Miroslav Malík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 03.10.2017, 21:20 » |
|
Potřebuji prodlužovací šňůru pro svářečku - invertor o maximálním příkonu 13,9kVA 3x400V. Budu ji používat až 25m od zásuvky. Ale většinou 10m od zásuvky. Pro výrobu prodlužovací šňůry jsem vybral pryžový kabel H07RN-F 5G4 (CGTG 5Cx4) a pohyblivou zásuvku a vidlici 5x32A. Je problém používat tento kabel na vzdálenost 10m tak, že ho povedu "vlnovitě" po zemi? A nebo mám vyrobit prodlužovací šňůry dvě - jednu 10m a druhou 15m a občas je spojovat. Třifázová zásuvka je zapojena přes jistič 20A C (tento jistič požaduje výrobce svářečky - OMICRON). Jedná se o domácí svařování - párkrát do roka. Tuto prodlužovací šňůru bych časem používal i na cirkulárku (v budoucnu pořídím), která bude používána 20m od zásuvky.
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.10.2017, 09:31 » |
|
Vidím to na GAMA 250L. Docela dělo. Souhlasím s tím, že prodlužováky nenastavovat a provozovat v rozvinutém stavu. Vlnovitě rozvinutý hrozí tím, že se o něj někdo přerazí. Občas doporučuju zkontrolovat, především spojitost ochranného vodiče.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 05.10.2017, 22:47 » |
|
Řešení je vždy několik. Podobný případ jsem nedávno řešil tak, že jsme provedli pevný rozvod se zásuvkovou skříni umístěnou do prostoru. Pak nám vyšel prodlužovací přívod jen 8 metrů. Napájí se malý "kátr" (5,5 kW), dále cirkulárka a občas i svářečka.
Mimo jiné, prodlužovací přívod 25 m kabelem 5x4 HO7RN pro zatížení cca 15 kW není nejlepší řešení.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 06.10.2017, 07:21 » |
|
Mimo jiné, prodlužovací přívod 25 m kabelem 5x4 HO7RN pro zatížení cca 15 kW není nejlepší řešení.
S tím bych také souhlasil, při použití koncovky 32A by měl být kabel 5x6. Bude to také docela nepříjemný balík na manipulaci.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 06.10.2017, 20:00 » |
|
S tím bych také souhlasil, při použití koncovky 32A by měl být kabel 5x6. Bude to také docela nepříjemný balík na manipulaci.
To již je na kabelový buben s vozíkem a tahat to traktůrkem.... .
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Miroslav Malík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 06.10.2017, 23:45 » |
|
Takže, došel jsem k závěru, že nejlepší bude vyrobit dvě prodlužovací šňůry. Jednu 10-ti metrovou a jednu 25-ti metrovou. Na tu 25-ti metrovou použiji tedy kabel H07RN-F 5G6 (CGTG 5Cx6) a vyrobím si na to vozíček s bubnem. Možná tam příští rok udělám tu pevnou přípojku. Mám za to, že na 10-ti metrovou by ten průřez vodiče 4mm2 mohl stačit. Nebo ne? Přívodní šňůra u té svářečky má průřez vodiče 2,5mm2.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 02.03.2018, 05:31 » |
|
Kdyz je rec o svarecce, Elektrokov JS90 - tusim do 150A, pouziva jen 400V, tedy L1 - L2, obal je plastovy...
Jaky dopprucujete dvouzilovy kabel na prodlouzeni - 2x4?
To si děláte prdel?  Doporučuji upravit váš profil v diskusích na total laik, nebo bavič, aby se vaší békoviny někdo neznalý náhodou nechytil.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 02.03.2018, 13:36 » |
|
Ne dělá si:
 kdyby to šlo, hned dám body 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.03.2018, 13:45 » |
|
Pokud mě paměť neklame, tak prodlužováky vždy v plném provedení žil.Důvodem bude to, že se může prodlužovák potřebovat na něco jiného.  Při použití jinde, by mohl nastat veliký problém s bastlením, aby to nějak fugovalo... 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 04.03.2018, 17:05 » |
|
Na co by tam byl PE , když jde o II. třídu . Chceš ho přidělat na plastovou krabici ? :-)
 Nezlobte se, ale nějak mě k tomu nenapadá žádný komentář, který by se nechal zveřejnit  Jediné dvoupólové prodloužení je dovoleno pro spotřebiče třídy II. Ale pouze za stanovených podmínek. Projděte si řádně normy a přemýšlejte než něco pustíte ven na veřejnost.
|
|
|
|
|