SedlakI
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« kdy: 17.06.2019, 11:58 » |
|
Jak postupovat a na koho se obrátit pro instalaci hromosvodu. Jde o starší RD dvojdomek, nikdy jsme ochranu bleskem neměli (za posledních 40 let pamatuji asi 4 bouřky), ale hlavně - soused měl na druhé polovině střechy dostatečně vysoký TV stožák i hromosvod.
Teď jsem o víkendu byl na střeše a soused s novou fasádou "vyhodil" hromosvod a rodiče si dali nový TV stožár bez uzemnění. Pro vlastní klid chci pořešit hromosvod, klidně přiznaný na fasádě (s tím nemám problém), ale nevím kde začít. Někdo mě posílá k projektantovi, na netu jsem četl už obrátit se na "hromosvodáře", jiný říká jít za klempířem, další radí oslovit elektrikáře... Rád bych to měl ještě tento rok, elektrikáře poptávám už několik měsíců a klempíře jsem vloni hledal celé léto. Co je tedy správně? Kdo posoudí jaká bude vhodná instalace, nacení a provede?
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 17.06.2019, 20:07 » |
|
Všeobecně.
Každá podobná práce musí začít návrhem, tedy projektem. Řeči některých rádoby odborníků že to dělají už 30 let a ještě si nikdo nestěžoval, jsou hovadinou a nevypovídají o nich nic lichotivého. Tedy pokud to s ochranou myslíte opravdu vážně a chcete mít na střeše funkční ochranu, namísto atrapy, nechte si zpracovat projekt. Jestli máte probém se sehnáním projektanta, napište zde odkud jste a možná se vám ozve některý z místních kolegů. Cenu vám dopředu nikdo neřekne. O ceně se můžete bavit s realizační firmou až v ten moment, co budete mít v ruce projekt, dle kterého cenu připraví. Rozhodně nemá s hromosvodem nic společného klempíř a podobné profese. Často ani elektrikář, ale hromosvodář. Samozřejmě se nevylučuje kombinace hromo-elektrikář.
V posledním kroku doporučuji kontrolu (revizi) nezávislím revizním technikem. Ale takovým který skutečně přijede na místo, prohlédne celou ochrannou soustavu a provede předepsaná měření. Nikdy nemá smysl platit za revizi "od stolu", kdy si za málo peněz zaplatíte nic. Tedy jen cár papíru bez jakékoliv hodnoty, který nevypovídá noc o kvalitě provedení vaší vnější ochrany.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.06.2019, 07:09 » |
|
To k vám mám docela blízko (Adamov) , ale s časem je to mizérie.
? Nechápu smysl tohoto příspěvku 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|