Při jedné instalaci mi zedníci omylem provrtali kabel podlahového topení. Zjistil jsem, že místo provrtání najdu pomocí vysokonapěťové
ho zdroje. Když do kabelu pustím vysoké napětí (s malým proudem), v místě, kde je kabel narušený, dojde k jiskření a kabel se začne ohřívat. Pomocí termokamery tak odhalím, kde se kabel poškodil. (Poznámka: Jedná se o kabel, kde jsou vodiče pe/nl spojené dohromady.)
Další využití vysokonapěťové ho zdroje: Na co ještě je možné vysokonapěťový zdroj použít?
Lze jím najít i běžně převratný kabel? (Podle mého názoru by princip měl být podobný.)
Pokud kabel (např. cykyne) prochází půdou nebo dřevem, nemůže jiskření způsobit požár?
Metoda s autotransformá torem: Bylo mi řečeno, že místo vysokonapěťové
ho zdroje lze použít i autotransformá
tor se stabilním napětím. Postup by byl takový, že do kabelu se pouští napětí, kabel se ohřívá a termokamerou se identifikuje místo, kde je kabel narušený.
Chápu to tak, že se kabel zahřívá po celé délce až do místa poškození? Je tento princip prakticky stejný jako u vysokonapěťové
ho zdroje, jen s tím rozdílem, že proces trvá déle?
Upravil moderátor
Původní text:
V jedné z mých instalacích mi zedníci někde provrtali vodič od podlahového topení. Zjistil jsem, že místo přerušení elektrického topení se dá najít pomocí vysokonapěťové ho zdroje tím, že do kabelu pustím vysoké napětí, malý proud a místo provrtání se mi začne díky jiskření ohřívat. Díky termokamere pak najdu místo navrtání kabelu.
(Mám navrtaný pe/n/l dohromady.
Má otázka zní, na co všechno se dá ještě využít vysokonapěťový zdroj?
Dalo by se s ním najít i normální, převratný kabel? Logicky mi přijde, že ano. Princip mi přijde stejný, ale pokud by kabel( bavím se o cykyne) třeba procházel půdou po dřevě, nemůže mi to jiskření způsobit požár? ? Na co by se dal ještě tento přístroj využít? Přemýšlím, že bych si ho koupil, ale je to dráha sranda a tak mě to zajímá. Jsem revizak. Pak se chci ještě zeptat k tomu odhalování místa, kde je převratné podlahové topení. Bylo mi řečeno, že by to šlo i autotransformá torem se stabilním napětím a to tak, že by se nějakou dobu do kabelu pouštělo napětí, přes ten autotransformá tor, kabel by se zahříval a na termokamere by bylo vidět pokud se kabel zahřívá. Domnívám se, že je to prakticky stejný princip jako u vysokonapěťové ho generátoru, jen přes autotransformá tor to bude trvat malinko dýl a celkově se to bude zahřívat na celé délce kabelu až do místa převrtání? Chápu to dobře?
(Vysokonapetovy zdroj -na co se dá všechno využít v praxi?)