Před lety jsem v jednom autosalonu zapojoval pohon roletových vrat. Šestimetrový žebřík mi jen taktak stačil. Znáte podlahu v takovém prostoru? Blýská se jak psí kulky. Tak jsem se domluvil, že mi kolega dole ten žebřík podrží.
Po chvíli se otočím a kolega dva metry od žebříku a mobil u ucha.
Co vám budu povídat. V turánu jsem byl zpocený úplně všude, křečovitě se držel vrat a těch nadávek, co kolega schytal ...
V průmyslu, na hutích a ocelárnách jsme byli školeni již před 60 léty, že práce se žebříku je zásadně pro dva pracovníky. Jeden je na žebříku a druhý zajišťuje žebřík, jak proti uklouznutí tak zabránění jiným vlivům. Bylo to v době, kdy se ještě nenosily ochranné přílby ani reflexní bundy. A nepoužívaly se bíločervené pásky na oddělení pracoviště.
Za posledních 20 roků jsem navštívil desítky firem, kde byla práce se žebříku v celém areálu zakázána. Používaly se pouze plošiny.....ne
ustále kontroly žebříku a školení pracovníků a k tomu rozbory úrazu, tak se volilo jiné řešení.
Práce ze žebříku je riziko již ve své podstatě.
Na obrázku na příklad nevidím záchranný pas a zajištění. To je alfa a omega práce s nářadím, protože je nutné nahradit třetí záchytný bod.
Ale ono to vždy vyjde na světlo až při prošetřování úrazu, co vše bylo zanedbáno.
Zvláště větší problém mají externí firmy v cizím prostředí, protože neznají místní zvyklosti.
Jak již bylo napsáno, šlo by napsat celou knihu zkušeností na téma žebře a úrazy ale také žebře a bezpečnost při práci.