Když jsem byl ještě na dráze postupovali jsme takto:
Po vydání 362/2005 jsme vypracovali postup pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou (v podstatě MPBP). Tento postup jsme vypracovali ve spolupráci s výrobcem OOPP. Každý rok probíhalo pravidelné školení s praktickou ukázkou. Toto by měl udělat asi každý zaměstnavatel, který si údržbu a opravy vysoko položených technologií zajišťuje sám. Pokud toto zadává subdodavateli, je to jeho boj.
Jako "mladej zobák" jsem těch sloupů oblezl, a nejen já, nikdy jsme postroj neměli, vždycky nám stačil ke stupačkám opasek.
A když už se něco "nepodařilo", nebylo to tím, že by opasek "nestačil", ale že se něco podcenilo, zkusila nějaká frajeřinka nebo se "příliš chvátalo".
Víc než dokonalý předpis nebo vyhláška toho vyřeší zdravý rozum a přiměřená opatrnost.
Také jsem začínal s opaskem. Přechod na postroje a jištění při prvovýstupu na stožáry byl pro některé kolegy docela oříšek.
Už vidím i u distribučních společností že používají rukavice a zejména přilby u výměny pojistek v HDS na RD! Např. E-ON
V místě, kde pracuji je jiný distributor. Jeho zaměstnanci používají přilby při zkratování vn (práce ve výšce, z plošiny). Když nám odemykají trafačku, helmu nemají. Připadá mi to vcelku logické.
Bohatě stačí že v tomhle počasí si nesmíte vzít kraťasy nebo dělat bez blůzy. Nemluvím o botách
Doporučuji na pár let pracovat na Balkáně nebo prostě v jiných teplých krajinách. Tam jsme si nedovolili vyjít na stavbu bez dlouhých kalhot, pevných bot a dlouhých rukávů. Možná to bylo těmi jedovatými potvorami, co se tam pohybují, ale zvykli jsme si. Teploty tam šplhaly ve stínu nad 40°C. Toto není žádné teplo.