neodborník
|
|
« kdy: 29.03.2012, 14:35 » |
|
Jsem laik a tady: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,22690.0.html mě zaujala věta: Prodlužky se budou po domácku dělat vždy, hotové levné stojí za prd a hotové kvalitní jsou pro většinu uživatelů drahé. Jak v obchodě poznám kvalitní prodlužovačku od té nekvalitní? Podle ceny? To asi vždy neplatí dražší lepší jako u spousty jiných věcí. Jak mám tedy jako laik to poznat?
|
|
|
|
laik2
|
|
« Odpověď #1 kdy: 29.03.2012, 17:08 » |
|
Tak k otazke sa pripajam aj ja - dalsi laik . ALe osobne si myslim ze niet sance rozoznat co je kvalitne a co nie (bez jej rozobratia). Este tak podla znacky - ale osobne som "znackovejsiu" predlzovacku este nevidel. Jednak sa to asi neoplati vyrabat a jednak to bude take drahe ze to nikto nekupi
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #2 kdy: 29.03.2012, 17:11 » |
|
Nijak to nepoznáte. Prodlužce "v akci" za 50Kč bych se vyhnul, takže cena může být vodítko.
Věnujte pozornost jmenovitým parametrům. Prodlužky obvykle nejsou stavěny na plný proud zásuvkového okruhu. Pokud hodnotu nenajdete, pryč od ní.
Záleží, na co jí potřebujete. Na stavbu beru prodlužovák s tepelnou ochranou za tisíc, pod stolem mám baubau za sto.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|
Petr M
|
|
« Odpověď #4 kdy: 29.03.2012, 17:23 » |
|
Ono se to pozná dost těžko. Ecistuje několik indicií, že je to aušus. 1. Síla kabelu. Tenčí = slabší dráty = větší odpor = větší ztráty = víc hřeje = riziko roztavení nebo poruchy. Síla kabelu musí odpovídat délce a výkonu, pro který je navržena. 2. Kvalita provedení. Pokud se třeba viklají kolíky v zástčce, jsou ohnutý apod., tak jde o zdraví. 3. Musí mít plný počet vodičů. Takže pokud vám obchodník nabídne kabel s pětikolíkovou vidlicí a čtyřkolíkovou zásuvkou, nemohl projít zkušebnu a kdyby jste ho tím uškrtili, můžete někomu zachránit život. 4. Zkušebnou taky neprojde prodlužka s rozebíratelnou vidlicí nebo zásuvkou. 5. Podle toho, že místo CE je značka China Export (originál CE poznáte tak, že když z písmen uděláte kružnice, dostane ležatou osmičku). Číňani mají E blícko C a to znamená, že na 95% je tam něco blbě. 6. Nesmí být popraskaná nebo zteřelá izolace 7. Nesmí nikde být napsáno MADE IN POLAND. Poláci mají ve zvyku šidit hlavně ochranný vodič jak to jenom jde 8. Nesmí projít rukama trhovci 9. Neriskujte hobby market - tam je dost kapitálu na maskování chyb a vezmete zajíce v pytli.
|
|
|
|
paja040
|
|
« Odpověď #5 kdy: 29.03.2012, 19:45 » |
|
vyráběl jsem prodlužovačku pro svářecí inventor 50 m, průřez 3x 2,5 mm a první reakce majitele při zvednutí namotané cívky byla....jak to,že je to tak těžký ?....v porovnání s původní origo prodlužovačkou
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #7 kdy: 29.03.2012, 20:26 » |
|
Doufám, že neprozradím "asiatům" jak nebo co švindlovat...
Seriozní výrobci kabelů mají na plášti označení. Když někdo použije na prodlužku např. kabel 3G 1,5mm2 H05RN-F nebo něco podobného, je reálná šance, že když někdo použije dobrý kabel, bude celá prodlužka na slušné úrovni... Koncovky také mívají nějaké označení, logo výrobce, atesty,...
