diskutujícím, že jsem se dozvěděl cennou informaci - když bych v budoucnu zvažoval FVE, byl by dobrou volbou izolovaný hromosvod. Dům je navíc na FVE ideálně orientován vůči světovým stranám i sklonem střechy, tedy se to jako možnost do budoucna nabízí. Zatím ne - dům je v pasivním standardu a podlahové vytápění vyhřívané TČ zem-voda jsme za poslední dva roky zapnuli jen dvakrát, aby se protočila oběhová čerpadla. Jinak jsme si vystačili s krbovými kamínky (nominální výkon 4,5 kW) po celou zimu pro celý dům a TČ ohříváme jen teplou užitkovou vodu. I když jsme po krachu Skautské energie spadli do velmi nevýhodných tarifů, platíme za elektřinu za celý dům do 3tis. Kč měsíčně. Takže návratnost FVE je pro nás vysoká a máme čas čekat na lepší podmínky, technologie...
Teď už máme zaplacený materiál na neizolovaný hromosvod - a ten vyšel (přestože u některých komponent jsem trval na značce Dehn) docela levně, tedy ho realizujeme. (Zarazila mě u Dehnu ani ne tak cena, to jsem věděl, ale doba dodání - prý to jde z Německa a mám počítat 14 dní).
Ale nedostal jsem od vás odpověď na otázku o vhodnosti umístění jímače na komín. Včera jsem za projektantkou byl a seznámil ji s mými pochybnostmi. S vhodností umístit jímač mimo komín z důvodů mou popsaných souhlasila, rovněž tak s navrženým umístěním. Roxory v rozích komínových tvárnic neuvažovala, rovněž tak ne oplechování při průchodu střechou. Když jsem mluvil o vodivých sazích v komíně, měl jsem pocit, že se na mne dívá poněkud shovívavě. Izolovanou variantu nezmínila vůbec a já se neptal - byl jsem u ní ještě před přesunutím diskuze do části B.
A překvapila mě ještě jedna věc - konzultoval jsem vhodnost doplnění vnitřní ochrany, aby bylo chráněno zejména ne-levné TČ fy Vaillant. A závěrem rozvahy šéfa stejné elektrikářské firmy bylo, abych si spíše načetl podmínky smlouvy s pojišťovnou, než realizoval třístupňovu ochranu. Že to přepětí v síti by to stejně nemuselo zachytit.
(Pospojení uvnitř mám uděláno všeho se vším dost pečlivě a základový zemnič jsem dělal podle Kníšky).
Skutečně jsou saze v komíně vodivé? (logika velí ano.., ale znáte nějaký případ z praxe?) U oplechování mi řekla, že se možná nevyhnu přeskoku od hřebenového vedení, ale přinejhorším to tam prostě udělá dírku v plechu, tak je potřeba to občas kontrolovat. Bezpečná vzdálenost s vychází od hřebenového vedení k oplechování na hraně, ale ještě dobře.
Mimo HVI - máte názor ohledně umístění předmětného jímače neizolované soustavy v blízkosti komínu?
váš názor na vícestupňovou přepěťovou ochranu a TČ?