aktuálními požadavky? je jednoduchá odpověď. Budou-li tyto systémy instalovány opravdu v souladu s aktuálními požadavky, tedy nebude-li se přihlížet k jiným, než fyzickým rozměrům, pak ANO, bude to bezpečné. Tak jako "klasické" (nešarlatánské) systémy.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 22.12.2024, 10:16 » |
|
Ono tady jde o to, jestli se budeme bavit a té hlavici jako o výrobku, který má něco umět, nebo o komplexní ochraně před bleskem. Jmenuje se to aktivní, ale v podstatě to celé používá svod a uzemnění jako u Franklinovy klasiky, jen to za jistých podmínek vytvoří "vstřícnější" výboj, čím nasměruje blesk na tu aktivní hlavice, ale celé to svedení blesku do země už je stejné, takže by tam měly být stejné technické parametry, tedy počty svodů, průřezy, vzdálenosti. uzemnění... Protože fyzika je jen jedna! A 100 - 200kA projde jedním i druhým... Ta hlavice ten proud nezmenší tím, že se ji říká "aktivní"
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 26.12.2024, 00:03 » |
|
Moje zkušenost - co máme ESE naproti domu, máme při každé větší bouřce nějakou škodu. - dotaz na TIČR - je to věcí projektanta co naprojektuje, nám jeto v podstatě jedno
Nerozumím co pořád s tím Tičrem máte. To, co jsem viděl já, vždy bylo pouze potvrzení, že bylo ESE instalováno v souladu z NFC. To znamená, že oficiálně konstatují, že ESE je instalováno správně podle normy, která u nás není platná. Co tomu vytýkat? Pokud vidím tlusté prase, napíšu, že vidím tlusté prase. Někdo namítá, že u nás nejsou povolena tlustá prasata. A já odpovídám, že jsem měl potvrdit, že to prase vidím a dodal jsem, že je tlusté. Proč je tlusté a zda bude zabíjačka není na mě.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 26.12.2024, 11:48 » |
|
Nerozumím co pořád s tím Tičrem máte. To, co jsem viděl já, vždy .....
Jo, tak to vnímám i já. Nicméně to se bavíme pouze o posuzování ESE TIČRem, kde je výsledkem jejich zpráva. Druhou věcí je přímo nabádání k bezproblémové montáži a revizím ESE jejich zaměstnanci. Už jsem zde o tom psal v jiném vlákně Více třeba zde https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,49582.36.html
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 26.12.2024, 13:43 » |
|
Na toto "povolování" bylo spoustu otázek směřem k TIČRu na různých školeních kde ONI přednášeli! Nakonec to řekli na plnou pusu! Oni jen kontrolují příslušné dokumenty (třeba u tř.1) zda je všechno OK.Pokud něco přehlédnou nebou "nevidí" jich to netíží.Řekli, že za všechno (v případě škody) odpovídá RT,montážní organizace,projektant.Oni za nic právnicky neručí!Podle jejich právníka...... .Ale berou za to peníze??
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 27.12.2024, 09:37 » |
|
S TIČRem nic, je mi to fuk, ale zajímá mě jen jedno - může nebo nemůže se to instalovat ? Myslel jsem, žs TIČR by mohl dát nějaké (závazné) vyjádření- Asi jsem se mýlil.....
Zkuste vyhledávání a načtěte si vše co o tomto tématu zde již zaznělo. Myslím že nikomu se to nechce po Xté opakovat. Pak si udělejte vlastní názor.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|