Tondys
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« kdy: 14.08.2015, 08:06 » |
|
Objednal jsem na netu 2 x prodlužovačku v délce 30m. Výslovně jsem se ptal, jestli jsou v kabelu 3 vodiče a dostal jsem písemnou odpověď, že ano. Mám to na připojení obytného auta k 230V. Po doručení (odesílatel je v příloze) jsem kabely proměřoval a zjistil jsem, že PE vodič není s vidlicí a zásuvkou propojen. Kabel jsem přestřihl, abych ověřil, zda má 3 vodiče a zjistil jsem, že tam jsou vodiče 2. Je mi jasné, že jsem byl mylně informován a co se týká reklamace tak je mi jasné, že prodávající bude namítat, že je zboží poškozeno atd..
Můj dotaz je však jiného rázu. Může takovýto kabel vůbec být v prodeji? Odporuje to předpisům? Je vůbec možné, že je platný ten certifikát na fotografii?
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.08.2015, 08:47 » |
|
No nekupte to, když to prodává na Aukru za 299 Kč 
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 14.08.2015, 08:52 » |
|
Je to na vrácení... Je to takový kočkopes...na vidlici není PE kontakt a na zásuvce je, zásuvka je obyčejná bez klíče na spotřebič II.třídy ? A jen 2x vodič....Ani ve třídě I. ani ve třídě II. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.08.2015, 09:31 » |
|
Pokud jsou v tomto prodlužovacím přívodu jen dva vodiče, odporuje to platným předpisům. Dva vodiče může mít pouze prodloužení, které má nezaměnitelné konce a je pro spotřebiče tř. II , kdy tam jiné přístroje nedostanete. Kdysi jsem to také řešil i přes ČOI a bylo mi to takto vysvětleno. I když s tím ne zcela souhlasím, tak to musím respektovat. Důvody jsou popsány ve stejných tématech již dávno. Jen několik předchozích diskusí, na toto téma. http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,2156.msg15116.html#msg15116http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,30636.0.htmlhttp://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23050.0.html
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 14.08.2015, 09:39 » |
|
Vyrobeno je to v Číně a pouze na napětí 220V.
A jestli dobře vidím, zásuvka nemá ochranný kolík, pouze plošky pro SCHUKO, takže se jedná o výrobek pro německý trh. Je to ostatně vidět i na obrázku v jejich shopu.
Pokud nemá ochranný vodič, je to výrobek přímo ohrožující a musí zmizet z trhu.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jakub Hasala

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 14.08.2015, 10:13 » |
|
Tak jsem se musel nasmát, protože na stránkách výrobce je uvedeno jasně: Barevné provedení prodlužovacího kabelu je oranžová. Asi jsem se naučil špatné barvy, ale už do konce života bude pro mě, dle přiložené fotky pana Tondyse, tato barva žlutá  Pokud jsou ty vodiče průřezu 1mm2 (a dle fotky asi větší nebudou), tak sice maximální proud 10A sedí (jen škoda, že většina zásuvek je jištěna 16A), ale délka 30m je už překročení normy. Norma má stanovenou délku pro 1mm2 max 10m.  Jinak jak tu je už řečeno, tak absence ochrannýho vodiče u takové vidlice a zásuvky jsou nepřípustné. Zvláštní, že to dostalo certifikát CE, na evropském trhu to nemá co dělat
|
RT E2/A
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 14.08.2015, 11:58 » |
|
O prodlužkách je v normě něco ze srpna 2015
ČSN IEC 60884-2-7+A1 (35 4515)
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.08.2015, 13:04 » |
|
Prodlužovačka bez třetího vodiče, ale s koncovkami s chrannými kontakty, je extrémně nebezpečná a velice rafinovaný podvod. Laik na to nemusí hodně dlouho přijít, v tom tkví nebezpečí největší.
Já jsem se zase před časem setkal s asi 3 metrovou prodlužovačkou s vícezásuvkou, která měla pracovní vodiče 1 mm2, ale ochranný byl slabý, možná 0,35 mm2. Ještě rafinovanější podvod, ochranný vodič možná vydrží (pokud se nepřeláme) do prvního plnohodnotného zkratu L-PE, pak se nejspíš někde utaví.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
František Sichinger

Jsou věci mezi fází a nulou
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 14.08.2015, 19:08 » |
|
To není falzifikát. Tato značka CE znamená China Export a s evropským prohlášením o shodě nebude mít asi nic společného. Tomu kdo to dováží bych s tím vybavil jeho vlastní domácnost.
|
Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 15.08.2015, 11:01 » |
|
Dva vodiče může mít pouze prodloužení, které má nezaměnitelné konce a je pro spotřebiče tř. II , kdy tam jiné přístroje nedostanete.
Z té fotky tazatele ale nejde poznat, je-li konec nezaměnitelný. 
|
|
|
|