Když se někdo stydí podepsat nebo napodobí logo někoho jiného, úspěšného, asi ví proč to dělá a tomu je lepší se vyhnout...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #8 kdy: 29.03.2012, 20:38 » |
|
Možná napoví i vlastní štítek na prodlužovačce. Nalepený štítek u mne nebudí důvěru. Pokud budou údaje vylisovány do plastu, bývá to kvalitnější výrobek. Hlavním údajem je proudová zatížitelnost. Na většině "šizených" je údaj 6A. Opravdu kvalitní prodlužovák bude mít 16A. ALe samozřejmě jde o to, k čemu vlastně chcete vlastní prodlužovák používat. Na mnoho míst (TV a pod.) je to dostačující. Na domácí použití stačí plastový, ale na zahradu jedině "gumák" a minimálně 1,5mm2.
A pak také vlastní CE a C E jak už bylo napsáno.
To Schwarz: souhlas
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
XL
|
|
« Odpověď #10 kdy: 30.03.2012, 07:36 » |
|
5. Podle toho, že místo CE je značka China Export (originál CE poznáte tak, že když z písmen uděláte kružnice,
C E vyjadřuje shodu. Mohu se zeptat, s čím se shoda vyjadřuje u prodlužovačky?
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #11 kdy: 30.03.2012, 07:45 » |
|
Jsem laik a tady: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,22690.0.html mě zaujala věta: Prodlužky se budou po domácku dělat vždy, hotové levné stojí za prd a hotové kvalitní jsou pro většinu uživatelů drahé. Jak v obchodě poznám kvalitní prodlužovačku od té nekvalitní? Podle ceny? To asi vždy neplatí dražší lepší jako u spousty jiných věcí. Jak mám tedy jako laik to poznat? Jako laik nemáte šanci, proto si nemůžete dovolit dělat kompromis, pokud chcete prodlužku pro domácí účely, poptávejte Legrand, pokud chcete prodlužovák na zahradu a pod. poptávejte elektrikáře, který vám ji zkompletuje (nejlépe kabel H07RN-F -Titanex + gumové koncovky Legrand).
|
|
|
|
Robert Jedek
|
|
« Odpověď #12 kdy: 30.03.2012, 08:03 » |
|
poptávejte elektrikáře, který vám ji zkompletuje (nejlépe kabel H07RN-F -Titanex + gumové koncovky Legrand).
Jak, jsem již jednou psal, neznám žádnou vyjímku v zákoně, která by elektrikáře osvobozovala od zákoných podmínek při uvádění výrobku na trh, nebo poskytnutí k užívání.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #13 kdy: 30.03.2012, 08:15 » |
|
C E vyjadřuje shodu. Mohu se zeptat, s čím se shoda vyjadřuje u prodlužovačky?
Jako u jiných výrobků - shodu s požadavky zákonů, norem, případně dalších předpisů... viz. např. §13 zákona 22/1997 Sb.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #14 kdy: 30.03.2012, 08:18 » |
|
Jak, jsem již jednou psal, neznám žádnou vyjímku v zákoně, která by elektrikáře osvobozovala od zákoných podmínek při uvádění výrobku na trh, nebo poskytnutí k užívání.
Vzhledem k mizivé kvalitě některých prodávaných prodlužek, lze na její domácí výrobu použít trestní zákoník s ustanovením o krajní nouzi Ale vážně, při pohledu do zmatené normy na pohyblivé přívody by mne velice zajímala správná definice takové prodlužky, korespondující s textem dále v normě.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 30.03.2012, 08:30 » |
|
Když bude mít prodlužka "lejsto" podle 22/1997 Sb. a bude špatná, kdo bude za ní odpovědný ? prodejce nebo výrobce ? Který je někde v "džungli" na území Číny? (výrobce ji deklaruje jako CE -pravá) Jakou odpovědnost ponese dovozce takové špatné prodlužky??
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Robert Jedek
|
|
« Odpověď #16 kdy: 30.03.2012, 08:34 » |
|
Když bude mít prodlužka "lejsto" podle 22/1997 Sb. a bude špatná, kdo bude za ní odpovědný ? prodejce nebo výrobce ?
Poslední článek řetězce.
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #17 kdy: 30.03.2012, 08:48 » |
|
Rval jsem jak vyktorka u splavu a prodluzovak sel bleskurychle do kose.
Chyba, měla jít bleskurychle zpátky do Kauflandu. Dokud tyhle blbosti nebudeme vracet, budou na tom vydělávat a na trhu nebudou kvalitní výrobky. Já už začal.
|
|
|
|