Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu

|
 |
« kdy: Dnes v 08:02 » |
|
Lotyšsko má od od 1. 7. 2025 RCD ve všech nových instalacích povinně! Lotyšsko má od od 1. 7. 2025 RCD ve všech nových instalacích povinně! Od 1. července 2025 musí být veškeré nové elektroinstala ce v Lotyšsku, a také renovace stávajících, vybaveny ochranou proti unikajícím proudům pomocí proudových chráničů (RCD). Tento požadavek vychází z novely tamního stavebního předpisu ... Související ... ... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Vzpomínáte na dobu, kdy se v ČR zaváděly proudové chrániče?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 09:14 » |
|
Protože Elektrika.cz by neměla být technickým bulvárem, tak se mi nelíbí tahle věta: "Staré instalace, často ještě z dob SSSR, nesplňují bezpečnostní podmínky a hrozí jim nefunkčnost chrániče nebo falešné spínání." Nebo spíš falešné vypínání? Chápu, že se jedná o problém strojového překladu ale.... Pojetí bezpečnosti elektrických instalací a spotřebičů v bývalém SSSR bylo velmi svébytné, snad to považovali za zbytečnost, která stojí v cestě k lepší společnosti. Takže bych očekával, že po cca 35 letech mnohé elektroinstala ce prošly nějakou větší rekonstrukcí no a nyní bude důvod k další vlně, aby si nikdo nemyslel, že má vše hotový. Rozhodně nepochybuji o tom, že se tím zvýší bezpečnost elektroinstala cí. Jsem zvědav, kdy jim tam takhle dorazí AFDD.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Hájek

Prostě .... HÁJEK!
|
 |
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:55 » |
|
Je zajímavé, jak , ,rychle,, se některé technologie přenesou do praxe: Proudový chránič (FI Schalter) byl vynalezen v roce 1957 rakouským elektrotechnik em Gottfriedem Biegelmeierem. Funguje na principu porovnání odchozího a vracejícího se proudu – pokud proud uniká jinou cestou (např. přes člověka), zařízení obvod vypne.
Zajímavostí je, že podobné zařízení bylo patentováno už v roce 1903 firmou Schuckert. Technologii dále rozvíjeli Nicholsen a další.
První komerčně dostupný FI chránič pro široké použití byl uveden v roce 1951 firmou Schutzapparate Gesellschaft & Co. mbH. KG, Schalksmühle/Westf. pod názvem „Spinnennetz“, který byl k dispozici ve dvou, tří a čtyřpólovém provedení pro jmenovitý proud 25 A a napětí do 380 V při vypínacím poruchovém proudu 0,3 A. V roce 1957 následoval Gottfried Biegelmeier.zdroj
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:34 » |
|
Je zajímavé, jak , ,rychle,, se některé technologie přenesou do praxe:
Ano když to srovnáme třeba s mobilním telefonem... Tomu se říká neviditelná ruka trhu. Některé produkty se prodávají samy a lidi za ně utratí x peněz, jiné, co stojí třeba jen desetinu se k prodeji musí tlačit různými direktivami. Můžeme zdůrazňovat cokoliv o užitečnosti chráničů , označovat běžné uživatele instalací neznalými laiky ale trh s touto komoditou to nezmění. Přesně podle věty: "A billion Chinese people can't be wrong" Řekl bych, že to bude tím, že i dobře provedená elektroinstala ce bez těchto ochranných prvků poskytuje v současnosti velmi slušnou úroveň bezpečnosti.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 15:20 » |
|
Protože Elektrika.cz by neměla být technickým bulvárem, tak se mi nelíbí tahle věta: "Staré instalace, často ještě z dob SSSR, nesplňují bezpečnostní podmínky a hrozí jim nefunkčnost chrániče nebo falešné spínání." Nebo spíš falešné vypínání? Chápu, že se jedná o problém strojového překladu ale.... Pojetí bezpečnosti elektrických instalací a spotřebičů v bývalém SSSR bylo velmi svébytné, snad to považovali za zbytečnost, která stojí v cestě k lepší společnosti. Takže bych očekával, že po cca 35 letech mnohé elektroinstala ce prošly nějakou větší rekonstrukcí no a nyní bude důvod k další vlně, aby si nikdo nemyslel, že má vše hotový. Rozhodně nepochybuji o tom, že se tím zvýší bezpečnost elektroinstala cí. Jsem zvědav, kdy jim tam takhle dorazí AFDD.
Ale prd! Strojového překladu ... to vyznívá jako by se tady toho nikdo nedotknul a že ono se to tady všechno samo. Samozřejmě, že jsem to při finální kontrole přehlédl já. První překlad dělá paní, která se tu a tam do přesného názvosloví netrefí. Skoro bych vám pane Kantere poděkoval za diskrétnost, tedy kdybyste to napsal nám a nepranýřoval nás všechny za mé přehlédnutí. To je takový úzus, kromě toho, že je to off-topic.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 18:17 » |
|
Jo, vzpomínám. Nekonečné diskuse na téma - drahá zbytečná ochrana, kterou nikdo nechtěl moc platit. Výmysl který slouží k naší buzeraci a lobby výrobců aby měli větší zisky. Pravda, tehdy stál proudový chránič trochu jiné peníze než dnes. Co mě to jen připomíná? 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|