vsetkych elektrikarov.
Obcas si aj elektrikar s 22 rocnou praxou nevie dat radu s beznou instalaciou. To sa mi stalo teraz, problem ktory riesim 2 mesiace a zufale pokus-omyl riesenia ma uz uplne otravili...
Jedna sa o problem s odpajanim prudoveho chranica, za ktorym je zapojene ponorne cerpadlo + nejaka elektronika.
Problem je vsak ten, ze PCH sa svojvolne odpaja, v nepravidelných intervaloch, niekedy 8x za den, niekedy len 1x za tyzden... Nieje to zavisle na tom ci prsi, alebo svieti slnko, proste kedykolvek, ako sa mu chce...
No ale popriadku...
PCH je umiestneny v domovom rozvadzaci, interier. Z neho odchadza CYKY 5x4, ktory je zatiahnuty do FXP chranicky a ulozeny v zemi o dlzke cca.28m. Druhy koniec je vyvedeny v podzemnej betonovej miestnosti do podruzneho rozvadzaca Schrack IP66. V prilohe som nakreslil orientacnu schemu ako je to vsetko zapojene.
Je tam vypinac, stykac, motorovy spustac, EZH a ako posledny tlakovy spinac na zasobniku. Odtial je uz pripojeny len kabel z ponorného cerpadla.
Vsetky prvky su kryte IP66! A to nie len zdanlivo... Kazdy prechod, kazdy spoj je pretesneny silikonom, vsade su gumicky, vsetko prilieha. Nebal by som sa to cele ponorit pod vodu, tak som si isty krytim...
Co som vsetko vyskusal?
- 4 rozne PCH, 30,40,100,300mA
- ine EZH, vynechal som EZH
- vynechal som motorovy spustac
- 2 rozne tlakove spinace
- ponorne cerpadlo EBARA som na skusku zamenil za ine
- zavolal som revizaka pre zmeranie izolacnych odporov (vsetko OK)
A jednoducho nic nepomohlo, stale sa chranic v nepravidelných intervaloch odpaja.
Majitelia mi po cca. 12 navstevach prestali doverovat (necudujem sa im) a zavolali si iného elektrikara. Ten bol u nich 6x, skusal to iste co aj ja a povedal ze chybu nevie najst. Tak sa mi boli majitelia ospravedlnit, ze mi nedoverovali.
Docasne riesenie s ktorym vobec niesom spokojny som spravil, ze som vyhodil chranic a dal tam len istic. No tak ma to zere, ze som sa rozhodol napisat sem, ci sa niekto s niecim podobnym nestretol...
Původní "dotaz": Prúdový chránič vs. ponorné čerpadlo - problém elektrikára?