Filmmaker
|
 |
« kdy: 25.10.2008, 00:05 » |
|
Slysel jsem, ze pocitac ma vcelku zanedbatelnou spotrebu, ale ted mi kamarad tvrdi, ze kdyz ma doma pocitac zapnuty kazdy den od rana do vecera, tak plati o za elektrinu o tisic korun mesicne vic nez kdyz ho zapina jen vecer Nejak se mi to nezda. Tak me napadlo zeptat se - jakou ma vlastne pocitac spotrebu?
|
|
|
|
Dingo
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 25.10.2008, 00:27 » |
|
Co tam máte za zdroj? kolik HDD je v compu, jaký procesor, jaká grafika,.... jaký máte monitor? (v horším případě vám počítač s monitorem zdlábne klidně i 0,5kW za 1h)
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 25.10.2008, 00:32 » |
|
Záleží na tom jak máte silný zdroj v PC a jak je využíván. Dejme tomu 500W = 0,5KW za h. Při ceně jedné KWh (jen příklad) 4 Kč to jev tomhle případě 2Kč na Hodinu. 24h = 48Kč, To je měsíčně cca 144OKč.( plná zátěž na 500W) Ještě plus monitor, tiskárna, reproduktor a tak dále Hmm To je k zamyšlení. 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 25.10.2008, 03:38 » |
|
Velice záleží, jak počítač využíváte, jak ho máte vybavený, jaký typ monitoru máte. Zdroj málokdy dává plný výkon, dost můžete ušetřit i záměnou monitoru za LCD typ a periferie, které používáte jen občas je dobré zapínat jen v případě potřeby ( tiskárna ). Zanedbatelnou spotřebu počítač jistě nemá, snad je ve stand-by stavu, tam je to kolem 10W, ovšem i tento stav vás ročně vyjde asi na 400,- Kč
|
|
|
|
Pavel Vágner
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 25.10.2008, 10:22 » |
|
Pokud vám to pomůže k orientaci , tak moje sestava aktuálně odebírá 1,2A = PC (běží vypalovačka) + LCD + repro + skenuji.
|
|
|
|
|
Zbyněk Hála
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 26.10.2008, 14:13 » |
|
Ono je to složitější. Běžný notebook může brát i ke 100W, pokud máte spuštěný náročný rogram a ještě k tomu vypalujete. U stolních PC se můžete dostat s příkonem výrazně výše - třeba grafická karta 9800 GTX má doporučený zdroj nejméně 500W (12V/36A), takže záleží na estavě PC. Jinak i běžný malý elektroměr dostupný v obchodech ukáže zajímavá čísla....
|
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 26.10.2008, 15:19 » |
|
Zdroj SEASONIC 650W aktivní PFC  CPU 4 jádra, 2xGFX8800GT, 4GB RAM idle: 215W burn: 340W monitor 50W idle 265W sazba D02d 12h = 12,96Kč 31 dní = 401,78Kč Dnešní zdroje jsou kvalitní a vezmou si skutečně jen to co potřebují, jinak řečeno i velmi výkonný zdroj má při malé zátěži vysoký účiník a hlavně není slyšet  Starý CRT monitor a jeho spotřeba je k zamyšlení: CRT klidně 250W LCD 50W takže po půl roce provozu člověk "propálí" cca 1/4 až 1/3 ceny nového LCD 
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 26.10.2008, 15:32 » |
|
Zdroj SEASONIC 650W aktivní PFC  CPU 4 jádra, 2xGFX8800GT, 4GB RAM idle: 215W Podle toho žravého idlu bych odhadnul, že tam máte jehoVisty. Kolik procent vytížení procesoru to při tom ukazuje?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Michal Kolesa
Chráněnec Clusteru

Michal Kolesa
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 26.10.2008, 15:34 » |
|
CPU 4 jádra, 2xGFX8800GT, 4GB RAM
Takový stroj bych taky chtěl Jaké provozujete aplikace, že potřebujete takto "SILNÝ výpočetní výkon" ?
|
|
|
|
Pavel Vágner
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 26.10.2008, 18:04 » |
|
Ono je to složitější. Běžný laptop může brát i ke 100W, pokud máte spuštěný náročný rogram a ještě k tomu vypalujete. U stolních PC se můžete dostat s příkonem výrazně výše - třeba grafická karta 9800 GTX má doporučený zdroj nejméně 500W (12V/36A), takže záleží na estavě PC. Jinak i běžný malý elektroměr dostupný v obchodech ukáže zajímavá čísla....
Elektroměr mám vřazen před ampérmetr , ale údaj z něj jsem nepsal , protože není v současné době přesně svisle umístěn a navíc je to jen repasované orientační měřidlo z Bauhausu. Jinak hodnota na něm změřená vycházela asi kolem 160W/h.
|
|
|
|
|
|
Petr Škach
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 27.10.2008, 11:32 » |
|
Tak jsem to před chvíli změřil. Sestava Sempron 1,6 GHz, jeden HDD, jedna vypalovačka (aktuálně v klidu), monitor LCD 17". Wattmetr ukazuje asi 80 W. Ale nechtělo se mi počítač vypínat, tak to měřím ještě před UPS (je to APC300).
|
|
|
|
|
Merick Kir

Osobní profil, osobní pohled ...
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.11.2008, 19:03 » |
|
E.ON píše k tématu ....
Novákovi ušetřili 4.500 Kč za elektřinu Máte doma také žrouty energie? Ne každý ví, kde se mohou skrývat. Ne každý je dokáže jednoznačně rozpoznat. Mluvíme o žroutech energie, tedy domácích spotřebičích, které utrácejí vaše peníze více, než je nezbytně nutné pro pohodlný život v moderní domácnosti. Pojďte s námi navštívit rodinu Novákových, kde dokázali ušetřit více než 4 500 Kč za rok za energii, protože se řídili našimi radami.
Vítejte v rodině Novákových! V běžné české rodině, která žije v běžném bytě a využívá běžné elektrospotřeb iče. Spotřeba elektřiny v jejich domácnosti za poslední tři roky vzrostla, i když ne nějak dramaticky. Ve spolupráci s odborníky se nám podařilo zjistit, že rodina Novákových by mohla ušetřit ročně přibližně 4 500 korun za elektřinu. To je částka, kvůli které začali Novákovi o hospodárném využívání energie nejen přemýšlet, ale také pro to něco dělat. Vždyť ušetřená energie je přínosem nejen pro jejich peněženku, ale také pro přírodu.
|
Soukromý profil ...
|
|
|
mrf
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 21.01.2009, 11:13 » |
|
taky pridam nejake namerene spotreby (mereno prubeznym wattmetrem, cinny vykon/prikon)
Meril jsem dva stari PC (neco ve stylu amd athlon 3000+, a LCD 19") takove PC v klidu zralo kolem 130W, v zatizeni o par desitek vic
Novejsi PC (Intel core2duo@45nm, LCD 19") to zralo v klidu 100W, v zatizeni cpu 100% asi 130W
Z toho LCD si vzalo 30W az 38W, podle nastaveneho jasu.
Zdroje v PC byly ruzne (250W, 300W a v novejsim 400W)
|
|
|
|