|
|
Juraj Hámorský

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 25.07.2016, 18:09 » |
|
pri 1/2xI chánič nevybavil pri 1xI bola hodnota 17ms, prúd asi 21mA simulovať výpadok som skúsil, ale vtedy to nespravilo vôbec. A 3 hod po tom čo som odišiel zas elektrárne vypli prud a vybavil. k tej poslednej otázke sa vyjadrovať nebudem, aby to zostala slušna diskusia. Aby ste si urobili obraz 10A istič zásuvky (ktoré ovšem vyhadzvali istič) a hned vedľa 16A istič a svetla. Ono ten chránič nie je úplne hl. vypínač, pretože pred ním je ešte 10A istič na starú časť osvetlenia mimo chrániča. Zaujímavosťou je to, že to je všetko v medi. Asi nemali dosť peňazí na 3 žili, tak kúpili len 2  . Ide o malý 8 modulový rozvádzač.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ižák Ctibor

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 26.07.2016, 17:10 » |
|
pri skrate nemusí. Príčinou vypínania bude skôr skrat. Pokiaľ sa v rozvodoch používa dvojlinka, tak chránič nemá ako vypnúť.
Prúdový chránič predsa vypína na základe rozdielového, čiže "unikajúceho"prúdu. Preto musí vybaviť aj v sústave TNC, pokiaľ je tento prúd dostatočne veľký na jeho vybavenie. Ten prúd môže tiecť aj inde, nie len do vodiča PE cez kostru.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.
|
|
|
Jozef Baránka

RT E2A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 26.07.2016, 19:39 » |
|
Ten prúd môže tiecť aj inde, nie len do vodiča PE cez kostru.
áno, to viem. Ale ide o nekoncepčné použitie chrániča pri TN-C. V tomto prípade to asi nebude príčinou vybavenia chrániča, ktorý nastane iba pri prerušení napájania. Celý ten popis v otázke a upresnenie v #2 je nejaké absurdné: - prečo nastávajú kratkodobé výpadky elektriny ? - prečo je použitý kombinovaný istič s chráničom ako hlavný vypínač ? - prečo je použitý kombinovaný istič s chráničom v sieti TN-C ? - prečo si myslí pýtajúci sa, že pri skrate platí selektívita ističov ? - pred chráničom je ešte 10A istič na starú časť osvetlenia ? - nemali dosť peňazí na 3 žili, tak kúpili len 2 ?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Juraj Hámorský

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 27.07.2016, 21:12 » |
|
Teda asi sa to zamotalo. Inštalácia môže byť prerobená asi 5 rokov a až teraz to začalo robiť. Je pravda, že teraz je tam použitá zásuvka s prepäťovkou, neviem ako to bolo pred tým. Inštaláciu som nerobil, ale domnievam sa, že časť svietidiel je v TN-C a to je spred chrániča. Potom je chránič a tam je všetko prerobené. Námatkovo som otvoril nejaké zásuvky a mali TN-S. Preto za chraničom bude TN-S. Krátkodobé výpadky sú problémom energetiky a podľa noriem ich môže byť desiatky za rok, teda s tým nič nespravím. Hl. istič je na chodbe a ten je B25/1. Beriem späť že chránič je použitý ako hlavný. Je použitý ako vypínanie TN-S sústavy. OK selektivita nemusí platiť, ale v tom prípade ide o skrat a to si neviem vysvetlit, že všetko funguje, zrazu výpadok elektriky a skrat? to s tymi 2 zilami, že to bolo drahe bol žart.
Dnes som bol na stavbe, kde som robil elektroinštalá ciu ja, v rozvádzači je na každú fázu použitý jeden chránič 25A, teda spolu 3ks a na jednej fáze im to pri búrke vyhodí. Na otázku či vypadne pri tom elektrika nevedia odpovedať. Celá elektroinštalá cia je v TN-S. Iný výrobca chrániča. Stretol sa niekto s tým čo opísal kolega Žabka? Toto mi príde ako jeden z možných smerov.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jozef Baránka

RT E2A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.07.2016, 11:16 » |
|
Počas výpadku, ak napätie neklesne skokom, ale klesá postupne, a spotrebiče sú zapnuté, tak počas tohto dlhého výpadku narastá prúd. A vtedy sa nedá jednoznačne povedať, či ističe vypínajú z dôvodu preťaženia, alebo skratu. Pokiaľ by sa dalo urobiť, tak skúste jeden prúdový chránič s ističom rozdeliť na viacero chráničov. Ak je v odbernom mieste všetko v poriadku, a vyhadzovanie ističo-chrániča sa nedá logicky vysvetliť, potom príčinou môže byť rušivé napätie EMC prichádzajúceh o z distribučnej siete s následným výpadkom elektriky.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 28.07.2016, 12:08 » |
|
Mám vypozorováno že mnohdy pomůže prohlídka a dotažení PEN vodiče. Při zapnutí se prostě projeví nesymetrie sítě a chránič vlivem rázového proudu spadne. Výměna za typ G či S mnohdy pomůže ale není to ta správná cesta.
Kolego, ještě bych chtěl vysvětlit vodič PEN u proudových chráničů?  Kam se to dá připojit?
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|