Pokud jde o faktické zjištění, zda norma 7-701 platí pro obecné prostory s vanou nebo sprchou anebo jen pro speciální prostory s vanou nebo sprchou zvané koupelny, tak je to tak, že platí pro koupelny.
Nesouhlasím. Dle tvého vyjádření to vypadá že platí pouze pro koupelny. Domnívám se že platí také, nebo především pro koupelny a v tom vidím velký rozdíl.
Co se týče toho obrázku v TNI 7-701, tak na ten je potřeba zapomenout. V nové edici 701 ed. 3 nemáme žádné postupy, jak stanovit rozměry zón podle délky flexibilní hadice, takže je nutné zóny stanovovat jen podle existence a situace pevného výtoku.
VLastně úplně nevím jak se k tomu správně postavit. Mnohokrát i zde bylo řečeno že pokud nová norma na něco "zapomněla" , držíme se v tom konkrétním případě původního výkladu původní normy. Navíc citované TNI a norma předchozí ed.2 jsou stále platnými, tedy se jich držet v tomto případě mohu
Pro náš případ to ovšem na věci mnoho nemění. I když budu brát bidetovou baterii jako pevnou, třeba dle vývodu na stěně, zůstává ten vypínač stále v nevhodném místě/zóně. Osobně bych to napsal do závad. Asi bych s tím neměl problém na stěně naproti záchodu, kdy mě i pocitově vychází méně rizik. Ale to jen odhaduji z fotky.
Každý si to může přebrat dle svého. Takto hloupě to dle platných norem bohužel vnímám (musím) já osobně a vím že nejsem zdaleka sám. Narazil jsem i na mnohem přísnější výklady se kterými jsem ale nesouhlasil, právě na základě zdravého rozumu. Nicméně si nejsem vůbec jistý tím že mi to pak bude u případného soudu něco platné, když se proti mě postaví soudní znalec a začne tam mávat citacemi z těchto norem.
Hlavně jsem ale překvapen tím že prostory se sprchou, konkrétně bidetové a dřezové sprchy, nejsou řešeny už od začátku této diskuse. Podle mne je to právě dost kontroverzní téma na to, aby se mohlo tlačit více odborníky na opravu nebo změnu těchto norem.
Jo, tyto normy mi nepřijdou úplně dobře napsané a také mi to dost vadí. NEbaví mě pořád psát dotazy kvůli vysvětlení toho kterého článku norem. Obzvláště když si často nejsem jist kam mám svůj dotaz poslat. TO aby měl každý elektrikář svého právníka. Dříve jsem se domníval že by to byl jeden z důvodů pro oborový cech, který by toto za nás komunikoval a jinak řešil. Třeba by i pomáhal s právním výkladem konkrétních pasáží norem a podobně. Dnes jsem ale v tomto ohledu spíš skeptický a namísto toho věřím ve zdejší komunitu a diskuse, kde se toho stíhne celkem dost probrat