Jaroslav Borovec

|
 |
« kdy: 21.11.2011, 18:16 » |
|
O tom, že TIČR a SUIP je v podstatě pouze na pruzení elektrikářů není pochyb. A tak je potřeba neodborné veřejnosti sdělit varování jinudy. Nabádat spotřebitele k zásahu do rozvaděře je na mne silné kafe. Co byste vzkázali Patrickovi Zandlovi? viz ... "Koupíte si krabičku, kterou vám nejspíše připojíme (jestli nejste elektrikář, asi si ji nebudete chtít připojovat sami, ačkoliv stačí na fáze “cvaknout” kolíčky, v hodinách bývá nepřehledno a ne každému se chce v tom hrabat)." Viz. http://www.marigold.cz/item/spoustime-energomonitorcz-aneb-setrime-elektrinu-online
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 21.11.2011, 18:45 » |
|
P. Zandl je schopný manažer internetových portálů, dobrý novinář a nadějný spisovatel. Pokud píše o "nacvaknutí" kolíčků, je to popis z jeho pohledu laika. Předpokládám, že to na místě tvoří někdo s platnou vyhláškou. Pokud si to chcete "nacvaknout" sami, bránit vám v tom nikdo nebude, jenom za důsledky si pak ručíte sami.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
Jaroslav Borovec

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 21.11.2011, 18:57 » |
|
P. Zandl je schopný manažer internetových portálů, dobrý novinář a nadějný spisovatel. Pokud píše o "nacvaknutí" kolíčků, je to popis z jeho pohledu laika. Předpokládám, že to na místě tvoří někdo s platnou vyhláškou. Pokud si to chcete "nacvaknout" sami, bránit vám v tom nikdo nebude, jenom za důsledky si pak ručíte sami.
To není nic proti Patrickovi Zandlovi jako osobě, ale k tomu článku. Prostě mi tam chybí to, že by to mohlo někoho zabít když se rýpe před proudovým chráničem. My tady děláme proti úrazu elektrickým proudem neskutečné a tak je pak k nasrání, když někdo nebezpečí úrazu vůbec nepřipouští. Apropo, Patrick je můj oblíbený autor v jeho oboru! 
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.11.2011, 19:00 » |
|
Já jsem dobrý v háčkování, ale rozhodně bych se neodvážil radit, či dávat návody (ať obecné) do doby, než budu lepší, než dobrý.
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.11.2011, 09:18 » |
|
Já bych mu vzkázal, ať si přečte aspoň připojovací podmínky.
"Hodiny" u nás vždycky označovaly RE. Ty jsou většinou zaplombovány a už vidím, jak tam obecně někdo něco montuje... Nezaplombovaná výstupní svorkovnice asi nebude pravidlem...
|
|
|
|
|
SMILEK
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.11.2011, 00:48 » |
|
Kontrolní otázka: proč se v mém prohlížeči ta věta z Patrickova článku nyní zobrazuje takto: "Koupíte si krabičku, kterou vám nejspíše připojíme (jestli nejste elektrikář, asi si ji nebudete chtít připojovat sami, ačkoliv stačí na fáze “cvaknout” kolíčky, v hodinách bývá nepřehledno a ne každému se chce v tom hrabat a bez “padesátky” byste do toho vrtat neměli vůbec)".  Co bych vzkázal Patrickovi? Že tímto pozdravuji Broznu Kamprada.
|
|
|
|
David2011
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 23.11.2011, 11:58 » |
|
Chápu že formulace vlastního připojení asi nebyla zvolena pro zdejší hlavy pomazané zrovna šťastně. Ale pokud se od toho alespoň na chvíli oprostíme, co si vlastně o tom projektu myslíte? Dá se s tím ušetřit nebo to bude jen další krkolomnost? Uvažuji že si to pořídím a rád bych znal vaše názory.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 23.11.2011, 13:54 » |
|
...Dá se s tím ušetřit nebo to bude jen další krkolomnost? Uvažuji že si to pořídím a rád bych znal vaše názory.
