|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #39 kdy: 09.12.2023, 21:48 » |
|
Bezvadné  . Jak potom sehnat elektrikare, který to udělá správně? Vypadá to, že jsem tak trochu vyhodil peníze z okna. Pak se není co divit, že si lidé dělají plno věcí radši sami, protože nemají ani tak jistotu, že to zaplacený odborník udělá správně. Tohle si pochopitelně člověk bez potřebných zkušenosti a znalostí sám neudělá. Z mých poznatků: Průměrný kutil se znalostmi po internetu a otevřený poznání provede instalaci lépe než 80-90% elektrofirem. Myslím tím jednoduché drátařiny vašeho případu, nikoli průmysl a pod.
|
|
|
|
|
|
|
jan as x
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #43 kdy: 12.12.2023, 17:10 » |
|
Tahle možnost se mi moc nelíbí. Nevím co myslíte tou disicplínou, ale koupit si indukci za 20 tisíc a pak moc používat desku jen na půl ... to už rovnou můžem používat tu plynovou v kombinaci s rychlovarnou konvicí a bez disciplíny. Nevím jaký benefit by to mělo mít.
Nechci krátit kšefty elektrikářům, já mám 16 let sporák, tuším celk. 10,5 kW, tedy víc než vaše deska protože i s troubou, připojeno na 1x 16 A bez problému. A všechny byty na 1 x 25 A (bez plynu). Někdy i bezntepla a TUV, tzn vedle plotny i přímotopy či bojler a v koupelne infra a topná podlaha (na 1x25A do bytu!). Zrovna nyní za mrazu jsem se ptal nájemce jestli v pohodě hlavní jistič a prý bez výpadku :-) No tak nevím co řešíte a proč plotna za 20? Jo k tomu si dejte měď za 40. Koruny jsou kulatý, tak se musejí točit. zkusit je to nejlepší co můžete udělat. Ale pokud máte akcie v ČEZu, tak samozřejmě přejděte na 3F (na to, že kde to šlo tak jsem to zrušil, V bytě proto nevidím žádný využití), Ale všichni, od revizáka přes rozvoďák a i přes souseda na mě koukali jak na cizince :-) Ps: jediná věc kdy potřebujete 3F mimo motoru (cirkulárky) je průtokáč na vanu/sprchu, protože to fakt z 1F uživit nejde (a někdy je to tak malý prostor, že bojler fakt ne). Možná ještě TČ, ale to nemám vyzkoušeno. Možná jsem vám pomohl ušetřit desítky tisíc za něco, co ani nepotřebujete a za zkoušku fakt nic nedáte než zapojit pár drátů. A kupte si normální a ne za 20 litrů! Mě se to sice ještě nestalo, ale ono to občas odchází na potvoru hned po záruce. —— Víte, že v ERU zvedli meziročně o 245% distribuční cenu NT od 1.1.24 - takže u přímotopů, jim asi na příští sezonu koupím wawky (cena je 500-1500 Kč za jedny).
|
|
|
|
Tom R
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #44 kdy: 12.12.2023, 18:34 » |
|
Akcie ČEZ sice mám, ale to s tím zas tak nesouvisí, že? Indukce pod 10 nemá smysl. A pokud chceme hob2hood, automatické spojování zón a další zajímavé funkce, tak se pod 15 moc nedostanete. Máme automaticky záruku na 5 let, za tu dobu to klidně vyměním. A měď už máme v celém bytě cca 7 let také.
Již jsem od 3f upustil. Je mi tedy záhadou, proč se uvádí příkon 10,5 kW, když to pak lze provozovat na 16A jistič. Vycházel jsem z toho, že tu hodnotu musí být jistič schopen pustit. Mám vybranou desku s power managmentem, kde se velikost jističe přímo nastaví a deska dle toho omezí výkon. Nicméně jinou desku, která tuhle funkci nemá mi výrobce psal, že na 16A provozovat nepůjde. Tak nevím.
|
|
|
|
jan as x
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #45 kdy: 12.12.2023, 19:07 » |
|
Ze stejného důvodu, z jakého se uvádí maximální výkon auta. A kolikrát v životě a jak dlouho jste na něj jel, pokud máte ten výkon brutální?
Příkladně, víte jaký nájezd mají auta typu bugatti Veyron po třeba 10 letech? Naprosto minimální :-)
Elektrikář vám to nemůže tak to zapojit ani doporučit, protože byste mu při výpadků jističe hnedka volal, a to on nemá zapotřebí. V reálném životě, vám ten jistič hlavní vypadne když budete mít souběh nahřívání v pračky myčky sporák naplno a ještě si budete vařit kafe, takže pravděpodobnos t skoro jako výhra ve Sportce.
Ps: Samozřejmě že desku bez Pover managementu provozovat půjde! Akorát se může stát, že vám shodí jistič. A pokud si koupíte power management, tak stejně bych na něm nastavil 1,4 násobek jističe, protože takovou hodnotu ten jistič the vydrží podobu klidně 1 hod. i nekonečna.
Takže ten power management bych si kupoval pouze pokud mám šílenou vařící manželku, a možná ani tak ne. PM je vhodný spíše když nechcete do Airbnb při příjezdu 10 lidí vysvětlovat, že fakt nemají zapnout všechny 4 plotny se 4 plnýma studenyma hrncema vody na plný výkon :-)
Moje rada: ku plotně dotáhni 2 kabely CYKY 3x2,5, dva jističe po 16A, fáze jedna a nevypadne ten jistič nikdy. Nemá jak!
Pan mám dobře napsal, že je to o disciplíně, takže když uvidíte problém, no tak prostě nezapnete současně pračku myčku vaření a troubu. Je to o souběhu, chápete?
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #48 kdy: 12.12.2023, 21:28 » |
|
Jak jsem zde uváděl, .--
Buďte v klidu. Měl jste rozumného elektrikáře a teď máte rozumný přístup. Puštěním sporáku naplno, by došlo po krátké době k vybavení jističe sporáku a možná i toho hlavního když dojde k souběhu více spotřebičů najednou. Rozumným přístupem to půjde provozovat celkem v pohodě. Prostě to otestujte a pokud by vznikly nějaké problémy které by kuchařku omezovaly, máte pořád možnost přepojení na 3 fáze. Držím palce
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #51 kdy: 13.12.2023, 07:28 » |
|
Pri 1f je to dost narocne znicit ...
Tak, tak... Protože je indukce z 99,9% na 2 fáze, proto špatné zalojení ji může zničit. U 1fáze to je velmi nepavděpodobné /i kdy jsou umělci co ji i tak dokážou zničit/
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|