Štefan Chocholáček

|
 |
« kdy: 13.10.2015, 21:31 » |
|
Jeden nejmenovaný podnik, má dle Dokumentace o ochraně před výbuchem č. DOPV 0903301stanove né prostory s nebezpečím výbuchu Zóna 2. Prosím o Vaše stanovisko, zda může revizní technik elektro s kvalifikací na revize v prostředí s nebezpečím výbuchu provádět revize v tomto prostředí s měřícím přístrojem a nářadím do normálního prostředí (bez nebezpečí výbuchu) za těchto předpokladů: • prostor Zóna 2 bude zabezpečen důkladným vyvětráním před začátkem revize a během ní, a neustálou kontrolou přenosným detektorem na koncentraci výbušných plynů tak, aby se vyloučila možnost výbuchu. • V případě, že by se měřená koncentrace plynu během revizní činnosti začala zvěšovat (varování detektoru), je pokyn okamžitě práce přerušit a prostor opustit. • Revizní technik bude mít k dispozici buď proškoleného provozovatele el. zařízení nebo jeho proškoleného zástupce, který bude zodpovídat za to, že prostředí je bezpečné a je vyloučena iniciace výbuchu. • Provozovatel, jeho podřízení a revizní technik jsou proškoleni, jak postupovat v případě revizí v prostředí s nebezpečím výbuchu a chováním při varování detektoru • Dále se vypisuje pro revize a práce v tomto prostředí „Příkaz V“ • Detektor je kalibrovaný
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 14.10.2015, 09:30 » |
|
1. O "Stanovisko" požádejte TIČR, ne na diskusích
2. Bude-li během revize zajištěno, že není přítomna výbušná atmosféra pak samozřejmě můžete použít obyčejné přístroje. Je to stejná situace jako když budete při údržbě řezat a svařovat v tomto prostoru (Svářečku ani flexu do SNV jsem ještě neviděl)
3. Revizní přístroj do SNV možná existuje, ale pokud budete potřebovat měřit na zařízení v pevném závěru, tak stejně před tím než závěr otevřete musíte zajistit čistou atmosféru, čili zase vám stačí obyčejný měřák
Nevidím problém
Ještě poznámka, v tomto prostředí než začnete měřit musíte přemýšlet. Každý kabel má dva konce, a pokud je vyvětraná jedna místnost ještě to neznamená, že nepošlu něco do sousedního prostoru, který zajištěný není!
|
|
|
Zaznamenáno
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 14.10.2015, 09:44 » |
|
Před započetím je dobré nastudovat dokumentaci. Navíc, kde je Zóna 2, bude i Zóna 1 popřípadě 0. To co projde ve dvojce, kde výbušná atmosféra skoro stoprocentně nebude (z definice tam je pouze při poruše), nemusí projít dál.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 27.10.2015, 16:55 » |
|
Jeden nejmenovaný podnik, má dle Dokumentace o ochraně před výbuchem č. DOPV 0903301stanove né prostory s nebezpečím výbuchu Zóna 2. Prosím o Vaše stanovisko, zda může revizní technik elektro s kvalifikací na revize v prostředí s nebezpečím výbuchu provádět revize v tomto prostředí s měřícím přístrojem a nářadím do normálního prostředí (bez nebezpečí výbuchu) za těchto předpokladů:
Může......Pokud je DOPV provedená podle zákona 262/2006 a 309/2006 a zajištění BOZP v prostředí s výbuchem podle 406/2004 Sb., pak musí obsahovat: -popis pracovního prostoru s NV a popis pracovních míst -popis tg postupů -popis použitých látek a bezpečnostbí parametry - výsledky analýzy rizik-přijatá opatření proti výbuchu -zavedení ochr. opatření proti výbuchu do praxe -koordinace ochr. opatření proti výbuchu -přílohy k dokumentaci A dále musí prokázat, že: -byly provedené identifikace nebezpečí -byla přijatá opatření - všechny místa jsou zařazené do zón-byly určená pracoviště a prostory s NV pro které platí 406/2004 Sb. -všechny místa s prostory NV a výrobní zařízení jsou navržená, provozováná a udržováná s ohledem na zajištění BP -byla provedená opatření pro bezpečné používání Nedávno jsem něco podobného řešil ve firmě, kde měli DOPV, ale neměli PVV. Ve VRZ to bylo zamlženo a stanovené vv normální. Odkaz na PVV žádný. Problém nastal, když jsem chtěl kinematické schéma prostoru s vyznačením rozsahu jednotlivých zón. Dále u jednotlivých zón nebyly úplně stanovené zdroje iniciace. Nebyly také určené prostory BNV. Tím chci jen poukázat na skutečnost, že dobře vypracovaný DOPV umožní montáž EZ bez závad a také umožní provést snadno revize EZ. Jaká je ale praxe, tak to by mohl mít na toto téma seminář pan kolega Lukáš Rotrekl. Osobně, pokud není úplná Bezpečnostní dokumentace s analýzou a hodnocením rizik, tak se do BE2 a BE3 při revizích odmítám pouštět.
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.11.2015, 21:02 » |
|
Vítej zpátky Honzo, koukám že během odpočinku makals hodně na zkratkách  Nebude to mít přímo souvislost s měřením v prostorech s nebezpečím výbuchu, ale... Milane, makal. Makal ale na zkratkách lesních cest mezi Rakouskem a Českou Kanadou. Na spojce v květnu jsem měl problém ujet na kole 15 km. Za další 3 měsíce tréningu jsem to ztrojnásobil. Při posledním úplňku začaly růst houby a tak jsem od tréningu upustil. Je fakt, že zkratky PVV, VV, DOPV, BNV je naše divná hantýrka a ne každý tomu musí rozumět. Dalším faktem je, že i tahle diskuse není na zkratky vůbec lakomá....pros tě přiznávám, že také jsem postižen profesní deformací. Milane, ten odpočinek byl fantastický. Po prvé za 15 let v důchodě jsem neřešil 1/2 roků žádný projekt, nic jsem nerevidoval, dokonce jsem neměl internet ani televisi. Jen Radio a stále naladěný regionální rozhlas České Budějovice. Nečetl jsem žádné noviny....nemě l jsem nataženou žádnou anténu a nevysílal jsem na krátkých vlnách ani na VKV. Přitom koncesí OK2BNG mám již 50 roků a udělal jsem stovky tisíc spojení. Prostě konečně POHODA. Milane, přivítání mne potěšilo,  a těším se na Tvé příspěvky.
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|