Kdysi existoval seriozní návod jak do Škody 105 nebo 120 instalovat spínač, který rozsvěcel kontrolku,když se otevírala druhá komora karburátoru. Mělo to pomáhat šetřit spotřebu benzínu tím, že řidiče byl upozorněn na to, že v tu chvíli "toho teče do motoru dost" a že by měl přemýšlet, jestli mu ta zvýšená spotřeba něco přinese... Jezdil jsem "levněji" než někteří borci, co si to tam dali. Vědět je jedna věc, věřit druhá a změnit přístup je něco úplně jiného. Víte, co jsem měl v noci doma "pod napětím"? "Skoro NIC", když umím vypnout to, co nepotřebuji, nemusím si komplikovat život "monitorováním". Ale to je věc názoru, přístupu, je to o pohodlnosti,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
David2011
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.11.2011, 15:10 » |
|
Tak jasně, ta argumentace je bezchybná pokud je cílová skupina hračičkové s elektrikou co vědí více nežli jen poučený či běžný uživatel. Každopádně pokud bude součástí i "online rádce" na výběr dodavatele s tím že se dá na to dát i plná moc a úspory by přesto všechno papírování byli odsouhlasiteln é zákazníkem dopředně a zároveň zřejmě převýší cenu daného měřáku....tak se mi to jeví jako přínosné pro tu ubohou méně znalou zato drtivou většinu populace. Nebo uvažuji špatně?
PS: Je fakt že jezdím tak litr a něco než mám kombinovanou a není to po městě:) .
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 23.11.2011, 16:31 » |
|
Chápu že formulace vlastního připojení asi nebyla zvolena pro zdejší hlavy pomazané zrovna šťastně. Ale pokud se od toho alespoň na chvíli oprostíme, co si vlastně o tom projektu myslíte? Dá se s tím ušetřit nebo to bude jen další krkolomnost? Uvažuji že si to pořídím a rád bych znal vaše názory.
Jsou i lepší investice. Tohle prostě ukáže, jaký má dům odběr, ale pozná laik, co v domu tolik žere? Že těch 10W, co mu při vypnutí vyskočí na L2, je satelitní přijímač ve stand by? A proč to potřebuje vidět na dovolené v jiným státě, když jenom kvůli tomu bude živit modem + router (+ switch) + přijímač od toho bazmeku... ? Další věc, to zařízení určitě nežije ze vzduchu a můžete 3x hádat, kde se energie na jeho provoz bere... Spíš bych investoval třeba do master-slave prodlužky, která mimo SPD3 s vlastní spotřebou pod 1W při vypnutí PC odpojí monitor, tiskárnu a srandy kolem. U mě je to 5W tiskárna + 2 monitory po 5W + 10W repráky - 24W úspora. Má to mnohem větší smysl. A když jsme u IT, stačí i nastavení stávajících prvků, což je investice 0Kč a 10 minut. U mě se třeba NAS s mutlimedii sám vypne v 10 večer (Ne - Čt) nebo o půlnoci (Pá, So) a probudí se po připojení prvního PC... Za týden dá jenom tohle nastavení jedné věci 20W * 7 dní * 12 hodin = 1,7kWh úsporu... Nebo PIR čidlo na WC, když lidi zapomínají vypínat tepelnou kouli, to taky dokáže ušetřit....
|
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 23.11.2011, 17:09 » |
|
Další relevantní šetření poskytne kolečno na termostatu. Mám pocit, že stupeň nahoru zvedne náklady o 15%.
Pozor, úsporou není pokojový termostat, který 4x denně zacvičí s teplotou - díky tepelné setrvačnosti se neušetří vůbec nic a je to i důvodem, proč už programovateln ý termostat nemůže např. získat označení Energy Star... Lepší je opravdu natvrdo snížit teplotu v místnosti.
Dalších typicky 40W dokáže trvale točit čerpadlo u topení. Spojením s termostatem na trubkách (může být bimetal bez vlastní spotřeby) se dá taky něco ušetřit. Otázka je návratnost.
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 23.11.2011, 17:12 » |
|
Pro vaření a pečení používám správné a kvalitní nádobí.
Neznáte nějaký způsob, jak vysvětlit ženské fakt, že starý smaltovaný hrnec s vydutým dnem na varnou desku nepatří? Ta moje si párkrát stěžovala, že se jí deska vypíná. Vysvětlení, že do hrnce jde málo tepla, přehřívá se to a zvyšuje spotřebu energie, jí jenom prošlo hlavou a nezůstalo tam z něj nic 
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 23.11.2011, 23:10 » |
|
Neznám, já ve volném čase houbařím, či háčkuji.
Šťastnej člověk - neprožije život před TV obrazovkou ...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|