|
|
|
|
|
|
| |
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #21 kdy: Včera v 08:19 » |
|
Použití větších vnějších průměrů kabelů naráží na problém možnosti uchycení kabelu do odlehčovací spony a navlečení průchodky proti lámání. Novější přístroje (vrtačky, brusky ...) mají originálně od výroby použity přívodní šňůry s plastovou isolací (CYSY) a výše zmíněné prvky jsou tomu přizpůsobeny. Použití kabelů s gumovým pláštěm, větším průřezem a vyšším počtem žil je problematické nebo nemožné.
Např. s H05BQ 3×1 nebývá problém vyměnit za CYSY 2x1, vnější průměr je cca.totožný. Další výhodou BQ je jeho "nezamotatelnos t", být kadeřnicí, nic jiného od fénu nechci (snad jen oranžová barva kabelu působí poněkud nezvykle, v černé se vyrábí také ale s min.odběrem km).
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #22 kdy: Včera v 09:47 » |
|
Pro dvojku běžně např.3x1,5, ve vidlici zapojeny všechny tři, u spotrebiče zž zaizolován. Ano, porušuji tím normu/její ustanovení s vědomím, že o věci/rizicích ví daleko více běžný elektrikář včetně mě nežli normotvůrce amatér.
H05/07 BQ se dvoužilový taky sežene, opičáren netřeba.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #25 kdy: Včera v 10:23 » |
|
Když třížílu "zatížíš" ostrou nohou od štaflí, máš menší riziko kopnutí od čistě proražené jen fáze.
No to abys přešel na stíněný kabel, ne?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #26 kdy: Včera v 10:51 » |
|
No to abys přešel na stíněný kabel, ne?
To je sam.top. Teď bych kecal výrobce (něco hodně profi, mokré vrtání..., Flex??), stíněné šnůry používá.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #28 kdy: Včera v 14:08 » |
|
Já si v tom zdůvodnění našel, v podstatě to nic navíc nestojí.
To bych netvrdil. Cena bývá u některých kabelů raketová a má to ještě jeden nežádoucí efekt - váha. Já jsem pro kabel 2x1 v kvalitní isolaci a nerozbitnou vidlici nebo kvalitní flexo ke stroji určené. Nic víc, nic míň!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|